
Øyvind Torseter
Øyvind Torseter (f. 1972) er en av Norges fremste tegnere, illustratører og bildebokskapere. Han har skrevet og illustrert en rekke kritikerroste og brisbelønte bøker som For en neve havre (2005), Avstikkere (2007), Gravenstein (2009), Hullet (2012), Koblinger (2013) og flere bøker om Mulegutten (2015, 2017, 2018, 2021, 2023). Torseter har også vært medforfatter og illustratør for andres bøker. Rundt 55 priser, utmerkelser og stipender har blitt ham til del. Han er blant annet tildelt barnelitteraturens mest prestisjefylte priser, som Bologna Ragazzi Award (2008) for Avstikkere, Prix Jeune Albert forHullet(2014), Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris sammen med Håkon Øverås for Brune (Gyldendal 2014) og Deutcher Jugendliteraturpreis (Tyskland) for Mulegutten (2018). Øyvind Torseter har deltatt på en rekke utstillinger, er tildelt flere utsmykningsoppdrag og er innkjøpt av flere offentlige etater og sentrale institusjoner som Nasjonalmuseet.
Lenker
Titler i salg
Kategori
Status
Format
Språk
Alder












Anmeldelser
Et folkeeventyr gjenskapes med kløkt og vidd i Øyvind Torseters bildebok «Mulegutten». Finnes det en mer sjarmerende visuell forteller enn Øyvind Torseter? Og finnes det et mer elskelig blandingsvesen enn hans mulegutt? Torseter er en morsom forteller, både i ord og bilder. Han bruker folkeeventyret som springbrett for egen fantasi, vrir på det. Det gir en komisk kontrast. «Mulegutten» er en morsom og vakker utført bok. Den forteller om å være modig, om å prøve, selv om alle sier du ikke klarer. Mulegutten selv er både lur og ydmyk: En helt super helt.
Maya Troberg Djuve, DagbladetMulegutten"Torseters tolkning byr på ekstramoro for de som kjenner til detgamle eventyret om Askeladden,men man trenger ikke ha lest detfor å få en meget fornøyelig leseopplevelse. [...] en vakker litenheltehistorie om umulige valg ogfryktløshet, om å kjempe for detman tror på og å finne lykken.Dette er morsom lesing for storeog små, og den passer perfekt forvåre unge lovende som på videregåendeskal sammenligne fortellemåterog verdier i et utvalg samtidstekstermed fortellemåte ogverdier i myter og folkediktning.«Mulegutten» bør dukke opp iet særemne eller tre."
Anders Holstad Lilleng, DemokratenMulegutten" [...] en interessant utøver i spillerommet mellom bildebok og tegneserie. [...] mange morsomme og groteske detaljer. [...] minimalismens eleganse og detaljeringens dekor. [...] ekspressiv og dekorativ [...]."
Morten Harper, Numer 3/2015Mulegutten"Øyvind Torseter fabulerer over en klassisk fortelling. Ekstra morsomt blir det om du har hørt eventyret fra før. Nysgjerrighet, eventyrlyst og mot preger den unge prinsen som rir ut for å redde sine brødre. Nysgjerrighet er en betegnelse som også kan brukes på Øyvind Toreseter selv - resultatet er en fantastisk flott bildebok som både barn og voksne vil begeistres over."
Anne Cathrine Straume, NRKMulegutten"Her har de latt åtte av dagens illustratører gå løs på de klassiske eventyrene med frie tøyler. En av dem er Øyvind Torseter, opprinnelig stangesokning, som har illustrert «Askeladden som kappåt med trollet». Han har skapt en helt ny og oppdatert fortolking, der både Askeladden og trollet er på plass. Og har vi sett et skumlere troll noen gang? Dette er så bra at en skulle ønske at Torseter også ville få muligheten til å illustrere flere eventyr. Inga Sætre, opprinnelig fra Brøttum, har illustrert «Askeladden som stjal sølvendene til trollet. Og til dette har hun valgt tegneserieformen, og bidrar med det også til å gå nye veger."
Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladAsbjørnsen og Moe og de gode hjelperne"De har bokstavelig talt fått gode hjelpere, Asbjørnsen og Moe, når Cappelen Damm har satt åtte samtidskunstnere til en visuell nyfortolkning av noen av våre klassiske eventyrene. Det har en forbløffende frisk og revitaliserende virkning.(...) Det har blitt en helt annerledes og veldig tøff eventyrsamling."
Cathrine Krøger, DagbladetAsbjørnsen og Moe og de gode hjelperne"Åtte av våre fremste illustratører har fått frie tøyler, resultatet er utmerket – og ganske oppsiktsvekkende, om man kjenner etter i organet som forventer det klassiske (jeg vet ikke hvor det er, men det merkes innvendig når det blir aktivert)."
Ingvild Bræin, Barnebokkritikk.noAsbjørnsen og Moe og de gode hjelperne"Det er lite tradisjonell historiefortelling i boken, men Torseter er flink til å beskrive stemninger og streken hans har en form for gjennomarbeidet slurvethet som er lett å la seg fascinere av."
Walter N. Wehus, Bergens TidendeKoblinger"Det hele har blitt et eventyrlig verk. [...] Med en ny vri har du mulighet til å bli kjent med de klassiske norske folkeeventyrene."
Fred Uno Ljosland Huvenes, Absolutt KRSAsbjørnsen og Moe og de gode hjelperne"Bildebok i ordets mest absolutte forstand er Øyvind Torseters Koblinger. Rett nok heter det at ett bilde sier mer enn tusen ord, men kan man klare seg gjennom ei hel bok aldeles uten ord? Spørsmålet er retorisk, for svaret er naturligvis ja. Men det blir en leseropplevelse som er forskjellig fra det meste. Den stiller store krav til leseren, men åpner samtidig nye muligheter. [...] Den er ei bok for folk med nysgjerrighet og mot nok til å utsette seg for noe virkelig utforutsigbart, og se hvor man havner da."
Marianne Lystrup, Vårt LandKoblinger"[...] en lekker og surrealistisk bildebok. [...] dette er en allalderbok. Denhumoristiske og surrealistiske historien er lett Kafka-aktig, og minner også litt om Shaun Tans bildebøker, selv om bildene er svært annerledes. Den gamle barne TV-serien «Streken» er også en nærliggende referanse. Strektegninger kombinert med noen få fargesterke felter gir et stilrent oglekkert preg. Boka ligner en tegneserieroman der hvert oppslag er som en forstørret tegneserierute. Med få detaljer trekkes oppmerksomhetenmot enkle poenger på hver bokside. Det gjør fortellingen kjapp å lese og lett forståelig, både for små og store. Samtidig åpner den for mangespørsmål, både konkrete og abstrakte, og inviterer til flere gjennomlesninger. Godt at sidene er tjukke og solide – dette er ei bok som raskt kunne blitt bladd i stykker."
Marie L. Kleve, DagbladetHullet"Morsom, original, spennende. Øyvind Torseters bildebok om et gjenstridig - og flyttbart! - hull vil fascinere store like mye som små. (...) Øyvind Torseter er en av Norges mest anerkjente illustratører, både av egne og andres bøker, prisbelønnet for flere verk. «Hullet» demonstrerer hvorfor (...) Gi den i gave til noen mellom to og hundreogto, og vit at du har kjøpt en kommende klassiker. Sannsynligvis må du beholde et eksemplar selv også. Den er så uimotståelig.
Gerd Elin Stava Sandve, DagsavisenHullet"[...] Øyvind Torseter har så langt i forfatterskapet levert det ene storverket etter det andre innen internasjonal barnelitteratur. Og «Hullet» er enda et høydepunkt i et forfatterskap som blir mer betydelig for hver eneste utgivelse. Ganske i det stille har vi fått en stangesokning i verdensklasse innen barneboklitteraturen. Og det blir stadig tydeligere for hver eneste bok han utgir. Dette er bare mesterlig - enda en gang."
Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladHullet"Å, nei! Her har hovedpersonen funnet et hull i leiligheten sin. det samme hullet er hamret ut gjennom bokpermen. En nydelig og finurlig barnebok som også vil sjarmere mor og far i senk."
Inga Semmingsen, Dagsavisen,Hullet"Humoristisk og fabulerende. Vil glede fra 3 til 100.(...) Dette er en fornøyelig lek med virkelighet og innbilning.(...) Det geniale med denne boka er selve ideen om hullet, som er på samme sted, men likevel flytter seg. Men det er naturligvis også viktig at Øyvind Torseter har en stødig penn, som gjør at han lett formidler det han vil med effektive streker. Her er ingenting overflødig. Hver centimeter med strek forsvarer sin plass. Fargebruken er også asketisk, men ikke desto mindre uttrykksfull.(...) her har Torseter klart å kombinere et sofistikert billedlig uttrykk med et humoristisk og fabulerende innhold, som vil glede mange barn også."
Marianne Lystrup, Vårt LandHullet"Det faktiske fysiske hullet i boken gjør det spennende for barn (i alle aldre) å følge hovedpersonen fra side til side, gjennom ulike hverdagsaktiviteter og forflytninger. Teksten er kort, men illustrasjonene omkring hullet gjør boken dynamisk. Boken innbyr til diskusjoner omkring illustrasjonene og hullet, og den kan leses mange ganger!"
Ingvild Kjølstad, Fredrikstad bibliotek , Fredriksstad BladHullet"Øyvind Torseter er en tegner som ikke er redd for å la være å tegne, som kjenner uttrykkskraften til det hvite papiret. I årets bildebok går han ett skritt lenger og tar bort selve papiret. Rett under tittelen "Hullet" på forsiden, ser vi det runde hullet som går tvers igjennom boken.(...) Best liker jeg den første delen der hovedpersonen stuller rundt hjemme uten å merke at det er et relativt stort hull i hybelen og i virkeligheten hans, og det første sjokket ved å oppdage det. Og tegningene til Øyvind Torseter er som vanlig naive og superbe."
Ola A. Hegdal, Barnebokkritikk.noHullet"Øyvind Torseters strek er både ribbet og talende i denne fortellingen om en kar som oppdager et hull i den akk så tomme og nye leiligheten sin. Mer besynderlig er det at hullet, som er stanset tvers gjennom boka, flytter på seg. Boka kombinerer elementærhumor med kunstnerisk lekenhet og tenksomhet: Under den absurde overflaten vaker tanker om den moderne ensomheten. En finfin opplevelse for de små og ikke fullt så små."
Maya Troberg Djuve, DagbladetHullet”At Torseter er en dyktig tegner, er det ingen tvil om. Sekvensen der de to historiene veves sammen og Pappa og Miss oppdager Elefantgutten i hullet, er nydelig – et godt eksempel på floskelen om at ett bilde, eller i hvert fall et par bilder, sier mer enn tusen ord. Den «uperfekte» stilen hvor tegnefeil bare dekkes av en hvit lapp og tegnes over, uten å begynne helt på ny med ark, gjør at alt ser skjørere, «mer håndlaget» ut, og understreker på indirekte vis det humane i prosjektet.”
Gerd Elin Stava Sandve, DagsavisenGravenstein”(…) ei fantastisk vakker, morsom og skummel lita gul bok (…) Dette er like herlig for både små og store (…) Som så ofte hos Torseter er det balansen mellom det stillferdige og kraftfullt dynamiske som er et hovedtrekk i framstillingen (…) her er det bildene som forteller. Det virker som om Torseter har skåret ned alt av tekst som ikke er høyst nødvendig. Det er en teknikk han har utforsket også i tidligere bøker, men neppe noen gang så vellykket og effektivt som her.”
Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladGravensteinBibliografi
Litterære priser
Forfatterens egen oversikt over priser og stipender pr. januar 2023 (1999-2022)
Priser
- 2022 “Diplom Bildebok” for Mulanosaurus Rex i Årets vakreste Bøker
- 2022 “Boksøkprisen” for Mulanosaurus Rex, Leser søker bok
- 2022 “Premio Andersen”, miglior libro a fumetti (Italia ) for Mulegutten
- 2022 “Premio COMICON Giovani Letture 2022”, (Italia ) for Mulegutten
- 2022 “Milded L. Batchelder Honor Book” USA: Den fineste Historia med Brynjulf Jung Tjønn
- 2020 “Milded L. Batchelder Award” (USA) for Brune med Håkon Øvreås
- 2018 “Deutcher Jugendliteraturpreis” (Tyskland) for Mulegutten
- 2018 “Met Vlag en Wimpel van de Griffeljury” (Nederland) for Mulegutten
- 2018 Mulysses utvalgt til “White Ravens”
- 2017 “Kinderbuchpreis des Landes Nordrhein Westfalen” (Tyskland) for Brune med Håkon Øvreås
- 2016 “Luchs award” (Tyskland) for Brune
- 2016 “Gulden palet” (Nederland) for beste utenlandske bildebok, Hullet
- 2016 “Kritikkerprisen” for Mulegutten
- 2015 “Brageprisen” sammen med Torun Lian for Reserveprinsesse Andersen
- 2015 Tildelt Vestfold Kunstsenters utstillingsstipend fra BKH
- 2014 “Milded L. Batchelder Honor Book” (USA) for Eg kan ikkje sove no med Stein Erik Lunde
- 2014 “Nordisk Råds Litteraturpris for barn og unge” for Brune sammen med Håkon Øvreås
- 2014 Short-listed for “Hans Christian Andersen Award”
- 2014 “Premio Andersen” (Italia) illustrasjonspris for Historia om korleis hunden fekk våt snute
- 2014 “Prix Jeune Albert” (Frankrike) for Hullet
- 2013 “Årets Vakreste bok”, “Årets Billedbok” og “Årets best tilrettelagte bok” for Hullet
- 2013 Kulturdepartementets premiering av barne- og ungdomslitteratur: Bildebokprisen for Historia om korleis hunden fekk våt snute
- 2011 “Gemeinschaftsverk der Evangelischen Publiztistik gGmbH” (Tyskland) illustrasjonspris for Eg kan ikkje sove no
- 2011 “Bokkunstprisen” (Årets vakreste Bøker)
- 2011 Kulturdepartementets premiering av barne- og ungdomslitteratur: Bildebokprisen for Gi gass, Ine
- 2011 Nominert til “Deutcher Jugendliteraturpreis”, “H. C. Andersen Awards” og “Alma Awards”
- 2010 “Årets Bildebok” for boken Gravenstein (Årets vakreste Bøker)
- 2009 “Årets Bildebok” for boken Eg kan ikkje sove no (Årets vakreste Bøker)
- 2009 Kulturdepartementets premiering av barne- og ungdomslitteratur: Bildebokprisen for Eg kan ikkje sove no
- 2008 Kulturdepartementets premiering av barne- og ungdomslitteratur: Illustrasjonsprisen
- 2008 Grafills Visueltkonkuranse: Utmerkelse for boken Avstikkere
- 2008 “Årets Vakreste bok” og “Årets Bildebok” for boken Avstikkere (Årets vakreste Bøker)
- 2008 “Bologna Ragazzi Award 2008, Fiction” for boken Avstikkere
- 2005 “Årets Vakreste bok” og “Årets Bildebok” for boken Klikk (Årets vakreste Bøker)
- 2005 Kulturdepartementets premiering av barne- og ungdomslitteratur: “Bildebokprisen” for Klikk
- 2005 “Spiongs debutantpris” for tegneserien On the Road Again, Again
- 2003 “Årets Bildebok” for boken Mister Random (Årets vakreste Bøker)
- 2000 Kulturdepartementets premiering av barne- og ungdomslitteratur: Illustrasjonsprisen for Pode
Stipender
- 2021 Statens stipend for etablerte kunstnere, 10 år
- 2020 Diversestipend
- 2017 Norske barne og ungsdomsbokforfattere, 3 årig arbeidsstipend
- 2014 BKH, 1 årig stipend
- 2013 Grafills prosjektstøtte
- 2011 Billedkunstnernes vederlagsfond
- 2010 Ellen og Chrix Dahls Legat
- 2007 Norsk Illustrasjonsfonds stipend
- 2007 Billedkunstnernes vederlagsfond
- 2006 Utstillingsstipend, Norsk Kulturråd
- 2006 Billedkunstnernes vederlagsfonds prosjektstøtte
- 2006 Billedkunstnernes vederlagsfond
- 2005 Grafills prosjektstøtte
- 2003 Norsk Illustrasjonsfonds stipend
- 2002 Statens arbeidsstipend for yngre kunstnere, 3 årig arbeidsstipend
- 2000 Norsk Kulturråds debutantstøtte
- 2000 Norske Grafikeres Fond stipend
- 1999 Norsk Illustrasjonsfonds stipend
- 1999 Grafills etableringsstipend