
Hanne Bramness
Hanne Bramness er født i 1959 i Oslo og debuterte i 1983 med samlingen Korrespondanse. Hun er en sentral og prisbelønt lyriker og hennes diktsamlinger utgjør et betydelig forfatterskap. I 2007 ga det engelske forlaget Shearsman Books ut hennes dikt i utvalg, Salt on the Eye, Selected Poems, i 2008 kom dikt i utvalg på norsk, Det står ulver i din drøm, og i 2017 kommer et større utvalg av diktene hennes ut på fransk.
Et gjennomgående tema i diktene er tid og hukommelse og manipulasjon av hukommelse. Hvordan påvirker vår etterrettelighet og innlevelsesevne den historien vi videreformidler? Også diktene i Uten film i kameraet (2010) kretser rundt tema som tid og hukommelse, kunst og dokumentasjon.
I 2013 kom Vekta av lyset, en samling om avgjørende forandringer i livet. Å fange lysets bevegelser og fargetoner, og undersøke hva de uttrykker er en oppgave forfatteren setter seg i denne samlingen, på samme måte som en billedkunstner eller fotograf, men også annerledes. Hun er i stigende grad opptatt av hva som befinner seg bak det umiddelbart synlige.
I Den ukjente (2015) er det en tidligere pasient ved Valen sykehus som fører ordet. Eller er det det? Kanskje er diktene her skrevet av Hanne Bramness? Men uansett er ikke jeget i samlingen henne, stemmen er fra en annen tid. Det ligger et implisitt ønske i boka om å føre leserens oppmerksomhet over på den litterære teksten som tekst, ikke som bekjennelse.
Ved siden av dikt for voksne lesere har hun også skrevet tre diktsamlinger for barn og to for ungdom, og en kritikerrost roman for ungdom, Lynettes reise, om oppvekst og krig, som er oversatt til flere språk.
Hanne Bramness står bak en rekke gjendiktninger, og i 1996 tok hun initiativ til Stemmens kontinent, en serie med internasjonale kvinnelige lyrikere fra det 20. århundre, som hun var redaktør for i ti år. Serien består av 25 titler fra de fleste verdensdeler. I 2007 startet hun Nordsjøforlaget som gir ut gjendiktninger fra landene rundt Nordsjøen, som hun fremdeles driver sammen med Lars Amund Vaage. I 2011 kom hennes eget utvalg av kvinnelige poeter i boka Stemmer i andre hus. I gjendiktningene legger hun vekt på å prøve å formidle stemme og temperament.
Hun har vært opptatt av å gi andre mulighet til å uttrykke seg gjennom dikt, og var i flere perioder skrivelærer i fengsel. I 2003 ga hun ut Dikt fra fengselet, ei bok med fangers dikt og et essay om sine fengselserfaringer (boka inneholder i tillegg et essay av Peter Serck). Hun har også, sammen med Atle Næss, drevet Møllebyen Skrivekunstforum i Moss.
Litterære priser:
- 1996 Den norske Lyrikklubbens pris
- 2006 Doblougprisen
- 2012 Wergelands Åre
- 2015 Språklig samlings litteraturpris 2014
- 2016 Diktartavla
Titler i salg
Kategori
Format
Språk
Serier












Mina Loy, Engelsk kjøter, gjendiktning
Hanne Bramness og Leonhardt & Høier Literary AgencyAnmeldelser
”Hun har diktet opp, ikke bare diktene, men historien rundt boka. For meg ødelegger denne informasjonen lite. Tvert imot, den gjør poesien enda mer bevegelig og interessant. Lest sammen med etterordet fører diktene leseren inn i en produktiv tvil om hva et menneske er.”
Tom Egil Hverven, Klassekampen om Den ukjente“Ho forsøker å mana fram plassar og situasjonar der det vanlege språket ikkje kjem til, der det har forsvunne, for så å la noko uhøyrt kommunisera med oss over ein avstand me ikkje har andre ord for (...). Det å seia det som ikkje kan seiast i noko språk, det useielege, har vore lyrikken sitt gebet lenge før Welhaven formulerte det i 1844. (...) Det ho legg til er den fabelaktige evna si til å gjera dette materialet taktilt, fysisk. Og så skriv ho dikt som rett og slett sit, som ikkje seier eitt ord for mykje og ikkje eit for lite. Etter mitt syn er dette ei bok som høyrer med heilt der oppe, som burde vore nominert til – og gjerne kunne fått – Bragepris, Nordisk råds pris og liknande.”
Hadle Oftedal Andersen, Klassekampen om Vekta av lyset”Hanne Bramness’ egen röst tränger sig varsamt genom det almänna, inte som en påståelighet men som en närvaro där känslans omedelbara värme och en intellektuell distans balanserar varann. Et dubbelseende som förenar motsatserna och i den skapar en total närvaro.”
LENNART SJÖGREN, Lyrikvännen om Vekta av lyset"Ofte peker tekstene ut av det aktuelle bildet og inn i andre, større, varigere livsrom, der andre fortellinger kanskje gjelder. Det kan være en smerte, en sorg, en fornedrelse, noe innestengt, uavklart; glimt av skjebner. Liv som ikke ble slik de skulle. Et sjeldent øyeblikk av etterlengtet forløsning. Bramness er både en god observatør og en god meddikter. I tillegg besitter hun et presist poetisk språk som av og til kan virke kjølig, distansert, men som nettopp derfor gjør sansningene og historiene i denne boken enda mer virkningsfulle. Bramness er en spennende poet å følge. Hun står ikke stille, men utvikler sitt språk fra utgivelse til utgivelse."
Arne Hugo Stølan, VG om Uten film i kameraet"Forestillingsevnen min blir på flere måter konfrontert med sin egen utilstrekkelighet: Ikke bare får jeg øye på nye detaljer og mulige fortellinger både i diktene og fotografiene, men jeg blir også klar over hvor mye som er skjult for betrakterens blikk."
Cathrine Strøm, Klassekampen om Uten film i kameraet”Uten film i kameraet er en dypt bevegende bok. Slik at når `stillheten på bildet faller sammen med den som fins på motivet´ blir det ikke bare stille.”
ELZBIETA WÓJCIK-LEESE, Poetry Wales om Uten film i kameraetOm DET STÅR ULVER I DIN DRØM:"Bramness er ein framifrå nattdiktar i norsk samtidspoesi. Natt og mørke er gjennomgåande motiv i samlingane, og dikta tar imot strålane frå den «omvendte sola» og gir sorga og fortvilinga og dei mørke kreftene plass."
Sindre Ekrheim, Bergens Tidende om Det står ulver i din drøm, dikt i utvalg"(...)ein poet som vågar å halda fram det stillferdige arbeidet med å kartleggja det menneskelege sinnskapet, og gjer det med ein overtydande varheit og biletskapande evne. Ho skapar vakre diktlinjer som kan fylle oss."
Helge Torvund, Dagbladet om Salt på øyetBibliografi
2016 - Gerður Kristný, Dråpa, gjendiktning
2014 - Vintersong, dikt for unge (ill. Laurie Clark)
2013 - Skogen i hjartet, dikt for born (ill. Laurie Clark)
2012 - Solfinger, dikt for born (ill. Laurie Clark)
2011 - Stemmer i andre hus, gjendiktningsantologi
2010 - Jackie Kay, Adopjonspapirene og andre dikt for unge (ill. Ina Otzko), gjendiktning
2008 - Det står ulver i din drøm, dikt i utvalg
2007 - Frances Presley, Avgjørende øyeblikk i mors liv, gjendiktning
2005 - Sylvia Plath, Tre kvinner, gjendiktning
2004 - Dikt fra fengselet (red.)
2004 - Puteboken
2004 - Marie Under, Den søvnløses sang (gjendiktning sammen med Enel Melberg)
2003 - Lynettes reise, ungdomsroman
2003 - Selima Hill, Min søsters søster, gjendiktning
2001 - Trollmåne, dikt for barn
2001 - Anne Michaels, Gruvedammen (to diktsamlinger), gjendiktning
2000 - Kamala Das, Tørketid, gjendiktning
1999 - Mririda N´ait Attik, Froskens sanger, gjendiktning
1998 - Mina Loy, Engelsk kjøter, gjendiktning
1997 - Kremmyke bryst, kinesiske kvinners dikt for ungdom, gjendiktning
1997 - Akiko Yosano, Det brennende hjertet, dikt for ungdom, gjendiktning
1996 - Revolusjonselegier
1995 - Appelsintreet, japanske kjærlighetsdikt for ungdom, gjendiktning
1993 - William Blake, Giftarmålet mellom Himmel og Helvete (sammen med Erling Indreeide)
1992 - Nattens kontinent
1988 - Denise Levertov, Med åpen munn, gjendiktning
1986 - I sin tid
1983 - Korrespondanse
Litterære priser
- 1996 Den norske Lyrikkklubbens pris
- 2006 Doblougprisen
- 2012 Wergelands Åre
- 2015 Språklig Samlings litteraturpris 2014
- 2016 Diktartavla