Ismail Kadare
Ismail Kadare (1936-2024) ble født i Gjirokastra sør i Albania. Han ble regnet som den fremste forfatteren i sitt hjemland og skrev over 50 bøker. Kadare skrev poesi før han debuterte med romanen Den døde hærs general (1963, til norsk i 1997). De mest kjente romanene hans ble skrevet under Enver Hoxhas brutale kommunistregime. I 1990 forlot Kadare hjemlandet til fordel for Paris, fikk politisk asyl og bodde der resten av livet. Han ble ofte nevnt som en kandidat til Nobelprisen i litteratur. I 2005 ble Kadare den første vinneren av Den internasjonale Bookerprisen (The International Man Booker Prize), og han mottok en rekke andre priser, deriblant Neustadtprisen. Bøkene hans er oversatt til mer enn 40 språk.
Lenker
Titler i salg
Anmeldelser
"Et bitende skarpt portrett av krigens og politikkens absurditet."
Sindre Hovdenakk, VG om Den uønskede middagen"De to romanene er altså skrevet med 20 års mellomrom. De viser også den gradvise utviklingen av Kadares stilistiske mesterskap: Den første er enklere i komposisjonen, men meget effektiv i sin avsløring av diktaturets vesen. I den andre lar han hovedfortellingen avbrytes av flere sidefortellinger, og han skifter også suverent mellom ulike fortellerposisjoner (jeg/han/hun) og også mellom språknivåer slik at leseren mindre forberedt lokkes inn i denne fortsatte avsløringen av et bestialitetens samfunn."
Knut Ødegård, Aftenposten om Agamemnons datter + Etterfølgeren"Inntrengende om Albanias siste tid med Enver Hoxa. Den beskriver en situasjon som er så uutholdelig at den nærmer seg det metafysiske."
Jonny Halberg, Dagbladet om Agamemnons datter + EtterfølgerenAgamemnons datter og Etterfølgeren er et beskt, uhyggelig stykke litteratur om statlig undertrykkelse, formet med thrillerens spenningskvaliteter og ispedd sublim ironi."
Turid Larsen, Dagsavisen om Agamemnons datter + Etterfølgeren"Viss du kan namnet på ein albansk forfattar, så er det heilt sikkert Ismail Kadare. Viss du kan namnet på to albanske forfattarar, så er du meir enn vanleg godt orientert. Sagt på ein annan måte; det kjem lite albansk litteratur på norsk. Men den som kjem, er til gjengjeld av prima kvalitet."
Marta Norheim, NRK om Agamemnons datter + Etterfølgeren"...merker seg først og fremst ut ved framifrå menneskekunnskap og ved førstehands kjennskap til den psykologiske finmekanikken som er sjølve urverket i terrorveldet."
Odd W. Surén, Dag og Tid om Agamemnons datter + EtterfølgerenBibliografi
2008 - Agamemnons datter + Etterfølgeren
1999 - Tre sørgesanger for Kosovo
1997 - Den døde hærs general
1993 - Avbrutt april
1991 - Drømmenes palass
1991 - Albansk vår
1990 - Hvem fulgte Doruntine hjem?