Morten Langeland
Morten Langeland (f. 1986) debuterte i 2012 med diktsamlingen Æ æ å. Han har skrevet både diktsamlinger og romaner til strålende kritikker. Nødutgang til dagen er hans tiende bokutgivelse.
I 2016 ble Langeland tildelt Stig Sæterbakkens minnepris, og han mottok Sultprisen 2020 for sitt forfatterskap.
Titler i salg
Kategori
Format
Språk
Serier
Anmeldelser
«Gjennom Mariane og Trygve undersøker romanen de enorme sosiale endringene som har funnet sted på tvers av to skarve generasjoner, med klodens parallelle, uhyggelige forandringer som ramme. (...) At han lykkes med å skape en fornemmelse av verdens tekstur i romanen, skal Langeland da også ha ros for. (...) en eksistensielt nysgjerrig undersøkelse av fremmedgjøring og kjærlighet på tvers av to generasjoner, i en verden som endrer seg rasende fort.»
Anna Serafima Svendsen Kvam, Morgenbladet om Nødutgang til dagen«Nødutgang til dagen er poetisk, dyp og detaljrik. (...) Langeland leker med språk og metaforer for å skildre en far-datter-relasjon som på fabelaktig vis symboliserer utviklingen av Norge og verden de siste tiårene. Forfatteren makter å troverdig beskrive det helt nære, og sette det i sammenheng med det planetære. Vi glemmer ikke denne fortellingen med det første.»
Fra juryens begrunnelse, Subjektprisen Årets litteratur 2024 om Nødutgang til dagen"Boka holder god Langeland-standard. (...) Og så er boka helt uten sidestykke lekker"
Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen om Til mote"Til mote er en gripende kjærlighetshistorie forkledd som europeisk kulturarv"
Malte Tellerup, Natt & Dag om Til mote"Motehistorie og europeisk historie krysser sine spor i Morten Langelands oppegående reisedikt. (...) Jeg tenker at Morten Langeland kombinerer historisk bevissthet med raffinert samtidsforståelse. Og humør. (...) Men hovedgrunnen til å oppsøke denne diktsamlingen ligger i de til tider spektakulært gode setningene. De er det mange av her, altså. (...) Les Langeland og bli glad. Du kommer langt med denne boken på din neste togreise i Europa."
Knut Hoem, NRK.no om Til mote"Til mote er en øm, merksnodig, kvikk og lurendreiersk bok, hvor Langelands litterære ledighet når sitt høydepunkt."
Thula Kopreitan, Bokmagasinet, Klassekampen om Til mote"Etter 260 sider tett og intens tekst med umiskjennelig preg av Morten Langelands lekne tilnærming til språk og stoff, og med ulike handlingstråder vevd sammen omtrent som en komplisert fuge av Bach, er jeg ikke bare overbevist om at dette er en stor roman. Jeg er i tillegg beveget, berørt og glad for å ha fått del i dette kunstverket. Denne boka vil leve lenge i meg."
Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen om Fifty/Fifty"Morten Langeland skriver samtidskulturelle vrimlebøker man absolutt ikke må gå glipp av. (...) Med sine utgivelser de siste fire årene er Morten Langeland blitt en helt særegen og svært betydelig forfatter."
Bernhard Ellefsen, Morgenbladet om Fifty/Fifty"Å høre til eller å falle utenfor, å leve eller å eksistere, å inngå eller være i «hemmelighetstilstanden» – det handler denne merkelige, tungleste og likevel dypt fengslende romanen om."
Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen om Sørgerender"Boka har ikke et eneste avsnitt, og er skrevet med en fullstendig egenarta drive som omfavner samtalens meandersvinger og hvor formuleringsgleden er bærende. Det er en fest å lese! (...) Det store spørsmålet om livet og hvordan leve det, om fri vilje versus skjebnestyrende biologi, oppleves som en integrert del av bokas store virvar. Slik skjærer et eksistensielt spor gjennom romanens store, overfladiske festkake. Ordstrømmen Sørgerender serverer er rik og mettende. Jeg anbefaler å ta et stykke."
Ulla Svalheim, Vårt Land om Sørgerender"Morten Langeland fra Kristiansand er en uhyre kreativ språkkunstner med en språklig fantasi som varierer mellom det nesten geniale og det banale."
Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen om Barbar"Med sin femte diktsamling bekrefter kristiansanderen Morten Langeland sin plass som en av de viktige blant unge poeter. Han er en ordkunstner, han har bred leseerfaring, han viser oss både det hverdagslige og det ekstraordinære slik at vi ser med friskere blikk. (…) Jeg syns dette er vakkert. Hverdagslig vakkert. (…) Boka bør leses flere ganger."
Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen om Svamp"Morten Langelands Svamp gir tro på samtidslyrikkens potensial. (...) Humoren som kommer i glimt, understreker vel egentlig bare den mørke grunntonen. Langeland forfaller sjelden til den språklig skolerte, men naivt selvsentrerte moralismen man kan frykte å møte i samtidspoesien. Denne boken er meget god i sin tidstypiske sjanger."
Jørgen Sejersted, Klassekampen om Svamp"Morten Langeland har i sin fjerde diktsamling innfridd hva han overhodet ikke har lovet. Det er ustyrtelig morsomt å følge ham på ferden. Han leker og spidder, fråtser i ord og skaper nytt hvor det trengs. Han er en poet for framtida og kommer til å selge omtrent ingenting."
Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen om Zoonetter"Zoonetter er av forlaget blitt kalt en samling nåtidssonetter, en betegnelse som passer godt på kombinasjonen av syntaktiske hopp, fnisfremkallende ordspill og henvisninger til alt fra rollespill og Instagram til reptilhjernen og Tor Ulven. (...) Blikket som anlegges er manisk desillusjonert, men ikke uten glimt i øyet, som i Langelands tre tidligere bøker sitter humoren løst (...) en fremfusende konseptualist som ikke går av veien for å by leseren reell motstand."
Katrine Heiberg, Morgenbladet om Zoonetter"I en tvådelad bok har Langeland skrivit arton gånger två sonetter (36 stycken inalles), men i stället för att följa kutym med en vändbar bok går de två häftena in i varandra, med titeln 'menneske' och 'dyret'. (...) Det är en pigg dubbelsamling, svår att nagla fast och ge en definitiv summering av. (...) Det här är dikt som i högre grad än kräver något av tillvaron, önskar sig saker, och jag kan inte tillräckligt betona hur mycket värdefullare den inställningen är."
Bernu, www.howsoftthisprisonis.blogspot.no (Sverige) om ZoonetterBibliografi
Litterære priser
- 2020 Sultprisen
- 2016 Stig Sæterbakkens minnepris