Abid Raja er nominert til Subjektprisen 2024
Abid Raja er en av fem nominerte i priskategorien Årets stemme. «Med en modig, skarp og ærlig penn, deler den liberale norsk-pakistanske forkjemperen sine nødvendige refleksjoner om den kvelende æreskulturen som fortsatt slukker friheter og drømmer.» skriver juryen.
Abid Raja er advokat, politiker og forfatter. For boken Min skyld mottok han, som første sakprosaforfatter på 20 år, Bokhandlerprisen i 2021. I 2024 ble Raja for andre gang nominert til Bokhandlerprisen med Vår ære og vår frykt. Boken starter der Min skyld sluttet og er en brennaktuell og dypt personlig bok som belyser flere sider av en av våre største samfunnsutfordringer.
Juryens begrunnelse
Dagens flerkulturelle Norge bringer med seg en rekke utfordringer. Få vet det bedre enn Venstre-politiker og forfatter Abid Raja, som har kjent de mest grusomme utslagene av sosial kontroll og æreskultur på kroppen.
Selv om æreskultur og sosial kontroll fortsatt lever i beste velgående i nåtidens liberale Norge, er det oppsiktsvekkende få som våger å sette ord på fenomenene. Frykten for å bli stemplet eller skremt til taushet er stor. Men dét skremmer ikke Raja.
Med en modig, skarp og ærlig penn, deler den liberale norsk-pakistanske forkjemperen sine nødvendige refleksjoner om den kvelende æreskulturen som fortsatt slukker friheter og drømmer. Om han støter fra seg muslimer, ikke-muslimer eller antimuslimer er ikke noe han bryr seg om. Sannheten skal frem.
Da boken Vår ære og vår frykt ble lansert tidligere i år, befestet Abid Raja seg nok en gang som en forfriskende debattant som våger å sette ord på det mange tenker, men som få våger å si.
Vår ære og vår frykt
En personlig reise i det muslimske EuropaAbid RajaVår ære og vår frykt av Abid Raja starter der Min skyld sluttet. En brennaktuell og dypt personlig bok som belyser flere sider av en av våre største samfunnsutfordringer.
Når Abid Raja tar imot sin fars bønn om forsoning, åpner en ny verden seg for ham. Slektninger han ikke har sett på 16 år, inviterer ham inn i varmen, og åpner et fellesskap han som integrert nordmann for lengst hadde meldt seg ut av.
Det starter med et bryllup i Pakistan, og ender med invitasjoner fra onkler, tanter, fettere og kusiner over hele Europa. Opplevelsen blir en vekker, som får Raja til å spørre seg hva som kunne vært livet hans, dersom faren hans hadde valgt et annet land, og ikke Norge, da han emigrerte fra Pakistan på 1970-tallet.
I bestselgeren Min skyld tok han oss med bak de lukkede gardinene i barndomshjemmet i Iladalen i Oslo. Nå reiser han til beryktede ghettoer, gjestfrie hjem og gullforgylte maktkorridorer i England, Frankrike, Belgia, Tyskland, Spania, Sverige og Danmark. I et polarisert Europa finner han både innvandringskritikere, hardtarbeidende ildsjeler som aldri gir opp drømmen om bedre liv for diasporaen, og svært ulike løsninger på integreringsproblemene.
Tilbake i Norge ser Abid Raja sitt eget land med nytt blikk. Hvordan kunne han ha sovet sånn i timen? Klarer vi snu utviklingen før det for alvor går galt for det norske integreringsprosjektet? Og hva møter de muslimske guttene og jentene som vokser opp i Norge i dag?
Kanskje ligger det noen svar i hans egen forsoning, i fellesskapene han møter – og i fortellingen om moren hans, som falt mellom to verdener, som levde bak lukkede gardiner i Iladalen, og som nå ligger begravet på en gravlund i Mohri Sharif.
Subjektprisen
Subjektprisener en feiring av kulturåret som gikk, og en hyllest av dem som gjør Norge til et bedre land å bo i.
Selv om det ikke er synlig før på tampen av året, pågår arbeidet med Subjektprisen gjennom året rundt. Subjekt er avisen som dekker kulturlivettettest, og noterer seg utstillingene, bøkene, filmene/tv-seriene, teateroppsetningene, spisestedene, musikkutgivelsene, kunstnerne, stemmene og subjektene som redaksjonen mener er de beste og viktigste bidragene til norsk kulturliv.
Subjektprisen 2024 er delt inn i ni kategorier, og består av heder, ære og en Subjektprisen-statuett. I priskategorien Årets stemme har Subjekts redaksjonelle jury nominert fem samfunnsdebattanter, journalister og politikere.