Alexander Istad og Espen Meling Sele er nominert til Bokslukerprisen 2024/25

Forfatter Istad og illustratør Meling Sele er nominert for boken Gutta Krutt og gledesdreperen.

gutta-krutt-med-forfatter-Alexander-Istad-og-illustratør-Espen-Meling-Sele
Alexander Istad og Espen Meling Sele (illustratør) har laget «Gutta krutt og gledesdreperen» som er første bok i en serie for barn fra 9-12 år.

Gutta krutt og gledesdreperen er en av ti bøker som er nominert til Bokslukerprisen 2024/25. 120 000 elever på mellomtrinnet skal til høsten lese utdrag fra bøkene og deretter stemme fram sine fem superfinalister. 

– I samarbeid med leseklassene har vi i år landet på ti meget spennende titler som vi håper vil engasjere unge lesere på mellomtrinnet i hele landet. Det er et variert utvalg med spenning, drama, humor, grøss, historie og fantasy. Det er flere tegneserier i år, i tillegg til godt illustrerte bøker. Her vil de fleste finne noe de liker, og forhåpentligvis vil enda flere oppdage noe de ikke visste at de likte, sier prosjektansvarlig for Bokslukerprisen i Foreningen !les, Christian Goveia Jacobsen.

En gjennomillustrert og morsom bok

Gutta Krutt og Gledesdreperen som er første bok i en ny bokserie, er Alexander Istads første utgivelse. Espen Meling Sele har illustrert boken. 

Gutta Krutt og gledesdreperen er en lettlest og gjennomillustrert, eksplosiv og morsom bok for barn fra 9-12 år. Boken fikk strålende anmeldelser da den kom høsten 2023 og ble en utlånsfavoritt på biblioteket. «åtteåringen hjemme slukte boka i løpet av to kvelder. I en tilværelse der mange foreldre er på desperat jakt etter annen tidtrøyte enn skjerm, skal ikke slikt kimses av.» skrev Jonas Bals i Klassekampens Bokmagasin. 

Gutta Krutt og gledesdreperen

Gutta Krutt og gledesdreperen

Alexander Istad

Første bok i en morsom og helsprø serie! Boka er lettlest og gjennomillustrert, perfekt for lesere som liker Gutta i trehuset-bøkene.


Alex, Nikk og Proffen bor i Ålesund sammen med en mamma som syr Sunnmørsbunader og en pappa som har som jobb å vaske bort måkebæsj på rådhusplassen. De går på verdens beste skole med verdens beste rektor, og livet er egentlig ganske bra. En dag de kommer på skolen annonserer rektor at han skal reise på en lang ferie med mannen sin. Men barna trenger ikke å bekymre seg! Han har nemlig hyret en skikkelig flink vikarrektor som heter Lars-Rune Simonsen. Gutta Krutt gleder seg ikke akkurat til å ha vikar, men er enige i at den snille rektoren deres fortjener en ferie. Det går ikke lang tid før rare ting begynner å skje på skolen. Lærerne oppfører seg merkelig, nesten som roboter. Barna slutter å le og leke i friminuttene. Gutta Krutt får til og med øye på en 8-åring som sitter og leser Dagens Næringsliv! Noe er virkelig galt. Gutta bestemmer seg for å ta saken i egne hender, men det viser seg å være lettere sagt enn gjort. For hvem er det som følger etter dem gjennom Ålesunds gater? Hva er det egentlig som foregår på skolen? Og hva skjer når en av brødrene forsvinner sporløst?


Ved hjelp av et gammelt kart over Ålesunds underjordiske tunnelsystem, kjemisettet de fikk til jul og Nikks store følgerskare på internett nøster Gutta Krutt opp i et komplott som er større og farligere enn de kunne ha forestilt seg.

Les mer

Bokslukerprisen

Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris for elever på mellomtrinnet i regi av Foreningen !les Prisen har til hensikt å fremme lesing og leselyst, og løfte fram gode norske bøker for aldersgruppen 10-12 år. Bokslukerprisen er støttet av Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet.

Om Foreningen !les

Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som skaper lesere og bygger lesekultur. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 500 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk, Bokstart og Les og lek. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. Foreningen !les ble tildelt LNU-prisen for 2021. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang. I tillegg er Foreningen !les sitt prosjekt Uprisen – årets ungdomsbok nominert til ALMA 2023 og ALMA 2024.