Brynjulf Jung Tjønn er nominert til Subjektprisen 2024
Subjektprisen er kulturavisen Subjekt sin egen pris.
Brynjulf Jung Tjønn er en av fem nominerte i priskategorien Årets kunstner. «Hans skrivestil er preget av en kunstnerisk finesse som etterlater et varig inntrykk hos leseren.» skriver juryen.
Brynjulf Jung Tjønn (f. 1980) har skrevet en rekke kritikerroste og prisbelønte bøker for både barn, ungdom og voksne. For sin diktsamlingen Norsk kjærleik ble Jung Tjønn nominert til Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur. Diktsamlingen har også fått strålende anmeldelser fra flere av landets største aviser. «At Tjønn makter å gi dette høyst personlige stoffet en såpass tilgjengelig form – uten å henfalle til hverken forenklinger, sentimentalitet eller andre billige løsninger – er intet mindre enn en bragd.» skrev Marius Asp i VG og ga boken terningkast 5.
Norsk Kjærleik er en sterk og gripende oppfølger til den kritikerroste diktsamlingen Kvit, norsk mann. For Kvit, norsk mann mottok Tjønn Ungdommens kritikerpris, Kritikerprisen for beste voksenbok og Nynorsk litteraturpris.
Juryens begrunnelse
Hans skrivestil er preget av en kunstnerisk finesse som etterlater et varig inntrykk hos leseren.
Brynjulf Jung Tjønn har vært forfatter i mange år, og skriver for alle. Han har gitt ut bøker for barn, ungdom og voksne, og har vunnet en rekke priser, før han nå er nominert til Årets kunstner av Subjekt.
Tjønn skriver kortfattet om store og omfattende temaer som rasisme, identitet og adopsjon. Han utforsker temaene med skjønnhet og dybde, noe som gjør tekstene både gripende og tankevekkende. Det føles som om hvert eneste ord er nøye valgt, han fanger leseren fra første side og formidler temaene på en dypt poetisk måte.
I år har han vært aktuell med ny bok, Norsk kjærleik, men også har hans mesterverk Kvit, norsk mann blitt satt opp på Vega scene til positive kritikker.
Norsk kjærleik
Brynjulf Jung TjønnEin sterk og gripande oppfølgjar til kritikarroste Kvit, norsk mann.
Var Brynjulf eit barn som blei selt på tvers av landegrenser? Kan han likevel vere glad for at han blei kjøpt til Norge? For alt han vil er å vere ein del av landet han har vakse opp i, erkjenne det vonde, men også sjå det vakre.
Samstundes med at Kvit, norsk mann kom ut, dukka det opp avsløringar om problematiske sider ved adopsjonsindustrien. Desse avsløringane rokkar ved sjølvbildet og identiteten for mange adopterte, også for Brynjulf Jung Tjønn.
Sjølv om ein er fødd i eit anna land og med mørk hudfarge, så vil ein likevel berre høyre til. Å vere ein del av det norske. Men kven har Brynjulf vore? Kven skal han vere eller bli? Kva vil det seie å vere norsk?
Kvit, norsk mann har kome i seks opplag. Boka er tildelt Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris og Nynorsk litteraturpris. I Norsk kjærleik fortset utforskinga av liknande emna. Men forfattaren finn også nye retningar – i tankane om Noreg og det norske.
Kvit, norsk mann
Brynjulf Jung TjønnKvit, norsk mann er ei samling vonde og kloke – men tidvis også morosame – dikt om norsk oppvekst og norsk rasisme. Korleis er det for eit adoptivbarn å kome til Norge som ei reserveløysing, eit gjenbruksbarn som blir odelsgut? Det hadde vore enklare om
han var kvit, norsk mann.
Subjektprisen
Subjektprisener en feiring av kulturåret som gikk, og en hyllest av dem som gjør Norge til et bedre land å bo i.
Selv om det ikke er synlig før på tampen av året, pågår arbeidet med Subjektprisen gjennom året rundt. Subjekt er avisen som dekker kulturlivet tettest, og noterer seg utstillingene, bøkene, filmene/tv-seriene, teateroppsetningene, spisestedene, musikkutgivelsene, kunstnerne, stemmene og subjektene som redaksjonen mener er de beste og viktigste bidragene til norsk kulturliv.
Subjektprisen 2024 er delt inn i ni kategorier, og består av heder, ære og en Subjektprisen-statuett. I priskategorien Årets kunstner har Subjekts redaksjonelle jury nominert fem kunstnere.