Grethe Bøe er tildelt Maurits Hansen prisen – Nytt blod

For krimromandebut Mayday.

Grethe Bøes krimdebut «Mayday» har fått strålende anmeldelser og var den mest solgte krimboken i februar 2021.

Mayday er en ambisiøs og aktuell debut, skriver juryen om Grethe Bøes krimromandebut.

Juryen om Grethe Bøe

«Norsk krimsensasjon», «Den beste krimdebuten jeg har lest -noensinne», «Et forfriskende og kjærkomment tilskudd til det norske krimbokuniverset».

La dette stå som innledning til presentasjonen av Grethe Bøes debutroman Mayday 2021.

Men hun er på ingen måte noen novise i norsk kulturliv. Hun har skrevet og regissert prisbelønte spillefilmer og TV-serier fra nordområdene, og gjort seg bemerket som manusforfatter og regissør blant annet for NRKs storsatsing «Hjerterått» med handling lagt til Kautokeino. I tillegg har hun hatt flere spillefilmer for barn og unge. Mest kjent er spillefilmen «Operasjon Arktis» med handlingen lagt til Svalbard.

Det er altså ingen tvil om at Bøe har et brennende engasjement for nordområdene og Arktis. Da er det heller ikke merkelig at hennes debutroman foregår i nettopp disse polare strøkene.

I Mayday møter vi Nato-piloten Ylva Nordahl under en øvelse nær den russiske grensen i Finnmark Forholdet mellom Nato og Russland er på frysepunktet, og i denne situasjonen er det at Ylva og hennes co-pilot, amerikaneren John Evans, havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned over den russiske tundraen. Som ventet utløser dette en storpolitisk krise. Både Nato og Russland ser på denne hendelsen som et regulært angrep.

Ylva og John unnslipper, men må flykte over den iskalde strekningen for å nå tilbake til Norge for å avsløre hva som skjedde. På denne måten kan man forhåpentligvis unngå en utslettende katastrofe. Mens de to pilotene trosser is, kulde og forfølgere, hvesser Russlands president, Natosjefen og den private våpenindustrien sine klør. Det hele blir en kamp med tiden, som til slutt ender i et crescendo.

En uhyggelig aktuell, arktisk thriller

Mayday

Grethe Bøe. Les mer
Mayday

En uhyggelig aktuell, arktisk thriller

MaydayGrethe Bøe
350,–
Veil. pris399,–Du sparer49,–

Det er forfriskende at det kommer en kvinnelig krimforfatter som satser på en thrillersjanger dominert av menn. Bøe skriver med autoritet om alt fra storpolitikk og reindrift til hvordan man flyr et F-16 fly. Og så er det tilfredsstillende for leseren å oppdage et språk som består av gode skildringer og formuleringer. Hun har en sikker hånd med selve dramaturgien. Dette kommer kanskje naturlig for en merittert filmskaper og regissør.

Mayday er en ambisiøs og aktuell debut. «Dette er ikke slutten, det er nå det begynner», sier Ylva i bokens siste setninger. Og det skal bli interessant å følge henne videre i fremtidige bøker, hvor hun forhåpentligvis vil få enda større plass. Vi er ikke i tvil om hun da vil etablere seg som en av de fremste norske thrillerforfatterne, i selskap med blant annet Eystein Hansen og Ørjan N. Karlsson. 

Maurits Hansen prisen – Nytt blod

Nytt Blod er en årlig litterær pris for beste norske krimdebut i foregående år. Den utdeles årlig under litteraturfestivalen Kongsberg Krim. Prisen har fått navn etter forfatteren Maurits Hansen.