Nadia Ansar er tildelt prisen Årets Norsk-Pakistaner 2024

Nadia-ansar-med-min-skam
Prisen Årets Norsk-Pakistaner er tildelt Nadia Ansar. Hun debutert høsten 2023 med selvbiografien «Min Skam», om den vanskelige foreldrerollen og den halsbrekkende spagaten mellom det likestilte, norske samfunnet og den patriarkalske kulturens forventninger.

14. augustkomiteen har tildelt prisen Årets Norsk-Pakistaner til psykolog og forfatter Nadia Ansar, for hennes betydningsfulle bidrag til samfunnet.

Nadia Ansar debuterte med selvbiografien Min Skam høsten 2023. Med boken ønsket hun å bruke sin personlige og faglige stemme til å fortelle historien om den flinke minoritetsjentas kamp for å få lov til å være seg selv. Boken ble hyllet i mediene og Nadia Ansar ble tildelt Formidlingsprisen, Advokatforeningens Ærespris og hun ble nominert til Bokhandlerprisen.

«En nær og presis fortelling om skam, fortielse og taushetens pris. Like viktig: Boka viser en vei ut.» skrev Dagbladets anmelder, Andreas Wiese, og trillet terningkast 6.

Begrunnelse for prisen

Det er med stor glede og ære at vi tildeler prisen Årets Norsk-Pakistaner 2024 til Nadia Ansar for hennes enestående bidrag som forfatter av boken Min Skam. Nadia Ansar har gjennom sitt modige og ærlige verk, Min Skam, ikke bare delt sin personlige reise, men også belyst viktige samfunnstemaer som ofte blir oversett. Hennes bok har rørt mange lesere og bidratt til en dypere forståelse av skam, ære og de utfordringene mange møter i krysningspunktet mellom ulike kulturer.

Gjennom sin litterære stemme har Nadia Ansar gitt en sterk og nødvendig stemme til norskpakistanske kvinner og menn, og hennes bidrag har åpnet for viktige diskusjoner rundt identitet, tilhørighet og selvaksept. Hun har med sitt forfatterskap vist mot til å utfordre tabuer og har dermed bidratt til å fremme åpenhet og dialog i samfunnet.

Nadia Ansar representerer med sin innsats det beste av begge kulturer. Hun har vist en enestående evne til å skape bro mellom den norske og pakistanske kulturen gjennom sitt arbeid. Hennes bok Min Skam har ikke bare hatt stor innflytelse i litterære kretser, men har også vært en katalysator for positiv forandring i samfunnet.

Denne prisen er en anerkjennelse av hennes innsats for å fremme forståelse og respekt mellom ulike kulturer, og for å løfte frem viktige temaer som angår oss alle. Nadia Ansar har vist at det er mulig å navigere komplekse kulturelle landskap med visdom, empati og styrke.

Vi gratulerer Nadia Ansar med prisen til Årets Norsk-Pakistaner 2024, og takker henne for hennes betydningsfulle bidrag til samfunnet.

Min skam

Min skam

En historie om forventninger og løsrivelseNadia Ansar

Nadia Ansar ble oppkalt etter den rumenske turneren Nadia Comăneci. Hun var symbolet på «the perfect 10»; det uoppnåelige, feilfrie og perfekte. Utad var hun den plettfrie datteren, den store kjærligheten til Abid Raja, det gode innvandreralibiet og den velintegrerte psykologen, ekspert på følelser som skam og skyld. Det ingen så var at hun bar på en ryggsekk full av skam og mørke hemmeligheter. Selv ikke Abid visste alt.


I ektemannens bestselgende bok Min skyld var hun det forbudte blikket i T-banevognen, kjæresten forkledd i burka, bruden han fryktet aldri ville komme – og kvinnen som gråt på bryllupsnatten. Men Nadias stemme manglet. Med boken Min skam ønsker hun nå å bruke sin personlige og faglige stemme til å fortelle historien om den flinke minoritetsjentas kamp for å få lov til å være seg selv. Om å vokse opp på Ekeberg i Oslo som datter av den lokale kjøpmannen og den eneste jenta i klassen med minoritetsbakgrunn. Om hennes fars halsbrekkende spagat mellom det likestilte, norske samfunnet og den patriarkalske kulturens forventninger. Om kampen for likestilling i forholdet til Abid som fortsatte, selv etter at kjærligheten hadde vunnet fram.


Som voksen ser Nadia Ansar flere velutdannede medsøstre med minoritetsbakgrunn gi opp den smertefulle balansekunsten i det likestilte Norge. De blir husmødre med hijab, og noen flytter tilbake til foreldrenes hjemland. Nadia Ansar mener det er skammen som hindrer dem i å leve frie liv.



Les mer
Min skamEn historie om forventninger og løsrivelseNadia Ansar
229,–

14. augustkomiteen

Komiteen ble dannet i 2003 for å feire Pakistans nasjonaldag i Norge. Komiteen er svært opptatt av likestilling og inkludering av kvinner og barn i feiringen av ulike kulturaktiviteter og arrangementer. Videre jobber komiteen målrettett for å minske avstanden mellom den norskpakistanske befolkning og det norske samfunnet. Komiteen skal delta aktiv i samfunnsdebatter for å minske avstand og misforståelser.

Hvert år deler komiteen ut prisen årets norskpakistaner på Pakistans nasjonaldag 14. august.