Vigdis Hjorth er nominert til Kritikerprisen og Ungdommens Kritikerpris 2023

For beste voksenbok med Gjentakelsen.

Vigdis Hjorth med Gjentakelsen

Vigdis Hjorths roman Gjentakelsen er nominert til både Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris.

Hjorth har tidligere mottatt Kritikerprisen tre ganger, for romanene Arv og miljø og Leve posthornet!, samt ungdomsromanen Jørgen + Anne er sant. Hun ble også nominert til Kritikerprisen for romanen Er mor død. I tillegg har hun tidligere vært nominert til Ungdommens kritikerpris to ganger med romanene Er mor død og Arv og miljø.

I år 2024 er hun altså nominert med Gjentakelsen, som mottok terningkast seks i aviser som VG, Dagbladet og Nettavisen da den ble utgitt høsten 2023. I romanen møter vi en voksen kvinne som ser tilbake på seg selv som 16 år gammel jente, og gransker en sentral hendelse fra oppveksten.

Vigdis Hjorths bøker er oversatt til hele 33 språk, og Gjentakelsen er allerede solgt til land som Italia, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia og Ungarn.

Vinnerne av kritikerprisene for bokåret 2023 blir offentliggjort torsdag 7. mars kl. 14.00 på Litteraturhuset i Oslo. 

Juryens begrunnelse

I sin seneste roman vender Vigdis Hjorth tilbake til noen av forfatterskapets aller viktigste motiver og hendelser, for slik å fornye og fordype tenkningen omkring spørsmålene hun utforsker.

Det handler om overgrep, om å være barn, ungdom og voksen, det handler om sannhet, om å skrive, om virkelighet, hukommelse, og ikke minst: om motet til å erkjenne hva ens eget liv er blitt formet av.

Etter at Arv og miljø utkom i 2016, har Hjorths romaner vært sentrale i noen av de mest omfangsrike litteraturdebattene her til lands.

Gjentakelsen forholder seg våkent og aktivt, også til metarefleksjonene rundt bøkenes forhold til virkeligheten. Til forskjell fra de tidligere romanene er det her et jeg som snakker utilslørt. Slik arbeider romanen, både gjennom form og innhold, med spørsmål omkring sannhet og metode. Samtidig som forfatteren viser eksistensiell tyngde, og gjerne lener seg mot kompliserte filosofiske spørsmål, når Gjentakelsen bredt ut til leserne.

Gjentakelsen

Gjentakelsen

Vigdis Hjorth

Gjentakelsen er en rå og heftig framstilling av ungt liv. En voksen kvinne ser tilbake på seg selv som 16 år gammel jente, hun gransker en sentral hendelse fra oppveksten.Gjentakelsen handler om å kysse for første gang, å skulle gjøre det for første gang, å drikke og kjenne rus i kroppen, på fest hos noen gutter i et rekkehus i Oslo. Å løpe til Ullevålseter for å forberede seg til maraton, å kjenne en enorm sult og tørst. Hele tida vokter mor over jenta som en hauk. Far holder seg i bakgrunnen. Fars avstand er påtakelig, mors kontroll er uhørt. Det fins hemmelighet i familiens hus.

Les mer
GjentakelsenVigdis Hjorth
393,–
Veil. pris449,–Du sparer56,–

Ungdommens kritikerpris

Ungdommens kritikerpris er en litteraturpris som deles ut av elever i videregående skole. Prisen er et samarbeid mellom Foreningen!lesNorsk kritikerlagDen norske Forleggerforening og Utdanningsforbundet. Nominasjonen gjøres av tre kritikere fra Norsk kritikerlag.

Ungdommens kritikerpris anerkjenner og synliggjør ungdoms lesninger av samtidslitteratur. Prisen er en formidler av norsk samtidslitteratur i skolen og har også vist seg å spre lyst, glede og engasjement i forhold til lesing. Les mer om prisen her.

Syv juryklasser i videregående skole utgjør juryen som kårer vinneren. Juryklassene i Ungdommens kritikerpris for skoleåret 2023/24 skal lese årets fire nominerte bøker til Kritikerprisen for beste voksenbok.

Kritikerprisen

Seksjon for litteratur deler årlig ut fem kritikerpriser: Kritikerprisen for beste voksenbok, Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok, Kritikerprisen for beste oversettelse, Årets kritiker og Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne.
Kritikerprisene blir støttet av: Den norske Forfatterforening, Den norske Forleggerforening, Norske barne- og ungdomsbokforfattere, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Norsk Journalistlag og Norsk Oversetterforening.