Inspirerende bøker og skrivekursSkrivetips for deg som vil bli forfatter
Drømmer du om å skrive bok? Her har vi samlet inspirerende bøker om skriving og informasjon om våre forfatterkurs.
Inspirerende bøker om skriving
For deg som vil mestre kunsten å skrive treffsikkert, kan Niels Christian Geelmuydens bok Skrivekunstens hemmeligheter – Lær å skrive levende være akkurat det du ser etter. Niels Christian Geelmuyden er statsviter, journalist og forfatter av flere bøker, blant annet sakprosaboken Spermageddon om den fallende fruktbarheten.
Kulturjournalist og programleder Hans Olav Brenner har intervjuet tretten forfattere og en forlagsredaktør om skrivehåndverket i boka Om å skrive. Hvordan ser arbeidsdagen ut for en forfatter? Dette er en slags metodebok, der kjente norske forfattere deler raust fra sin egen skrivehverdag. Her kan du blant annet lese om Lars Saabye Christensen, som skriver best om morgenen, og som setter seg fore å lage i hvert fall én god setning hver dag. Videre kan du lese intervjuer med Karin Fossum, Per Petterson, Vigdis Hjorth, Karl Ove Knausgård, Trude Marstein, Jon Fosse, Irene Engelstad, Herbjørg Wassmo, Erlend Loe, Jan Kjærstad, Ingvild H. Rishøi, Jo Nesbø og Dag Solstad.
I Henrik Langelands referanseverk Ut og stjæle lesere – Håndbok i fortellekunst lærer du hva som gjør en fortelling god, og hvilke grep du kan bruke i tekstene dine for å bygge opp en vellykket fortelling. I boken benytter Langeland eksempler fra Per Pettersons Ut og stjæle hester, så det kan lønne seg å ha et eksemplar av denne romanen for hånden mens du leser Langelands bok om skriveteknikker.
Vil du skrive slektshistorie, eller skjønnlitterære fortellinger basert på slektshistorien din? Skriv ditt liv av Kjersti Wold er en inspirasjonsbok som inneholder alle verktøyene du trenger for å skrive biografisk. Wold har også skrevet en bok med skriveøvelser sammen med Gro Dahle. Velkommen til språket er en verktøykasse full av nyttige skriveverktøy, skriveleker og praktiske oppgaver for alle skrivelystne.
Bøker for deg som skal skrive oppgave, forskningsartikkel eller fagbok
Det er ingen grunn til at en tekst skal være kjedelig, selv om den tar for seg et seriøst tema, mener Audun Farbrot, forfatter av Skrivekoden – Ti nøkler til en god og effektiv tekst. Skrivekoden er et skrivetreningsprogram som består av ti nøkler til en god og effektiv tekst. Skrivenøklene kan brukes enkeltvis eller samlet i arbeidet med å skrive teksten din bedre. Skrivenøklene i boken vil hjelpe deg til å knekke skrivekoden, og til å skrive tekster som kommuniserer godt med leserne dine.
Les også: Slik knekker du skrivekodenav Audun Farebrot
Farbrot har også skrevet bøkene Forskningskommunikasjon – Praktisk håndbok for forskere og kommunikasjonsrådgivere, og Sosiale medier for forskere, kommunikasjonsrådgivere og fageksperter.
Bøker for deg som skal skrive oppgave, forskningsartikkel eller fagbok
Skrivekurs
Cappelen Damm tilbyr ulike kurs for deg som skriver og som ønsker kreativt påfyll, ny inspirasjon og nye verktøy til å strukturere og forme fortellingene dine.
Kurs i fortellekunst
Forfatterkurset «Fortellekunst» er et todagerskurs som passer for alle som liker å skrive. På kurset lærer du å bygge opp og strukturere en fengslende fortelling.
Henrik Langeland har skrevet mange skjønnlitterære bøker, og har doktorgrad i litteraturvitenskap. Håndboken Ut og stjæle lesere – Håndbok i fortellekunst er en praktisk gjennomgang av de teknikkene Langeland mener at du som forfatter og forteller vil ha størst nytte av. Langeland har holdt kurs for forfattere og skriveinteresserte i over 15 år, og flere tusen deltakere har tatt Fortellekunst-kurset siden 2011.
Kurset passer både for deg som har lyst til å prøve deg på skriving, og for deg som har holdt på med skriving en stund. Dette kurset vil gi deg kunnskapen du trenger for å forme fortellinger etter alle kunstens regler. Les mer om kurset og meld deg på Fortellekunst her.
Våre skrivekurs
Fortellekunst
Skrivekurset Fortellekunst med forfatter Henrik H. Langeland egner seg for alle som har en historie de vil formidle på best mulig måte.
Krimforfatterskolen
Hvis du drømmer om å bli krimforfatter, er Krimforfatterskolen skreddersydd for deg. Du kan søke førsteklasse og en videregående andreklasse.
Krimforfatterskolen
Krimforfatterskolen er Cappelen Damms egne årskurs for deg som vil skrive en krimroman. Opptak til første- og andreklasse på Krimforfatterskolen skjer ved søknad. Førsteklasse har 12 plasser, og andreklasse har 8 plasser. Hovedlærer på Krimforfatterskolen, Torkil Damhaug, er en bestselgende krimforfatter. Han er dessuten den eneste forfatteren som har blitt tildelt Riverton-prisen tre ganger.
Førsteklasse på Krimforfatterskolen er for deg som ønsker å utvikle dine evner til å skrive spennende fortellinger. Du lærer om ulike krimsjangre, plot- og karakterutvikling, språk og stil. Du får også veiledning og tilbakemelding på dine egne tekster.
Andreklasse er for deg som alt er i gang med et manus, og som har kunnskaper om hvordan en krimroman utvikles. Gjennom hele skoleåret jobber du med å utvikle ditt eget manus. Du får detaljert veiledning på språk, stil og struktur i manuset ditt. I slutten av skoleåret skal du ha et leveringsklart manus. Du må ikke ha gått førsteklasse for å få plass i Krimforfatterskolens andreklasse.
Krimforfatterskolens undervisning foregår i Cappelen Damms lokaler i Akersgata i Oslo.
Les mer og meld deg på Krimforfatterskolen her!
Er du klar til å sende inn manuset ditt?
Cappelen Damm utgir litteratur innenfor de fleste sjangrer, og er alltid interessert i å motta manus til nye bøker. Slik sender du inn manus til oss.