1000 års gleder og sorger

Memoarer

Ai Weiwei, 2022, Heftet, Bokmål
Gunnar Nyquist (Oversetter)
249,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.

Omtale

1000 års gleder og sorger er de etterlengtede memoarene fra en av verdens viktigste levende kunstnere.

Ai Weiweis skulpturer og installasjoner har blitt sett av millioner over hele verden, og hans politiske aktivisme har lenge gjort ham til et mål for kinesiske myndigheter.

I sine memoarer gir Ai Weiwei oss et portrett av Kina fra de siste hundre år, samtidig som han belyser sin kunstneriske prosess. Det er også historien om hans far, Ai Qing, en gang nær venn av Mao Zedong, og en av Kinas mest innflytelsesrike diktere. Under kulturrevolusjonen ble Ai Qing stemplet som en dissident og dømt til straffearbeid. Hele familien, inkludert sønnen, ble forvist til en avsidesliggende og øde del av landet kjent som "Lille Sibir". Ai Weiwei beskriver barndommen i eksil og den vanskelige beslutningen om å forlate familien for å studere kunst i Amerika, hvor han ble venn med Allen Ginsberg og ble inspirert av Marcel Duchamp og Andy Warhol. Og han forteller om sin retur til Kina og veien fra ukjent kunstner til kunstverdenens superstjerne og internasjonal menneskerettighetsaktivist – og hvordan hans arbeid har blitt formet ved å leve under et totalitært regime.

1000 års gleder og sorger gir en dyp forståelse av de utallige kreftene som har formet det moderne Kina og tjener som en påminnelse om det presserende behovet for å beskytte ytringsfriheten.

I et intervju med Aftenposten sier Ai Weiwei:

– Veien til å forstå forholdet til hjemlandet mitt går gjennom å forstå hva som skjedde med min fars generasjon, og fortellingen om de store endringene som har skjedd med Kina siste hundre år.

Prosessen kulminerte i boken «Tusens års gleder og sorger».

– Boken har en viss uunngåelighet ved seg. Mitt liv, min fars liv, min sønns fødsel – det fikk meg til å organisere tankene mine, sier Ai Weiwei.

Weiweis sønn Ai Lao vokser opp utenfor hjemlandet. De lever for tiden i Portugal. Ai Weiwei er redd det kan bli vanskelig for sønnen å forstå livserfaringene til sin far og sin bestefar.

– Jeg føler en plikt til å skrive ned mine tanker om disse erfaringene vi har gjort oss, innenfor en bredere kinesisk kontekst. Det er et dokument for fremtidige generasjoner.

– Hva er det viktigste du lærte fra din far og hans historie?

– At livet er en kamp.