Det svarte skiftet er en opplysende og lærerik (og – faktisk: morsom) gjennomgang av et ubehagelig stykke moderne historie, men også en nødvendig påminnelse om hva som står på spill i norsk olje- og klimapolitikk. Boken viser hvordan man skritt for skritt har endret strategi og talemåter, bort fra en forpliktende linje som understreker ansvaret verdens rikeste land har i et globalt fellesskap, til fordel for en rettferdiggjøring av en ekspansiv norsk petroøkonomi.
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
«Det svarte skiftet av Eivind Trædal er en knakende god innføring i norsk miljøhistorie, men det er ikke hele grunnen til at jeg anbefalte den til alle jeg traff i julen. For alle oos som er trøtte både av langtekkelige saksdokumenter og moralsk inderlighet treffer denne boka blinken.
[...] Trædals bruk av srkasme gjør budskapet lett tilgjengelig uten å bli helt uleselig moralsk.»
Verdens beste olje
«I « Det svarte skiftet» setter miljøaktivist og MDG-politiker Eivind Trædal ord på noe jeg som innflytter i Norge ofte har stusset på: at olja og klimaendring tilsynelatende ikke henger sammen. Det rimer dårlig, mange nordmenns dype omsorg for natur og miljø og deres uproblematiske forhold til oljeøkonomien. Trædals bok viser at denne kollektive (øko)logiske bristen ikke har kommet av seg selv: Den er villet politikk.
[...]
Full disclosure: Jeg deler Trædals uro for klimaet og frustrasjon over norsk oljepolitikk. Det er ikke en bombe at jeg lar meg overbevise. Men dette er også rett og slett god sakprosa. Trædal gir en oversiktlig framstilling av et kompleks saksfelt, uten å henfalle til den lett barnslige stilen («se for deg at du har en kake») som preger mye naturvitenskapelig formidling. Bokformatet hjelper til å sette tekniske diskusjoner om gasskraftverk og CO2-rensing, klimaprotokoller og «ikke-kvotepliktig sektor» i en større sammenheng. Boka er skarpt vinklet og har høy temperatur, men den er saklig og kildebelagt.»
« Eivind Trædal viser på overbevisende måte spriket mellom alvoret i klimautfordringene og våre politikeres vilje til å ta ansvar.»
Harald Smedal, FanapostenFra prat til praksis
[...]
Trædal har skrevet ei bok som vekker ettertanke, som er stringent i sin argumentasjon, som er renhårig og i et språk som slett ikke fortaper seg i vanskelig fagsjargong. Bare det sistnevnte er en bragd. Vi blir presentert for noen grafer og diagrammer i starten av boka som er mer opplysende enn forvirrende – de er rett og slett til å forstå også for legfolk. Dessuten er dette ei bok det er mulig å bli inspirert av, ei bok som er enkel nok til at du får øye på hva som befinner seg på andre sida av tåkehavet.
Men aller viktigst – og det tror jeg kanskje er hovedpoenget til Trædal – nå er det nødvendig å komme bort fra prat, og rasket mulig over til handling.»
JAN-ERIK ØSTLIE, Fri fagbevegelseLes hele anmeldelsen