Alma er glad i det gamle tømmerhuset sitt med tomten som strekker seg opp mot skogen. Det er et ganske velstående nabolag, og hun er skilt, med voksne barn, og jobber som tekstilkunstner. For å overleve kreerer hun faner for korps og fagforeninger, og leier ut en del av huset. Nå flytter et ungt polsk par inn.
Et norsk hus
Guri Hjulstad, Trønder-Avisa
Kristine Isaksen, VG
Omtale
Forfatter(e)
Bøker i serien
Kategori
Format
Språk
Serier








































Anmeldelser
"Godt om gapet mellom høye idealer og hverdagens utfordringer."
Guri Hjulstad, Trønder-Avisa"Med elegant humor og beklemmende ambivalens utfordres det norske hus' fortreffelighet."
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen"Vigdis Hjorth skriver smart om oss og de andre i sin nye kunstnerroman Et norsk hus."
Kristine Isaksen, VGInnsiktsfullt og intenst
(...)ein god roman som er plausibel og realistisk, men med eit metaforisk potensial som forfattaren klokleg aldri peiker på."
Odd W. Surén, Dag og TidNår det tar fyr hos Hjorth, brenner det som hos få andre.
"Vigdis Hjorth på sin side har vel egentlig aldri vært redd hverken for det banale eller klisjeene. Så har hun da også en egen evne til å skrive seg gjennom det forslitte og stereotypiske og inn mot noe smertefullt eksistensielt. Det er en av grunnene til at jeg setter mer og mer pris på forfatterskapet hennes.(...)en viktig bok om dilemmaer vi alle står overfor, om forholdet mellom det hjemlige og det fremmede og om norsk selvforståelse."
Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten"Et norsk hus er en intelligent og tankevekkende bok som kan leses som en samtidsdiagnose, en skildring av det typisk norske, og som politisk roman."
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende"Jeg er svært begeistret for Hjorths forfatterskap…. en følelse av at det bak den skarpe, utforskende tenkningen ligger et hektisk, uvørent, levd liv. Med Et norsk hus har Hjorth bygget nok et luftig rom i norsk litteratur, der døra ut til verden står på gløtt."
Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen"Boka er like dyptpløyende, eksistenstung og original som alltid.(...) Som alltid når jeg leser Hjorth, slår det meg hvor inntrengende godt hun tenker. Og hvor elegant og originalt hun formulerer disse tankene.."
Cathrine Krøger, Dagbladet"Jeg skjønner ikke hvordan hun greier det, men innrømmer at jeg er imponert: Gang etter gang tar Vigdis Hjorth det norske samfunnet på pulsen.(...) Under alt hun skriver ligger en brann - den Alma i romanen tenker seg må ulme i de unge sjeler - og jeg tenker at Vigdis Hjorth blir både eldre og klokere og yngre og mer brennende for hver bok hun skriver."
Anne Cathrine Straume, P2"Det berande styrken i romanen er korleis Hjorth skildrar dynamikken mellom Alma og den polske. Her blir Almas nummenheit, i sitt norske hus, avdekt i nokså tydeleg kontrast til den polske dynamitten. Det gir teksten ei verksam balanse mellom tyngde og lettheit. For Hjorth held seg sjølvsagt ikkje frå å snitte skarpt og morosamt inn i det alvoret som for begge kvinnene er er sjølve botnen i relasjonen deira. Klimakset er ein kort utveksling som òg blir den polske sitt moralske dødsstøt overfor Alma: «I avisen det står at du er kulturell person. Jeg har en annen mening.» I slike vekslingar mellom tungt og lett er Vigdis Hjorth udiskutabelt god."
Margunn Vikingstad, Dag og Tid"På sin særegne måte har hun igjen klart å komponere en historie av den typen som så absolutt er interessant mens lesningen pågår, men som virkelig kommer til sin rett etterpå, når den får synke. Hennes norske hus vokser med tida, i tankene, slik Vigdis Hjorths romaner har for vane. Som alltid svært velskrevet, vekselvis morsom og alvorlig, med skarpe øyne for tema i samtida. Hjorth leverer varene. Igjen."
Gerd Elin Sandve, Dagsavisen