Hvordan snakke med en rasist

Hva genene våre kan (og ikke kan) fortelle oss om forskjellen på folk

Adam Rutherford, 2021, Innbundet, Bokmål
Einar Blomgren (Oversetter)

Adam Rutherford er vitenskapsjournalist og professor i genetikk, og har tidligere skrevet bøker som En kort historie om alle som noen gang har levd og Boken om mennesket. Hvordan snakke med en rasist er skrevet i kontekst av COVID-19-pandemien i september 2020 - her kan du lese forordet.

379,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.

Omtale

Hvordan snakke med en rasist er en særdeles viktig programerklæring for hvordan vi i det tjueførste århundre skal forstå menneskets evolusjon og mangfold, og et betimelig våpen i kampen mot misbruk av vitenskap i intoleransens tjeneste.

Rase finnes fordi vi oppfatter det. Rasisme finnes fordi vi tillater det. Men presset på vitenskapen fra krefter som ønsker å legitimere rasistiske ideologier, blir stadig sterkere – og i stadig større grad en del av den offentlige samtalen rundt politikk, migrasjon, utdanning og sport. Stereotypier og myter om rase kommer ikke bare fra uttalte rasister, men fra velmenende mennesker med en erfaring og en kulturell bagasje som gjør dem disponert for synspunkter som ikke har dekning i den moderne forskningen på menneskelig genetikk.

Selv enkelte forskere finner det ubehagelig å fremme meninger om rase basert på egen forskning. Likevel kan vitenskap og historie, hvis det forstås riktig, være mektige allierte i møte med rasisme, og gi det klareste bilde av hvordan mennesker faktisk er, snarere enn hvordan vi antar at de er.