Kaninen har stått opp er en dypt original utforskning av nevromangfold og samfunnets syn på annerledeshet
I sin debutbok tar Johanne Nordby Wernø oss med på en dypt personlig og faglig inngående reise som kaster nytt lys på høytfungerende autistiske kvinner og samtidig utfordrer våre generelle oppfatninger om nevrodiversitet og kvinnehelse.
Internasjonalt har nevromangfold blitt et kjent begrep, beriket av profilerte stemmer og organisasjoner som fremmer fordelene ved forskjellige måter å tenke på. Men i Norge henger både media og helsevesen etter. Wernø tar et nødvendig oppgjør med disse etablerte normene og viser hvordan en mer inkluderende tilnærming kan gagne oss alle.
Kaninen har stått opp kombinerer oppdatert fagstoff med forfatterens egne erfaringer over 42 år som udiagnostisert autist, og tar oss gjennom utfordringer og gleder knyttet til barndom, arbeidsliv, forhold og foreldreskap. Forfatteren drøfter hvordan maskering av autistiske trekk kan føre til angst, depresjon og utbrenthet, og setter dette i kontekst med den bredere debatten om kvinnehelse.
Med dagboksformen som format, treffer denne boken et allment publikum som interesserer seg for psykologi, mental helse, samfunnsproblemer og likestillingsspørsmål. Den gir ikke bare en stemme til de usynliggjorte høytfungerende autistiske kvinnene, men stiller også viktige spørsmål om hvordan vi som samfunn møter og håndterer annerledes tenkende hjerner. Den åpner for et bredere spørsmål om mental helse, likestilling og hvordan mangfold kan berike våre liv og våre fellesskap.