Når eit menneske døyr i dag, står gjerne Facebook-veggen igjen etter det. I mange tilfelle lever veggen vidare, som ein stad der slekt og vener vender seg direkte til den avdøde. Profilen blir ei minnebok, men også ei slags forlenging av livet.
Etter at Amalie døyr, begynner storesøstera Eli Anne å skrive til henne på veggen hennar. Ho skal snart legge profilen ned – ta ein endeleg avskjed – men kvir seg for å ta det siste steget. Eli Anne skriv på veggen til Amalie og ser attende på forholdet deira: på endringar av status, på løgner og sjalusi, men også på kjærleiken mellom to søstrer.
Kjære søster er ei forteljing som rommar både sorg, anger og skam – men også glede, livskraft og håp. Det er i tillegg ein roman om musikk, der ulike musikksjangrar og kunstsyn får bryne seg mot kvarandre.
Kjære søster
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
Innsiktsfullt om sorg
"Det handlar mykje om syskenkjærleik, men også sjalusi - dei var glade i den same guten. Eli Anne synst ho har mykje å be Amalie tilgje, og forfattaren teiknar vakre, truverdige portrett av båe to. Dei er jenter i tenåra, og forfattaren greier med enkle grep å få dei til å hange psykologisk i hop. Det er godt gjort [...] Språkleg er Walgermo som i tidlegare bøker svært stødig, spesielt vil eg trekke fram at han har ei eiga evne til å seie mykje med få, velvalde ord."
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen"Walgermo har et rent og lettspråk, her er vakre bilder og sorgtungepassasjer. [...] Det er mange rørendepassasjer her, når de må tømmerommet hennes, gi bort klærne,om hun fryser der på kirkegården,at Eli uforvarende dekker en tallerkenfor mye til middagen."
Cathrine Krøger, DagbladetDøden på Facebook
"Romanen er interessant på flere vis. Eli Annes skrift på veggen til søsteren kan tenkes som et sorgarbeid, en slags dagbok hvor hun bearbeider smerten ved å miste søsteren. […] Kanskje kan man sammenligne prosessen med Roland Barthes’ mer analoge bearbeiding av tapet av egen mor. Han bestemmer seg for å dokumentere sorgprosessen på kartotekkort, små nedtegnelser av gangen, arrangert i dagboksform – og utgitt i klassikeren «Sorgens dagbok». […] Det som gjør boken spennende er at den reiser noen gode spørsmål om døden i den digitale tidsalder."
Silje Stavrum Norevik, Bergens Tidende"Måten Amalie blir gjenspeiletgjennom øynene til storesøstereni Facebook-kommentarerer rørende og intens. Leserenfår også godt inntrykk av EliAnne som kontrast til lillesøsteren, [...] ogmåten Walgermo referer til PattiSmiths sangtekster gjør historensår, men også ekstra vakker. [...] Lik som i "Mittbankande hjarte" klarer Walgermoå mane frem visuelle bildermed få ord. Det er også positivtå legge historien i tiden medbruk av dagens kanskje mestpopulære plattform for kommunikasjon.Selv om de fleste kanrelatere seg til hvordan det er åmiste noen, er bruken av Facebooken liten, men effektfull tvistsom gjør boken enda mer identifiserbarfor dagens ungdom. [...] Den handlerogså om håp og at livet vil bli bedreigjen. "Kjære søster" er en boksom vil treffe mange og fortjenersin plass i alle norske bokhyller."
Kjersti Franziska Ruud-Salomonsen, Vårt LandSystersorg
"Walgermo dreg ikkje lesaren si merksemd mot ulukka, men heller mot sorga, og mot forholdet mellom dei to systrene, som er prega av både syskenkjærleik og sjalusi. [...] Walgermo har [...] makta å flytte Facebook ut av det trivielle og inn i det eksistensielle. Samstundes viser han det sosiale mediet både som røyndom og fantasi. [...] Dette trur eg dagens ungdom har godt av!"
Eivind Myklebust, Barnebokkritikk.no"Her finnes en ekte sannhet uten noen form for forkledning. Kjære søster er et dypdykk i et nært og kjært forhold mellom to søsken - en ærlig kjærlighetserklæring formet som en avskjed."
Jon Terje Grønli, Gjengangeren"Det er en var og på mange måter vakker fortelling som formidles gjennom disse Facebookmeldingene."
Nils-Petter Enstad, DagenGodt og aktuelt om Facebook-terapi
"Om dette skriv Alf Kjetil Walgermo så enkelt, godt, nært og kjenslevart at det er ei fryd å lese. ... Språket er så lett og klart og korthogge at det nok har kravd mykje både tid og arbeid for forfattaren å forme. ... Det er ikkje mindre enn ein imponerande prestasjon Alf Kjetil Walgermo har gjort, nok ein gong... Forfattarens kresne prosa bør nytast i langdrag, og lesast i små porsjonar, og gjerne fleire ganger, for å få med seg alle nyansane. Dette er ein liten godbit, og godbitar sluker ein ikkje."
Reidar Skarbø, Nytt i Uka"Det ligger en meget interessant idé bak Alf Kjetil Walgermos seneste ungdomsroman: Hva skjer når et menneske er borte, men Facebook-profilen fremdeles finnes? Hvordan arter sorgen seg i sosiale medier? […] Walgermo lykkes med å gi Eli Anne en stemme vi tror på […] Romanen vil være et godt utgangspunkt for samtale om sorg, savn, sjalusi, forsoning og tilgivelse."
Anders Holstad Lilleng, Demokraten