Onde netters drømmer

November 1942 og andre verdenskrigens vendepunkt i 360 korte kapitler

Peter Englund, 2023, Ebok, Bokmål, EPUB
Alexander Leborg (Oversetter)
249,–
Du må være registrert som privatperson for å kjøpe e-bøker. Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.
Last ned utdrag

Omtale

I november 2022 er det 80 år siden vendepunktet i andre verdenskrig. I begynnelsen av november 1942 så det ut som av aksemaktene fremdeles kunne vinne, men ved slutten av måneden innså alle at det bare var spørsmål om tid før de ville tape. Kun en måned, men kanskje den viktigste måneden i hele det 20. Århundret, mens alt fremdeles var i balanse.

I Onde netters drømmer vises denne epokegjørende måneden utelukkende gjennom parallelle og kryssende biografier til 40 personer, bygget opp gjennom korte kapitler om hva disse menneskene så og gjorde på de forskjellige dagene.

Det er vidt forskjellige mennesker som befolker boken, og ikke bare soldater.

En av målsettingene med Onde netters drømmer er å skrive historie basert på hva mennesker visste der og da, og ikke la perspektivet bli farget av hva vi nå vet hva skjedde: man får en dypere forståelse av menneskenes atferd ved å gjenskape den usikkerheten som de levde i, en usikkerhet som ofte forsvinner i ordinær historiografi hvor katastrofe forvandles til forenklet og av og til harmløs fortelling.

Det er på ingen måte mangel på bøker om andre verdenskrig. Og det finnes mange gode. Men “Onde netters drømmer” er annerledes. Her fremstilles krigen slik den ble opplevd med alle sine kontraster og forvirrende usikkerhet av enkeltmennesket.

Du har sannsynligvis aldri lest en bok om andre verdenskrig som denne.