Jamil Ahmad skriver med uvanlig ømhet og innsikt om en verden styrt av gamle skikker og tilsynelatende grusomhet, av kjærlighet og omsorg, av forsakelser og kamp for å overleve. En skjør og uforsonlig verden som er i forandring under påtrykk fra mer moderne omgivelser. Gjennom historien til Tor Baz - den svarte falken - som vandrer mellom klanene og møter menn og kvinner som risikerer alt når de tvinges til å bryte med samfunnets normer, har han skapt en uforglemmelig roman. Handlingen i denne romanen er lagt til de ugjestmilde og forbudte grensetraktene mellom Pakistan og Afghanistan. I dag omtales disse "stammeområdene" ofte som utilgjengelige arnesteder for sammensvergelser, droneangrep og konflikt. I Vandrefalken skildres den svært tradisjonsbundne og ærerike kulturen for første gang fra innsiden. "Kraften og skjønnheten i disse historiene er uten sidestykke i den sørasiatiske litteraturen." -The Guardian
Vandrefalken
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
«Skriver som en Gud. Mesterlig fra krigsherjet strøk. Ahmad favner historiske kjensgjerninger, myter og fortellinger i et stramt, nyansert, humoristisk og poetisk språk - noe også oversetteren har æren for. Ahmad debuterte med denne tilsynelatende beskjedne romanen i en alder av 78 år. Det er nesten ikke til å tro, med tanke på Vandrefalkens litterære fullkommenhet.»
Cathrine Krøger, Dagbladet«Vandrefalken gir en uvanlig innsikt i en utilgjengelig kultur. En fortelling som blander hard realisme med det fabelaktige. Skaper rom for refleksjon hos leseren.
Hilde Slåtto, Dagsavisen«Jamil Ahmad er en mann med erfaring, en innsiktsfull veiviser i et særdeles vanskelig og farlig terreng ... det er mer forstand å hente i Ahmads korte fortellinger enn i lange reportasjer og artikler fra de problematiske stammeområdene.»
Bjarte Botnen, Vårt Land«I ein herleg kort roman viser Jamil Ahmad korleis det kollektive veg tyngre enn det individuelle i eit samfunn styrt av strenge kodar, men der til dømes kvinnene tek modige og sjølvstendige val, stikk i strid med det myten tilseier.»
Margunn Vikingstad, Dag og Tid