Handlingen i denne oppsiktsvekkende debutromanen er lagt til de ugjestmilde grensetraktene mellomPakistan og Afghanistan. I "Vandrefalken" skildres densvært tradisjonsbundne og ærerike kulturen i dette området for første gang fra innsiden. Jamil Ahmad skriver ømt, vakkert og innsiktsfullt om en verden styrt av gamle skikker og grusomhet, av kjærlighetog omsorg, av forsakelser og kamp for å overleve. En skjør og uforsonlig verden som er i forandring under påtrykk fra mer moderne omgivelser. Gjennom historien til Tor Baz - den svarte falken som vandrer mellom klanene - har Jamil Ahmad gitt oss en uforglemmelig roman. Jamil Ahmad (f. 1933) er fra Pakistan, og debuterer som forfatter med "Vandrefalken". ?Skriver som en Gud. Mesterlig fra krigsherjet strøk. Ahmad favner historiske kjensgjerninger, myter og fortellinger i et stramt, nyansert, humoristisk og poetisk språk - noe også oversetteren har æren for? Cathrine Krøger, Dagbladet
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
«Skriver som en Gud. Mesterlig fra krigsherjet strøk. Ahmad favner historiske kjensgjerninger, myter og fortellinger i et stramt, nyansert, humoristisk og poetisk språk - noe også oversetteren har æren for. Ahmad debuterte med denne tilsynelatende beskjedne romanen i en alder av 78 år. Det er nesten ikke til å tro, med tanke på Vandrefalkens litterære fullkommenhet.»
Cathrine Krøger, Dagbladet«Vandrefalken gir en uvanlig innsikt i en utilgjengelig kultur. En fortelling som blander hard realisme med det fabelaktige. Skaper rom for refleksjon hos leseren.
Hilde Slåtto, Dagsavisen«Jamil Ahmad er en mann med erfaring, en innsiktsfull veiviser i et særdeles vanskelig og farlig terreng ... det er mer forstand å hente i Ahmads korte fortellinger enn i lange reportasjer og artikler fra de problematiske stammeområdene.»
Bjarte Botnen, Vårt Land«I ein herleg kort roman viser Jamil Ahmad korleis det kollektive veg tyngre enn det individuelle i eit samfunn styrt av strenge kodar, men der til dømes kvinnene tek modige og sjølvstendige val, stikk i strid med det myten tilseier.»
Margunn Vikingstad, Dag og Tid