Vi bare gjør det

Trond Brænne, 2006, Innbundet, Bokmål
199,–
Tittelen finnes ikke lenger i sortimentet.

Omtale

Anders, Birte, Cecilie og David har vært gode venner i mange år. Nå er de ferdige med første året på ungdomsskolen. Cecilie har flyttet til Bergen og David til Tromsø og nå gleder de fire seg til å tilbringe en uke sammen i Oslo i sommerferien. De planlegger en ferie med bading og soling. Men plutselig forslår en av dem at de kan dra til København med danskebåten. Det er bare å snike seg inn på en buss og bli med som blindpassasjerer.

Mens foreldrene tror de er på telttur på Hovedøya er ungdommene på vei til Danmark. Det viser seg etterhvert at Birte, som er hjernen bak dette, er bekymret for broren sin. Både faren og broren, Eilif, har bodd i Danmark i flere år, helt siden foreldrene ble skilt. Birte har ikke hørt fra broren på over en måned. Men istedenfor å fortelle det som det er, prøver hun å få de andre med seg ved hjelp av mystisk flaskepost, og andre spor underveis. Hun blir selvsagt avslørt, og skjønner at gode venner hjelper hverandre, men de må også kunne stole på hverandre.

Anders overhører en samtale mens han er på do på båten. Han synes det høres ut som om noen driver med smugling. Men det viktigste er å prøve å finne faren og broren til Birte. Etterhvert får Birte mistanke om at både faren og broren kan være innblandet i ulovlige affærer. Kan hun stole på det Eilif sier? Og hvorfor har ikke faren tid til å treffe henne?

Etterhvert blir de fire ungdommene trukket inn i et farlig spill. Vi bare gjør det er blitt en underholdende og spennede bok for barn fra ca 10 år og oppover.

Boken er blitt til etter innspill og ideer fra klasse 7A og 7B på Marienlyst skole i Oslo. På et møte i fjor høst fikk Trond Brænne i oppdrag å skrive en bok ut fra det elevene ønsket seg. Boken er et samarbeid mellom Den norske bokhandlerforeningen og Cappelen og ble delt ut til 6 og 7 klassinger i forbindelse med Verdens bokdag 2006.