Arrangement Boktips LIVE USA Spesial

Bli med på innsiden av amerikansk politikk. På Boktips LIVE denne kvelden vil vi få innblikk i hvordan den amerikanske valgkampen utspiller seg, og ikke minst få klargjort hva som faktisk står på spill i dette valget – som tegner seg til å bli en av de største valgthrillerne i amerikansk historie.

Vi har samlet et svært kompetent panel bestående av statsviter, gründer og forfatter Hans D. Høeg, historiker Hallvard Notaker, forsker, forfatter og politisk kommentator Hilde Eliassen Restad, psykolog og forfatter Espen Skorstad, samt forfatter, kommentator og sjakkekspert Hans Olav Lahlum.
Hvis du er nysgjerrig på hva som foregår bak kulissene akkurat nå i verdens mektigste land, er det ingen andre steder du bør være denne fredagskvelden.
Arrangementet er gratis, og åpent for alle.
Det vil selges drikke i baren.
Vel møtt!

Deltagere

Erik Møller Solheim: Sakprosaredaktør i Cappelen Damm, forfatter og tidligere valgmedarbeider for Obamakampanjen.
Hans D. Høeg: Norsk gründer og investor bosatt i USA. I perioden 2012-2017 jobbet han som administrasjonssjef for den republikanske kongressmannen Thomas Massie. Han ga i 2022 ut boken Vår mann i Washington om sine seks år på innsiden av den amerikanske kongressen. Aktuell med boken Trump – Enkelt forklart.
Hallvard Notaker: Professor i historie ved Institutt for forsvarsstudier. Han har doktorgrad i valgkamphistorie og har utgitt boken Amerikansk valgkamp (2016).
Hilde Eliassen Restad: Forsker, politisk kommentator og forfatter. Hilde har bodd til sammen ni år i USA, der hun har tatt master og doktorgrad i amerikansk utenrikspolitikk ved University of Virginia. Hun er forfatter av boken Det amerikanske paradokset og American Exceptionalism: An Idea that Made a Nation and Remade the World (Routledge, 2014).
Hans Olav Lahlum: Historiker, forfatter og politisk kommentator (blant annet). Aktuell med boken Kamala Harris mot Donald Trump.
Espen Skorstad: Psykolog og forfatter. Er aktuell med boken Den fabelaktige narsissisten.
Musikkinnslag: Louien

Bildet av Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble den første i en rekke populære bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene hans er solgt til flere land.

Se oversikt over serien om K2 og Patricia her.

Lahlum er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. Han debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene - fra George Washington til Barack Obama (2008), og Slik jeg ser det nå (2008) sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo. I 2009 kom biografien Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket, og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen, om personskifter i Arbeiderpartiet under Gerhardsen og Bratteli. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011. I 2019 utkom biografien Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene til strålende kritikker.

Ved siden av å skrive bøker, er Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han er mye brukt som kommentator og debattant.

Forfatterprofil
Bildet av Hans D. Høeg

Hans D. Høeg

Hans D. Høeg (f. 1971) er en norsk gründer og investor bosatt i USA. I perioden 2012-2017 jobbet han som administrasjonssjef for den republikanske kongressmannen Thomas Massie. Han ga i 2022 ut boken Vår mann i Washington om sine seks år på innsiden av den amerikanske kongressen.

Forfatterprofil
Bildet av Hallvard Notaker

Hallvard Notaker

Hallvard Notaker (f. 1976) er historiker og forfatter. Han har skrevet en doktoravhandling om Høyre og amerikansk påvirkning av valgkampene på åttitallet (UiO, 2008), og utgitt Høyres historie 1975-2005 (2012), Norges historie i 25 ting (2013) og Amerikansk valgkamp (2016).

Forfatterprofil
Bildet av Hilde Eliassen Restad

Hilde Eliassen Restad

Hilde Eliassen Restad er førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap og internasjonale relasjoner (ISIR) ved Oslo Nye Høyskole (ONH). Hun er en mye brukt kommentator om amerikansk politikk i norsk media. Hilde har bodd til sammen ni år i USA, der hun har tatt master og doktorgrad i amerikansk utenrikspolitikk ved University of Virginia. Hun er forfatter av boken, American Exceptionalism: An Idea that Made a Nation and Remade the World (Routledge, 2014).

Forfatterprofil
Bildet av Espen Skorstad

Espen Skorstad

Espen Skorstad (f. 1970) er psykolog og forfatter. Han var med å grunnlegge selskapet cut-e, som i 2017 ble kjøpt av det multinasjonale selskapet Aon. Han arbeider med organisasjonspsykologi, og har tidligere gitt ut boken Rett person på rett plass.

Forfatterprofil

Det amerikanske paradokset

Politikk, samfunn, historieHilde Eliassen Restad

I Det amerikanske paradokset presenterer Hilde Eliassen Restad på en levende og forståelig måte USAs politiske historie, det politiske systemet, valgordningene, rettssystemet, og dagens politiske kaos. Forfatteren forklarer det amerikanske politiske systemet som resultatet av et paradoks: USA ble opprettet som en liberal opplysningstidsstat, samtidig som den ble grunnlagt på slaveri og etnisk rensing av urbefolkningen. Hvordan har dette paradokset kommet til uttrykk i amerikansk historie og hvordan preger det den spente situasjonen i dag?


I tillegg til å diskutere det paradoksale aspektet ved amerikansk historie, tematiserer boken også den økende polariseringen i amerikansk politikk og samfunnsliv, med særlig vekt på radikaliseringen av den politiske høyresiden. Kan noe tilsvarende skje på venstresiden? Restad tar også for seg medias rolle i den tilsynelatende evigvarende kulturkampen som utspiller seg.


Denne oppdaterte utgaven (2024) inkluderer blant annet endringer i valgkamplover, nominasjonsregler og valgdistrikter som har funnet sted etter at førsteutgaven av boken kom i 2022.

Les mer
Det amerikanske paradokset
Det amerikanske paradoksetPolitikk, samfunn, historieHilde Eliassen Restad
229,–

Kamala Harris mot Donald Trump

Slaget om USAHans Olav Lahlum

Valgåret 2024 er allerede blitt et svært dramatisk nytt kapittel i den lange og spennende historien om demokratiet og presidentene i USA. Verden over er det rekordstor interesse for presidentvalget 5. november.


Veien videre for USA og verden vil gå i to svært ulike retninger avhengig av om visepresident Kamala Harris eller tidligere president Donald Trump blir president i januar 2025. Utfallet er helt åpent.


Historikeren, forfatteren og TV-kommentatoren Hans Olav Lahlum gir deg i boken Kamala Harris mot Donald Trump en lettlest dobbelt biografi om årets to presidentkandidater - og samtidig en tankevekkende lesereise gjennom et stadig mer splittet USA.

Les mer
Kamala Harris mot Donald Trump
Kamala Harris mot Donald TrumpSlaget om USAHans Olav Lahlum
399,–

Amerikansk valgkamp

Image, penger og moderne politikkHallvard Notaker

Hva løfter noen opp til å bli verdens mektigste menneske, mens andre etterlates som evige tapere? Notaker tar for seg det store politiske feltet av image, penger, organisasjon, mediestrategier, TV-reklamer, debatter, meningsmålinger og velgere – til sammen fenomenet ”amerikansk valgkamp”. En skarp, underholdende og tilgjengelig introduksjon til mekanismene for moderne politikk.


«… bør leses i høst av alle i Norge med et minimum av interesse for amerikansk politikk»


Hans Olav Lahlum, forfatter og historiker


"Jeg vet det er mange der ute som leter etter den ultimate boken om amerikanske valgkamper. Den gode nyheten er at den er kommet på norsk og skrevet av Hallvard Notaker."


Ketil Raknes, høyskolelektor i PR og kommunikasjon og tidl. statssekretær

Les mer
Amerikansk valgkamp
Amerikansk valgkampImage, penger og moderne politikkHallvard Notaker
229,–

Trump – Enkelt forklart

Av vår mann i WashingtonHans D. Høeg

Trump – Enkelt forklart vil gi deg en ny forståelse av mannen bak bevegelsen som har destabilisert den vestlige verden, og de understrømningene presidentskapet hans har satt i gang. Og med Høegs unike blanding av humor og alvor, er dette en bok som vil underholde like mye som den opplyser.


Med sin debutbok Vår mann i Washington etablerte Hans Høeg seg i Norge som en av de mest underholdende, originale og innsiktsfulle ekspertene vi har på Amerikansk politikk. I Trump forklart utforsker den tidligere stabssjefen i Kongressen det komplekse landskapet rundt en av de mest kontroversielle politiske figurene i moderne amerikansk historie, og forsøker å se for seg mulige og umulige konsekvenser av det som i de flestes øyne fremstår som et skrekkscenario: Fire nye år med Trump som president.


Fra minnerike bryllupsfester i Kentucky til politisk tautrekking på Capitol Hill, viser Høeg oss hvordan Trumps uortodokse stil har rystet både den amerikanske opinionen og det politiske etablissementet i USA. Han stiller spørsmålet «Hvor redde bør vi være for fire nye år med Trump?», og svarer med en innsikt bygget på tett omgang med noen av landets største maktspillere. Resultatet er ikke bare et dykk ned i den Trumpske æraens politikk, det er også en refleksjon over selve grunnlaget for amerikansk demokrati og dets fremtid.

Les mer
Trump – Enkelt forklart
Trump – Enkelt forklartAv vår mann i WashingtonHans D. Høeg
379,–

Den fabelaktige narsissisten

Et nytt blikk på vår tids mest forhatte personlighetEspen Skorstad

Den fabelaktige narsissisten tilbyr et nytt blikk på vår tids store moteord, og forklarer hvordan de selvopptatte, ikke bare volder skade på omgivelsene sine, men flytter verden framover.


På begynnelsen av 2000-tallet ramlet Espen Skorstad ut i et prosjekt som var høyst uvanlig for en psykolog den gang. Han var nyutdannet og hadde nettopp startet et eget firma, men hadde hverken penger eller klienter. En hyggelig psykolog han kjente fra tidligere, Hedvig Montgomery, forbarmet seg. Hun spurte om han kunne være interessert i å velge ut kandidater til noen reality-programmer? Hva skulle han svare på noe sånt? Reality? Var det dette noe å bruke seks års psykologiutdannelse på?


Lite visste han at reality og kjendis-TV skulle bli allemannseie få år senere. At Senterparti-lederen skulle stå på scenen kledd ut som et fugleskremsel. At NRKs vitenskapsjournalist skulle danse i bar overkropp på TV. Eller at ordførerkandidaten for partiet Rødt, Mímir Kristjánsson skulle drive valgkamp på «Farmen kjendis». Skorstad vandret i 2001 uforvarende inn i narsissismens ground zero.


20 år senere i 2022, ble «Narsissisme» kåret til årets moteord av Store Norske Leksikon. Der populærkultur og media tidligere har vært fiksert på den myteomspunne psykopaten, virker det som fokus nå har dreiet mot narsissisten. Det kan se ut som vi fascineres av stoff om antagonister, egoister og personer som behandler andre dårlig. Denne fremstillingen er det grunn til å stille spørsmålstegn ved. Ikke bare demoniseringen, men også hvordan narsissisme beskrives. Vi må diskutere: Når er narsissisme skadelig, og når er det ikke skadelig? Ja, til og med spørre: Når er narsissisme konstruktivt? For hvis vi ikke klarer å se de lyse sidene av personlighetstrekket, eller evner å se det i oss selv, hvordan skal vi da kunne ta et helt nødvendig oppgjør med de mørkere sidene?

Les mer
Den fabelaktige narsissisten
Den fabelaktige narsissistenEt nytt blikk på vår tids mest forhatte personlighetEspen Skorstad
399,–

Bildet av Trump – Enkelt forklart
Trump – Enkelt forklart

Av vår mann i Washington

Bildet av Den fabelaktige narsissisten
Den fabelaktige narsissisten

Et nytt blikk på vår tids mest forhatte personlighet

Bildet av Det amerikanske paradokset
Det amerikanske paradokset

Politikk, samfunn, historie

Bildet av Amerikansk valgkamp
Amerikansk valgkamp

Image, penger og moderne politikk