Natur og klima
Minst mulig klimabelastninger
Våre utgivelser skal skape minst mulig klimabelastninger. Vi er godt i gang med å planmessig kutte klimagassutslipp og redusere miljøavtrykket vårt i hele verdikjeden.
Likevel ligger nok det meste foran oss. Ny kunnskap blir stadig gjort tilgjengelig – også gjennom viktige Cappelen Damm-utgivelser. Målet vårt er å spre kunnskap og aktivt redusere egen klimabelastning i så stor grad som mulig.
Våre miljøtiltak er innført internt i organisasjonen og i samarbeid med bransje og leverandører. Samtidig vil vi gjøre vårt for at kundene våre skal kunne ta informerte og bærekraftige valg.
Hva vi har oppnådd fra 2018 til 2023
- Redusert de totale utslippene med 37 %
- Redusert utslippene med 51 % per omsatt krone, 47 % per utgitt tittel og 41 % per ansatt
- Omsetningsvekst på 30 %
Våre mål
Cappelen Damm prioriterer grundig og langsiktig arbeid med de utslippene vi faktisk har mulighet til å påvirke. Konkrete tiltak som gir varige resultater, er vår førsteprioritet. Våre mål er:
- Å redusere våre klimagassutslipp med 42% innen 2030, og 84% innen 2040, sammenlignet med 2018.
-
Gjennom SBTi-avtalen forplikter vi oss til å redusere Scope 1 og Scope 2 GHG-utslipp med 50 % innen 2023 sammenlignet med 2018. Vi skal måle og redusere Scope 3- utslipp. Forlagets målsetting Scope 3 er i henhold til 2-gradersmålet 2030 og 1,5-gradersmålet 2040.
Slik jobber vi med å redusere utslipp
- Forlagets netto-null-mål på egne utslipp har blitt validert og godkjent av SBTi (Science Based Targets-initiativet), og Cappelen Damm har forpliktet seg til bedriftsomfattende utslippsreduksjoner i tråd med vitenskapsbasert kunnskap om klima i tråd med Parisavtalen.
- Reduksjoner skjer enten ved å gjøre nåværende materialer og produksjonsmetoder mindre forurensende, eller ved å finne nye og lavere utslippsalternativer.
- Vi analyserer løpende vår produktportefølje slik at vi målrettet kan arbeide med ytterligere forbedringer.
- Vi utarbeider årlige energi- og klimaregnskap samt klima- og miljørapporter. Les mer i Klima- og miljørapporten.
- Cappelen Damm vil gjøre vårt for at kundene våre skal kunne ta informerte og bærekraftige valg. Vi har blant annet gjennomført et forskningsprosjekt som gir svar på noe mange lurer på: Hva er forskjellen på miljøbelastningen fra papirbok versus ebok? Les mer i Klima- og miljørapporten.
- Forlagets produkter som defineres som leketøy, er testet og merket i henhold til Leketøyforskriften og oppfyller alle forskriftsmessige krav.
- Alle forlagets konferanser i eget forlag i 2023 er sertifisert for Grønne konferanser via Miljøfyrtårn.
Slik fordeler Cappelen Damms klimagassutslipp seg
Våre miljøtiltak
Vi arbeider bredt på miljø- og bærekraftsfeltet, og vi jobber kontinuerlig med å redusere klimafotavtrykket i alle ledd.
Papir
Vårt mål er at vi skal bruke papir som har et lavest mulig miljøfotavtrykk, og at vi kan spore opprinnelsen av treet som er benyttet i papiret vi bruker.
For enhver bokutgivelse fra Cappelen Damm blir format, papir, innbinding, typografi og design vurdert nøye med hensyn til kostnader og et ønske om lavest mulig klimafotavtrykk.
- Valg av bokpapir blir tatt ut fra FSC- og PEFC-sertifiseringene våre.
- Alt papir som benyttes i forlagets egen produserte bøker er produsert i Europa.
- Vi har som strategi at ingen av forlagets produkter skal bidra til avskoging eller forringelse av skog.
- Cappelen Damm utfører også fiberanalyser av utvalgte bøker for å fastslå hva slags trefiber papiret inneholder. I 2023 var alt papir som ble analysert akseptabelt og ikke kontroversielt, og i henhold til forlaget krav til bærekraftig anskaffelse.
- Vi har fokus på redusert papirbruk i våre interne arbeidsprosesser. Det er blant annet innført ny teknologi for å fremme papirløse korrekturprosesser der målet er at all korrektur skal være digital. Fra 2018 til 2023 har Cappelen Damm mer enn halvert det interne papirforbruket.
- Av forlagets egenproduserte bøker var 99% i 2023 produsert med miljømerke FSC eller PEFC.
Kvalitet og levetid
- Vi har utviklet et ekstra slitesterkt bokformat (Troy®-innbinding) som sikrer at våre innbundne undervisningsbøker for grunnskolen har lang levetid og tåler bruk over lengre tid. Det betyr at vi kan produsere færre bøker, dermed blir klimafotavtrykket mindre.
- Våre bøker skal være tilgjengelige i alle kjente format og tilrettelagt for fremtidige utgivelser.
Reise og varetransport
- Som et klimatiltak leveres bøker kun to dager per uke fra trykkeri til lager. Vi oppfordrer våre leverandører til å bruke lastebiler som har lavest mulig utslipp, og ber dem kombinere vår frakt med andre forlags bøker slik at bilene fylles mest mulig opp for hver utkjøring.
- Vi søker alltid grønne og bærekraftige transportløsninger der det er mulig. Vi har rutiner for å vurdere om en reise er nødvendig, om en reise kan erstattes av et digitalt møte og hvordan vi kan reise mest mulig miljøvennlig når vi først må reise.
I våre lokaler
- I våre lokaler bruker vi fjernvarme og strøm. Vi gjør løpende byggtekniske forbedringer for å nå våre mål om reduksjon i energiforbruket.
- I egen kantine har vi kjøttfrie dager og fokus på matsvinn.
- Vi legger til rette for gjenvinning og mindre avfall i bedriften.
- Alt Cappelen Damm kjøper inn av varer og tjenester skal være forankret i våre krav om bærekraftige anskaffelser slik som kontroll, åpenhet, respekt for menneskerettigheter og etisk adferd i henhold til Åpenhetsloven.
Elektrisitet
Forlagets klimagassutslipp er utregnet med den lokasjonsbaserte utslippsfaktoren Nordisk miks. Cappelen Damm og Sentraldistribusjon har (via eier Egmont) kjøpt opprinnelsesgarantier (OG) for elektrisitetsforbruk i 2023, hvilket betyr at utslipp presentert med den markedsbaserte metoden vil være 0 tCO2e. Ved kjøp av opprinnelsesgarantier dokumenterer forlaget at kjøpt elektrisitet kommer fra kun fornybare kilder, som gir en utslippsfaktor på 0 gram CO2e per kWh.
Annet
Cappelen Damm er Trefadder og bidrar til å bygge norske klimaskoger som fanger store mengder CO2
Våre sertifiseringer
For å redusere miljøbelastningen så mye som mulig, arbeider vi gjennom våre egne og samarbeidspartnernes sertifiseringer. Cappelen Damm er sertifisert Miljøfyrtårn, FSC®, PEFC og benytter PREPS. Vi har i tillegg signert Grønnvaskingsplakaten samt Grønne innkjøp.
For å adressere klima- og miljøpåvirkningen for virksomheter som leverer digitale tjenester skjerpet Stiftelsen Miljøfyrtårn i april 2024 miljø- og klimakravene. De lanserte en ny bransjestandard for IT og kommunikasjon, og skjerpet miljø- og klimakravene til blant annet datalagring, innkjøp og avhending av IT-utstyr og energieffektivering.
Cappelen Damm er en av de aller første bedriftene som nå er sertifisert etter de nye kriteriene.
Ønsker du ytterligere informasjon, kan du gjerne kontakte forlagets kommunikasjonssjef Tone Hansen eller miljøansvarlig Roy Jensrud. Telefon: 21 61 65 00.
Fakta:
- FSC og PEFC er miljømerkinger som stiller krav til at skogsdriften ikke fører til avskoging, at hogsten foregår kontrollert og at den tar hensyn til lokalbefolkningen. Dette omfatter både biologisk mangfold, økonomisk bærekraft og sosiale aspekter.
- PREPS er et verktøy for å sjekke at papirkvaliteter vi benytter ikke kommer fra kontroversielle kilder.
- Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar. Det er den første nasjonale sertifiseringsordningen som har blitt anerkjent av EU.
Sertifiseringsprosessen kartlegger bedriften og veileder den til å oppfylle en rekke miljøkrav og bransjekriterier med mål om å minske avfall, energibruk og CO2-utslipp.
-
Trefadder er Norges største aktør innenfor BIO-karbonfangst (BIO-CCS.) Gjennom å bygge norske klimaskoger fanger de store mengder CO2. Klimaskogene bygges i samarbeid med grunneiere og skaper arbeidsplasser i distriktene.De har så langt plantet og sådd over 600.000 trær. Deres ambisjon er å plante millioner av trær hvert år noe som over tid vil binde millioner av tonn CO2.
- Grønnvaskingsplakaten er en veileder for bedrifter som vil unngå grønnvasking og heller bidra konkret til at det grønne skiftet skjer raskere. Den er laget for å kunne favne alle FNs 17 bærekraftsmål. Gjennom å signere plakaten har Cappelen Damm gitt et løfte overfor kunder, samarbeidspartnere og ansatte og viser at vi ønsker å etterleve prinsippene etter beste evne.
- Grønne innkjøp er en separat plattform der man deler erfaringer og bygger kunnskap om hvordan bedrifter og det offentlige kan bruke innkjøpsmakten bedre. Målet er å ha en positiv påvirkning på klima, miljø og mennesker, og skape grønn konkurransekraft, gjennom 10 prinsipper for grønt innkjøpsvett.
- Grønne Konferanser er miljøsertifisert via Miljøfyrtårn. Blant annet innebærer dette fokus på økologisk mat, mindre bruk av rødt kjøtt og menyer tilpasset sjømatguiden til WWF Verdens Naturfond.
- Leketøysforskriften skal sikre at produkter definert som leketøy ikke fører til helseskade. Forskriften inneholder bestemmelser om kjemikalier i leker for barn.
- Science Based Targets-initiativet (SBTi) er et globalt organ som gjør det mulig for bedrifter å sette ambisiøse mål for utslippsreduksjoner i tråd med den nyeste klimavitenskapen. Initiativet er et samarbeid mellom CDP, FNs Global Compact, World Resources Institute (WRI) og World Wide Fund for Nature (WWF) og en av We Mean Business Coalition-forpliktelsene. SBTi definerer og fremmer beste praksis innen vitenskapsbasert målsetting. De utvikler standarder, verktøy og veiledning som lar bedrifter sette mål for reduksjon av klimagassutslipp (GHG) i tråd med det som er nødvendig for å holde global oppvarming under katastrofale nivåer og nå netto null senest i 2050.
-
Scope 1: Direkte utslipp (driftsmidler forlaget har operasjonell kontroll over, f.eks bruk av fossilt brensel).
Scope 2: Indirekte utslipp fra innkjøpt energi – elektrisitet og fjernvarme/‐kjøling.
Scope 3: Indirekte utslipp fra innsatsfaktorer (innkjøpte varer eller tjenester) – totalt 15 kategorier som inngår i scope 3.