Karsten og Petra
Bokserie for barn fra 2 år.
Bokserien om Karsten og Petra har i flere tiår gledet tusenvis av barn. Den handler om to førskolebarn, hvordan det er å gå i barnehage, og hvordan det er å ha en bestevenn. Vennskap, lek og trygghet er fundamentet i bokserien. Bøkene er skrevet av Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt har illustrert dem.
De tre første bøkene kom i oktober 1992. Titlene forteller oss at dette er bøker om helt vanlige førskolebarn med en helt alminnelig hverdag.
Karsten får ikke sove
«Her er Karsten. Fire år. Pysjamasen hans er rød. Med hvite streker og prikker. Han ligger på maven. Bruker kosedyret sitt som pute. Kosedyret heter Løveungen». Slik begynner den første boka.
Vi kommer rett inn i Karstens verden og får vite ganske mye etter seks setninger. Tor Åge Bringsværds korte setninger er stemningsfulle og ikke et ord er overflødig. Rett på sak. «Her er Karsten». Anne G. Holts varme illustrasjoner hjelper oss til å bli kjent med Karsten, rommet hans og ikke minst Løveungen, som kommer til å spille en viktig rolle i årene fremover.
Karsten får ikke sove fordi han skal begynne i barnehagen. Han forteller til Løveungen at han grugleder seg. «Grugleder» beskriver godt en følelse som mange barn kjenner seg igjen i. Kanskje det var i denne boka ordet første gang ble brukt?
Petra begynner i barnehave
«Her er Petra. Fire år. Hun sitter på bussen. Sammen med mamma. De er på vei til barnehaven».
Korte og knappe setninger. Rett på sak. Vi skjønner at dette er spennende. De er på vei til barnehagen. Første dag. Anne G. Holt har gitt Petra et usikkert drag om munnen og øynene er litt engstelige. «Nå holder hun mamma i hånden. Hardt».
Tor Åge Bringsværd
Tor Åge Bringsværd (f.1939) vokste opp i Skien, men har store deler av sitt voksne liv bodd i Hølen, en liten, hemmelige landsby nord for Moss. Bringsværd er en av våre mest produktive og allsidige forfattere og dramatikere. Siden debuten i 1967 har han skrevet over 350 bøker. Han har høstet strålende kritikker og er tildelt en rekke prestisjefylte priser, som Kritikerprisen, Rivertonprisen, Aschehougprisen, Doblougprisen, Riksmålsprisen og Ibsenprisen. For ulike bøker i serien Gobi ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris hele tre ganger. Bringsværd bøker er oversatt til mer enn 20 språk, og teaterstykkene hans er oppført i mange land. Flere litteraturvitere og andre fagfolk har befattet seg med Bringsværds mangfoldige forfatterskap gjennom artikler og i ulike bøker. Tross sin godt voksne alder, har han fortsatt en svært aktiv, nyskapende og populær penn.
Bringsværds forfatterskap omfatter bøker for både voksne og barn. Og hans utgivelser dekker nærmest alle sjangere: romaner, noveller, dramatikk, bildebøker, fabler, science fiction, essay, antologier, allmenn sakprosa og skolebøker. I mange år hadde han et fruktbart samarbeid med Jon Bing. Duoen Bing & Bringsværd ble et begrep. Sammen fant de opp sjangeren "fabelprosa", som dekket deres mange og populære utgivelser innenfor fantastisk litteratur. De redigerte også en rekke antologier. Da Jon Bing dessverre døde i 2014, uttalte Bringsværd at «Det var jo ikke bare han (Jon Bing) som døde, men (også) Bing & Bringsværd».
Romanen Den som har begge beina på jorda, står stille (1974) var Bringsværd store gjennombrudd. Boken foreligger nå i ny utgave med etterord av Thomas Hylland Eriksen (2019). Både denne romanen og senere bøker – med sin humor og lune anarkisme - har påvirket mange yngre forfattere. En rekke romaner, og nesten 50 år senere ga han ut Den himmelske makrell (2023), nok en underholdende, klok og fantasieggende science fiction-roman. Den kritikerroste og selvbiografiske Mens jeg har dere her (2019) skiller seg fra mye annet fra Bringsværds mangslungne hånd; en humoristisk. reflekterende dagbok om å eldes, skrevet i det forfatteren kaller "en sosialrealistisk, sludrende tone". Dette etter hvert så kjente sitatet "Det var aldri lett å hoppe etter Wirkola, men det er enda vanskeligere å dø etter Per Fugelli.", skriver seg fra omtalte bok, som Harald Aano i Stavanger Aftenblad beskriver slik:
"En gammel grinebiters vidunderlige livsglede (...) en av de morsomste og vakreste bøkene jeg har lest på lenge."
I de senere år har Bringsværd igjen også viet seg til eventyr, myter og folketro fra hele verden i bøkene VOV (2018), HYPP (2019), Hellige dyr (2020), Mikkel (2021), Gråbein (2022) og Med nebb og klør (2023), der hunden, hesten, reven, ulven og fuglene står i interessant fokus.
I en alder av 83 år debuterte han som ungdomsbokforfatter med den dystopiske romanen La oss velte hele byen (2024).
I tillegg til en lang rekke bildebøker, blant annet om vår gamle gudelære, flere andre frittstående barnebøker og Leseløver (lettlestbøker for barn), står Bringsværd bak blant annet de populære seriene om Tambar, Ruffen, Karsten og Petra - og den lille elefanten Kokos. Alle bøkene om Karsten og Petra og Kokos er illustrert av Anne Holt. Bringsværd har også gjendiktet og oversatt klassikere som A.A. Milnes bøker om Ole Brumm, Gunilla Bergströms bøker om Albert Åberg og Ulf Löfgrens Ludde-bøker til norsk.
Tor Åge Bringsværd skriver altså for alle aldre, og like gjerne for voksne som for barn. I medlemsbladet for Bokklubbens Barn skrev han i sin tid dette:
«Jeg skriver for barn fordi jeg liker å ha et publikum som er våkent og skarpt nok til å forstå og fornemme ting som ikke alltid lar seg forklare (...) jeg liker å ha et intelligent publikum som ikke nødvendigvis må ha alt inn med teskjeer, men som er lekent og fantasirikt nok til å henge med i svingene selv om bordet skulle løfte seg og fly ut gjennom vinduet. Barn er kloke nok til å akseptere at det finnes situasjoner der også dyr og blomster kan snakke, og forståelsesfulle nok til å innrømme også fisk og skalldyr et privatliv. Jeg skriver for barn fordi barn ikke ustanselig roper på en bruksanvisning. Det hender også at jeg skriver for et mer voksent publikum. Men det opplever jeg mest som et slit. For meg er det et spørsmål om å holde meg språklig våken. Og da vet jeg ingen bedre måte enn å holde kontakten med barn. Barn bruker nemlig ofte språket på en slik måte at det er som om vi hører ordene for første gang. Hvis vi tar oss tid til å lytte. Setninger – så duggfriske og uberørte av klisjéer – at det rent støkker i en. Det er mitt håp at hvis jeg holder kontakten med barna rundt meg, så kan jeg kanskje også holde kontakten med barnet i meg – det barn jeg en gang var, og som ennå finnes der inne, bak dobbelthaker og skjegg. Derfor ikke bare skriver jeg barnebøker. Jeg leser dem også! Helst billedbøker".
Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden
August 2024 ble Tor Åge Bringsværd utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Det var da fjerde gang en barne- og ungdomsbokforfatter mottok St. Olavs Orden. Han ble tildelt utmerkelsen under et arrangement i Vestby kulturkvartal, og Periskop skrev da:
Etter over 80 barnebøker – og over 350 bøker totalt – samt en rekke teaterstykker og hørespill har Tor Åge Bringsværd (84) satt sitt stempel på norsk barnelitteratur og dramatikk. For sitt framifrå forfattarskap ble han av Hans Majestet Kong Harald 21. august i år utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, og onsdag denne uken ble han tildelt utmerkelsen under et arrangement i Vestby kulturkvartal. Det var en stolt og etter eget utsagn litt svimmel forfatter som mottok hedersbevisningen. Bringsværd er en aldrende, men aldri hvilende forfatter. Bare i år gir han ut fire bøker.
Seremonien inneholdt mange taler, fra tidligere redaktører, NBU, ordføreren i Vestby og selvsagt fra hoffet. De var alle samstemte når det gjaldt Bringsværds store betydning som samtidsforfatter gjennom flere tiår, og han ble kalt «folkekjær» og «mangfoldig» på nytt og på nytt.
Anders Heger fra Cappelen Damm oppsummerte det slik:
– Tor Åges livsverk er så stort og så mangfoldig at det sprenger grensene for en normal forfatterbane både i innhold og form. Det spenner over minst fem – og et utall ukjente – litterære sjangre. Det dekker hele spekteret: De eldste mytene han har formidlet er fra før skriften ble oppfunnet, og de dristigste framtidsvisjonene han har tegnet opp er tusenvis av år inn i framtiden.
– Det er så lett å se seg blind på ett av de mange sidesporene i dette livsverket at man mister blikket for hva han egentlig gjør, og har gjort hele tiden – i hver store roman, hver lille illustrerte barnebok, hvert radioskuespill, tegneserie eller teateroppsetning, hver fremmed religionshistorie han inviterer oss inn i, hver samling av utrolige beretninger og myter fra verden utenfor. Han holder – igjen og igjen – eventyret levende, og uten det er vi ingenting, avsluttet Heger.
Karsten og Petra er bestevenner
«Her er Duestien Barnehave. Et gult hus. Med lekeplass. Innerst i en have. Hit kommer mange barn hver dag. Blant dem er også Karsten og Petra. Begge er fire år. Karsten og Petra er bestevenner».
Tematisk er vi her ved kjernen av innholdet i bøkene om – nemlig vennskap. Tor Åge Bringsværd sier: «Det er trygt å ha en bestevenn, og det er tryggheten som er fundamentet i bokserien».
Han gir en forklaring på hva det vil si å være bestevenner og hvorfor de er det: «For de liker hverandre. De liker å leke sammen. De liker å le sammen. Og de vet at de kan stole på hverandre».
Anne G. Holt har tegnet Duestien barnehage som et idyllisk hus fra slutten av 1800-tallet. Huset er gult og har grønne lister og karmer og hvit snekkerglede. Barnehagen er rammet inn av et nydelig smijerns-stakitt og de vakre trærne gjør lekeplassen til et godt sted å være.
De tre første bøkene er samlet i én utgave: Slik begynte det.
Kosedyr er barnas bestevenner, men kosedyr kan også være bestevenner
Kosedyret til Karsten, som heter Løveungen, er en gul plysjløve. Kosedyret til Petra heter Frøken Kanin og er en hvit og rosa plysjkanin.
«Karsten og Petra er bestevenner. Og det er kosedyrene deres også. Når Karsten og Petra leker sammen, da leker Løveungen og Frøken Kanin sammen, de også».
Det er kjempegøy å ha kosedyr, men en gang var det veldig trist. Det var den gangen Karsten begynte i barnehagen og fikk vite at ingen fikk ha med seg kosedyret sitt. Løveungen måtte vente i sekken ute i garderoben hele dagen. Dagen etter måtte Løveungen holde seg hjemme. Det var så trist at Karsten fikk en klump i magen, han sov dårlig om natten og ville ikke gå i barnehagen dagen etter. Men det endte med at han ville gå likevel.
Det er fint fortalt i tekst og illustrasjon. Mange barn vil kjenne seg igjen i akkurat dette.
Kokos
Og så er det Kokos, som er en liten blå elefant. Kokos bor på rommet til Petra. Kokos er venn med Løveungen og Frøken Kanin og ikke minst med hunden Bassa. Bassa har tatt seg av ham helt fra han kom. «Hvor kommer jeg fra?» spør Kokos. «Du er en bursdagspresang som Petra fikk av Karsten!» sier Bassa.
Aller best liker Kokos når Bassa rir en tur. De rir rundt i hele hagen og hilser på alle dyrene som bor der, fugler, katten, musa og pinnsvinfamilien og flere andre.
Vennskap og lek. På reise. På sykehus.
Det er produsert rundt 150 ulike utgaver av bøkene om de to bestevennene. I tillegg kommer e-bøker, fysiske og nedlastbare lydbøker og mange produkter som puslespill, aktivitetsbøker og kosedyr.
Bøkene handler om vennskap og lek, som vi leser om i Karsten og Petra leker teater.
Vi blir med bestevennene på reise. Karsten drar på Syden-ferie og Karsten og Petra spiser glass! De spiser selvfølgelig ikke glass. De reiser en tur til Sverige hvor de spiser is. En annen bok heter Karsten og Petra hilser på kongen. De er på tur til Oslo. Og så har vi På eventyr i København hvor barna er på tivoli.
Noen bøker handler om mestring, som for eksempel Karsten og Petra får sykkel, vil lære å svømme og Petra sparker fotball.
Og så har vi de litt mer vanskelige temaene og opplevelsene som er fint å dele med andre: Karsten må på sykehus, Karsten får lapp (på øyet) og Petra skal til tannlegen.
Det er mange morsomme og hyggelige temaer, Karsten og Petra kjører brannbil, på biblioteket, lager museum.
Og det kan handle om ambisjoner, som i Petra vil bli dyrlege. Petras mamma er dyrlege
LEK og LÆR med bestevennene
I årenes løp er det kommet mange bøker for barn innen kategorien Lek og lær. Det er stor interesse for denne typen bøker, for alle foreldre vil at barna deres skal bli kloke og flinke. Å lære bokstavene og lære å lese er gøy. Det er så fint å lære å lese når du har noen forbilder og noen å lære sammen med. Karsten og Petra har også lyst til å lære å lese. Dette får vi vite mer om i Karsten og Petras ABC.
«Den aller fineste tryllekunsten jeg kan», sier morfar, «er nok at jeg kan skrive og lese!»
«Jeg har også lyst til å lære å lese», sier Petra. «Jeg også!» sier Karsten. Og så leker de skole sammen med morfar. Noen bokstaver kan Karsten og Petra fra før, og etter hvert lærer de seg alle bokstavene i alfabetet. De tryller og leker, snur og vender på bokstavene. Morfar er mester i å trylle sammen bokstaver til ord og trekker stadig flere bokstaver opp av tryllehatten sin.
Det finnes både store og små bokstaver og barna lærer begge deler. Løveungen og Frøken Kanin er selvfølgelig også med.
Boken er et spennende supplement til de ABC-bøkene som finnes på markedet. Vi leker oss gjennom alfabetet sammen med to av barnas aller beste venner.
Ut i verden
Andri og Edda er godir vinir er tittelen på den islandske utgaven av Karsten og Petra er bestevenner. Av og til gir oversettere karakterene nye navn, slik at barna lettere skal kjenne seg igjen. Bøkene er solgt til Danmark, Sverige, Island, Nederland, Polen og Kina. Det å komme ut i Kina er mange forfatteres drøm. Det bor jo mange potensielle lesere der, for å si det sånn.
Populære figurer i barnelitteraturen blir ofte filmer
I februar 2013 kom den første filmen. Den het Karsten og Petra blir bestevenner. Nora Amundsen og Elias Søvold-Simonsen hadde hovedrollene. De spilte veldig godt.
I 2014 kom det to filmer: Karsten og Petra på vinterferie og Karsten og Petras vidunderlige jul. Karsten og Petra på safari kom i 2015. I 2017 kom Karsten og Petra ut på tur og Karsten og Petra lager teater.
Lydbøker
Det er produsert 12 lydbøker i løpet av årene og på svensk-norske Storytel (strømmetjeneste og abonnementsordning) er det hittil publisert fem titler med opplesning, sang og musikk. Hver bok varer rundt en time. Det er som å være på kino eller teater, bare at man må lage bildene selv.
Bøkene finnes i mange kanaler
Alle titler er ikke i salg hele tiden, men det vil alltid være et bredt utvalg bøker tilgjengelig i bokhandel, i massemarkedet og i nettbokhandlene.
Anne G. Holt
Anne G. Holt (f. 1961) er oppvokst i Asker og nå bosatt i Oslo. Hun er utdannet ved Westerdals reklameskole og Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, og har arbeidet som illustratør siden 1986. De populære Karsten og Petra-bøkene har hun illustrert fra den første boken utkom i 1992.
En hilsen til barn og voksne fra forfatteren
I 2015 laget forlaget Cappelen Damm en samleutgave av de tre første bøkene som kom i 1992. Den fikk tittelen Slik begynte det. I forordet skriver forfatter Tor Åge Bringsværd:
«Av og til snegler tiden seg av sted - for eksempel når vi venter på noe. Andre ganger går den så fort at vi nesten mister pusten. Tid er rare greier!
I 1992 laget Anne og jeg den første boken om Karsten og Petra. Det er faktisk såpass lenge siden, at noen av de som det ble lest høyt for den gangen, kanskje sitter og leser den samme boken høyt for sine egne barn!
I 1992 var Karsten og Petra fire år gamle. I dag er «de to barna våre» nesten seks. I løpet av over tyve år er de altså bare blitt halvannet år eldre! Og det merkeligste av alt: jeg vet at de aldri kommer til å bli mer enn fem, «nesten seks». De kommer aldri til å begynne på skolen, men alltid gå i Duestien barnehage! De fleste barnebøker skrives for dem som er litt eldre. Men det er lurt at det også finnes fortellinger som først og fremst er beregnet på førskolebarn. Tiden fra vi er fire til vi er seks er kanskje den viktigste i livet vårt, jeg tror faktisk det er de årene som former oss».