Mamma Mø

Mamma Mø er en litt uvanlig ku, og vil aller helst gjøre ting som kuer slett ikke skal drive med, som for eksempel å sykle eller å huske. Når Mamma Mø er sammen med Kråka er hun så lykkelig som hun kan bli – det er jo enda morsommere når man er to!

Mamma Mø med akebrett

Ideen til fortellingene om Mamma Mø fikk Jujja Wieslander av et barn en gang på 1980-tallet: «Tenk om ei ku kunne gjøre det samme som vi kan. Så sprøtt det ville bli».

Wieslander skapte deretter Mamma Mø sammen med ektemannen Tomas. Det begynte som to sanger, så kom historiene. Ekteparet Wieslander lagde 100 program i den svenske barnetimen. Det gjorde den livlige kua til en kjendis i Sverige. Så kom bokutgivelser, senere TV-serier og teaterstykker. Bøkene er blant de mest leste barnebøker i Sverige. De er illustrert av Sven Nordqvist. Bøkene er oversatt til 30 språk. Den første boken ble utgitt i 1991. 

Bøker om Mamma Mø

Vis alle

Ikke som kuer flest

Mamma Mø vil ikke bare stå å glo og spise gress som de andre kuene i havnehagen. Hun vil sykle, klatre, skli og gynge – alt det morsomme som barna gjør. Hun er ikke redd for å dumme seg ut, og tør å prøve ut nye ting. Hun tør å være annerledes, er ganske opprørsk, og gjør alltid det beste ut av situasjonen, ja – prøver seg på ting som virker helt umulig å få til.

Hennes beste venn er Kråka. Han er hennes rake motsetning. Han er en engstelig type, og sier først heller nei enn ja til hennes mange ideer. «Du er ei ku, og du kan ikke…», sier han til stadighet. Han har også en tendens til å bli litt bedrevitende med litt for høye tanker om sine egne evner. Men han er også nysgjerrig, og blir til slutt med på Mamma Møs mange påfunn.

Kråka kan ikke svømme, og han er redd for å bli våt. Han er mørkeredd og redd for biler. Han elsker wienerbrød, pizza og pommes frittes, og nesten alt annet spiselig, men ikke spinat. Kråka har et grenseløst behov for trøst. Mamma Mø har stor empatisk evne. «Hvilket lykkelig sammentreff», sier Jujji Wieslander.

Barnebokkritikeren Morten Haugen beskriver bøkene slik: «Tenk deg ei ku med personlighetstrekk som Pippi Langstrømpe. Modig, nysgjerrig, grenseoverskridende, uvøren, erfaringslysten. Tenk deg at kua har en liten, ilter bestevenn-kråke som bremser, og brummer «sånt gjør man ikke!» til hennes friske ideer. I tillegg har han morsomme kraftuttrykk som «Napp meg i fjøra!» [...] Mamma Mø er først og fremst morsomme og spennende bøker. Bøker hvor man til sin forbauselse lever seg inn i kuas liv, deler hennes eventyrlyst og tårer.»

Mamma Mø klatrer

Lydbøker om Mamma mø

Vis alle
Mamma Mø leser

Mamma Mø leser

Jujja Wieslander

149,–
Mamma Mø danser

Mamma Mø danser

Jujja Wieslander

149,–
Mamma Mø fisker

Mamma Mø fisker

Jujja Wieslander

149,–
Mamma Mø husker

Mamma Mø husker

Jujja Wieslander

149,–
Mamma Mø later som

Mamma Mø later som

Jujja Wieslander

249,–
Mamma Mø i svømmehallen

Mamma Mø i svømmehallen

Jujja Wieslander

149,–

Morsomme bøker

Vennskapet mellom en livsbejaende ku, og en negativ og bremsende kråke fører til mange morsomme situasjoner og samtaler, som i disse eksemplene:

Mamma Mø vil gjerne prøve sklia, men den er veldig høy, og hun vet ikke om hun klarer å klatre opp uten hjelp.

«Ikke be meg om å dytte!» ropte Kråka. Jeg dytter ikke! Det går ikke! Ei kråke kan ikke dytte ei ku. Jeg orker ikke!

Mamma Mø så vennlig bort på ham. «Orker du ikke? Stakkars deg».

«Orker ikke JEG!» ropte Kråka. Er det noe jeg gjør, så er det vel å orke

Den usedvanlige kua liker også å leke. Slange for eksempel. Da legger hun seg ned på fjøsgulvet og åler seg fram.

Eller kanin. Da hopper og spretter hun rundt og viser fram fortennene. Kråka liker det ikke. «Hun er jo ei ku og ingenting annet». Men så ser han et par solbriller i vinduskarmen og får lyst til å leke han også – leke en hemmelig agent som spionerer på kuer. Han lister seg rundt i fjøset og hvisker hemmelighetsfullt. Mamma Mø blir ellevilt begeistret over at Kråka vi leke, og nå vil hun også være agent.

«Nei, ikke du», ropte Kråka. «En hemmelig agent kan ikke se ut som hvem som helst. Slett ikke som ei ku. En hemmelig agent har ikke kubjelle!» «Men det er vel kjempefint, Kråka», sa Mamma Mø fornøyd. «Jeg er verdens hemmeligste agent. Alle tror jeg er ei ku! Mø».

Da Mamma Mø møtte Kråka

Da Mamma Mø møtte Kråka

for første gangJujja Wieslander

Da Mamma Mø møtte Kråka er en bildebok om å bli kjent med en ny venn og om et helt spesielt vennskap. En historie som viser hvor spennende det er med nye bekjentskaper, men som også viser utfordringen med å bli kjent med en kråke.


Det var en av de første sommerdagene og bonden hadde akkurat sluppet kuene ut på beite. Hele vinteren hadde de vært inne på låven, og nå løp de endelig fritt igjen! Mamma Mø gjorde et stort hopp og plutselig snublet hun over noe grått og svart som lå i gresset, halvveis gjemt bak en busk. En liten fugl?


Men dette var ikke hvilken som helst fugl! Dette var selveste Kråka. Var det kjærlighet ved første blikk? Nei, ikke akkurat... Kråka lå helt stille og følte seg deprimert. Mamma Mø skjønte det ikke. Sola skinte, sommeren hadde endelig kommet og i tillegg hadde jo Kråka bursdag dagen etter. Hvordan kan man være deprimert da? Mamma Mø ville gjerne feire bursdagen til Kråka, men hun var ikke invitert i kråkenes selskap. I stedet laget hun sitt eget selskap for Kråka, med kake og en overraskelse til den nye vennen sin.


Bøkene om Mamma Mø og Kråka er kjente og kjære bøker for mange barn.

Les mer
Mamma Mø og kråka
Mamma mø med sin venn kråka.

Bøkene om Mamma Mø

Alle fortellingene begynner med en situasjonsbeskrivelse: «Det var en varm sommerkveld. Alle kuene lå i havnehagen og tygde drøv. Bortsett fra ... ». «Det var sent på høsten. Ute var det mørkt og kaldt, men inne i fjøset lyst og varmt. Alle kuene sto inne på båsene sine, bortsett fra ... ». Så, FLAKSE, FLAKSE, FLAKSE. Kråka kommer, og så er historien i gang.

I Mamma Mø prøver sklia ser hun på barn som leker hele dagen i en sklie som går ut i vannet. Det vil hun også. Hun kan nesten ikke vente til barna har gått hjem. Kråka prøver alt han kan for å få henne til å droppe det vanvittige innfallet, men hun er ikke til å stoppe. Hun kommer seg opp på sklia med Kråkas hjelp og rutsjer ned i vannet. Men sklia blir ødelagt. Vår empatiske ku blir veldig lei seg, for det viktigste er jo at barn får leke. Hva skal hun gjøre?

I Mamma Mø faller og slår seg havner hun i piggtråden når hun prøver å hoppe over gjerdet. Hun får sår på magen og kul i hodet. Det gjør veldig vondt, og hun må holde seg i fjøset noen dager. Kråka kommer. Hun ber ham hente noe kaldt i fryseren for å legge på kulen. Han kommer tilbake uten noe, men med veldig vondt i magen! Hun ber ham se i fryseren en gang til. Kråka kommer tilbake med en frossen spinatpakke full av hull. Den hjelper veldig på kulen, men så begynner spinaten å smelte!

I Mamma Mø og Kråka feirer jul ligger Kråka alene i reiret sitt og synes det både er mørkt og kaldt. Han drar til fjøset hvor hans venn er i full gang med å pynte til julaften. Kråka blir svært forskrekket for han har jo ikke kjøpt noen julepresanger til seg selv, det må han jo for ellers får han ingen. Kråka drar hjem og pakker inn alt han har lyst på av det han har funnet  – kråker er jo samlere. Men han får ikke sove, han er så spent, så han pakker opp alle gavene igjen. Og da får han jo ingen gaver på julaften likevel. Men Kråkas beste venn har en overraskelse.

Fortellingene i Barnas Beste-utgaven, er Mamma Mø lærer å sykle, fisker, danser, leke, ramler ned, på biblioteket, Kråka ramler ned, Tigertog og Er du min venn?

I den siste fortellingen synes Kråka at vennen nå må komme på besøk til ham i reiret, det er jo alltid han som kommer til henne. Kua mener hun kan klare det, nå som hun både har lært å sykle og klatre. Og så drar hun på besøk. Hun synes Kråka har et veldig fint hjem, med vedovn og oppvaskbenk og bilder på skapet. Alle bildene er av Kråka, bortsett fra ett. Det er av ei ku. Hvilken ku er det, spør Mamma Mø. «Du» svarer Kråka. Men hvorfor har du bilde av meg på veggen? Svaret hun til slutt får av Kråka, gjør hans beste venn veldig, veldig glad.

Da Mamma Mø møtte Kråka (for første gang)

Det var en av de første sommerdagene og bonden hadde akkurat sluppet kuene ut på beite. Hele vinteren hadde de vært inne på låven, og nå løp de endelig fritt igjen! Mamma Mø gjorde et stort hopp og plutselig snublet hun over noe grått og svart som lå i gresset, halvveis gjemt bak en busk. En liten fugl?

Men dette var ikke hvilken som helst fugl! Dette var selveste Kråka. Var det kjærlighet ved første blikk? Nei, ikke akkurat... Kråka lå helt stille og følte seg deprimert. Mamma Mø skjønte det ikke. Sola skinte, sommeren hadde endelig kommet og i tillegg hadde jo Kråka bursdag dagen etter.

Mamma Mø i svømmehallen

En dag sykler kua til byen sammen med Lina for å gå i svømmehallen. Hun har hørt at her kan man ta svømmeknappen og skli gjennom et rør. "Napp meg i fjøra! Kuer kan ikke ta svømmeknappen. Kuer kan ikke skli gjennom et rør. De kan sette seg fast!" sier Kråka, "og du blir våt!" Men kua tar turen likevel, og for en dag det blir!

I Mamma Mø leser er hun på biblioteket mens de andre kuene står hjemme på låven. «Kuer kan ikke lese bøker!» påstår Kråka. Men han vet jo ikke så mye om kuer. Han vet ikke engang at de har fire mager! Eller hvordan kan de lage hvit melk når gresset er grønt.

I Mamma Mø aker kjelke får hun overtalt Kråka til å låne barnas kjelke, og de kjører i full fart nedover slalombakken. Og tenk, det aller morsomste er å ramle av.

Mange av bøkene er spilt inn som lydbøker og finnes som nedlastbare filer og i strømmetjenesten Storytel. Innleser på de norske utgavene, er Sigve Bøe, mens forfatteren selv, Jujja Wieslander leser inn de svenske.

Se oversikt i strømmetjenesten Storytel her.

Mamma Mø later som
Mamma mø og kråka liker å lage snøengler.

Den viktige leken

I hela sitt yrkesliv har forfatteren Jujja Wieslander (f. 1944) jobbet med barn og barns lek. Hun og hennes nå avdøde ektemann Tomas, lagde sanger og historier med utgangspunkt i hvordan barn leker i hverdagen. «Alt som fremmer barns fantasi, er viktig, sier hun, i leken blir det ubegripelige forståelig».

«Gjennom Mamma Mø og Kråka kan jeg gestalte mye av det jeg anser som viktig i livet. Leken som en lærende og legende kraft, og frykten som brems og hinder», sier Jujja Wieslander.

Mer om forfatteren

Det er Mamma Mø som er kjendis, ikke hun, sier Wieslander, og forteller om hvor skuffet barn noen ganger blir når det kommer en gammel dame og ikke ei ku når hun er rundt på førskoler og snakker om bøkene sine. Så hun sier til pedagogene at de ikke må si at det er kua som kommer, og da blir hun isteden presentert som kuas mamma. «Og det gjør meg jo på sett og vis til ei ku. Men OK da! Jeg får henge med i den varme kontakten hun tydeligvis har klart å skape med barna».

Om illustratøren

Sven Nordqvist (f.1946) er forfatter og illustratør. I Norge er han mest kjent som bøkene om Gubben og katten. Tegninger kjennetegnes av en sprudlende detaljrikdom og underfundig humor med små figurer og hus både her og der. Han mottok den svenske Astrid Lindgren-prisen i 2003. «Fantasien er viktig i en barnebok, å vise andre muligheter enn de vanlige, å by barnet på en annen verden enn den hverdagslige», sier Sven Nordqvist.

Om sin illustratør sier Jujja Wieslander:

Det var da Sven Nordqvist med sin humor og kjærlighet gav Mamma Mø og Kråka utseende sitt, at karakterene nådde ut på et helt ny måte. Jeg kan egentlig ikke begripe hvordan han vet så presist hvordan kua og kråka er, hvordan de beveger og uttrykker seg. Men hver gang jeg får skisser til en ny bok, så kjenner jeg: AKKURAT sånn er det. Det er praktfullt!