Boktips kreativitetsshowKreativitetsshow med Peder Kjøs, Else Kåss Furuseth og Kjersti Bjørkmo
8. mai samlet Hilde Østby og hennes redaktør Erik Møller Solheim flere av landets mest kreative mennesker for å snakke om kreativitet. I forrige episode hørte du Hilde og Erik i samtale med Maja Lunde og Anna Fiske. I denne episoden møter de Peder Kjøs, Else Kåss Furuseth og Kjersti Bjørkmo. Opptaket ble tatt under Boktips sitt kreativitetsshow.
Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:
Else Kåss Furuseth
Else Kåss Furuseth (f.1980) er en prisbelønt og folkekjær programleder, humorist og forfatter, kjent for sin åpenhet om tabubelagte temaer. I boken Else går til psykolog (2018) åpner hun døren til terapirommet. Boken består av samtaler mellom Else og terapeuten hennes.
For tv-programmene Else om: selvmord (2019), Else om: barn (2020) og Kåss til kvelds (2021) vant hun Gullruten i kategorien «beste programleder». Else Kåss Furuseth ble tildelt Wenche Foss' ærespris for 2012, Oslo bys kunstnerpris for 2013, Mental Helses Åpenhetspris i 2018, Fredrikkeprisen 2019, og Solprisen 2022. Dagbladet har omtalt Else Kåss Furuseth som en nasjonalskatt.
Komikerkarrieren startet på begynnelsen av 2000-tallet. Da hun studerte ved Westerdals i Oslo, ble hun kjent med Sigrid Bonde Tusvik, Martin Beyer-Olsen, Morten Ramm, Henrik Thodesen og Odd-Magnus Williamson. Sammen skapte de de Blymandag, et sketsjebasert månedlig show som fant sted i betongkjelleren på Chateau Neuf i Oslo. Sketsjeshowet ble forløperen til Torsdag kveld fra Nydalen på TV2, der Else Kåss Furuseth var en av de faste programlederne i ti av elleve sesonger (2009–2014). Siden 2016 har hun ledet den populære podcasten The Kåss Furuseths sammen med søsteren sin, Cecilie.
I tillegg til å være humordronning er Else Kåss Furuseth kjent som en uredd talsperson for forebygging av selvmord, og for sin åpenhet om ensomhet og ufrivillig barnløshet. Hun har hatt betydelig suksess med de to teatermonologene Kondolerer, en komedie om selvmord (2011, Torshovteatret/Nationaltheatret), og Gratulerer (2018, Nationaltheatret), om å leve godt med sine feil og mangler.
I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse 2022 lanserte Cappelen Damm podkasten Under overflaten, der journalist Martin Giæver reiser hjem til forfattere for å bli kjent med dem og deres forhold til psykisk helse. I første episode av Under overflaten er det Else Kåss Furuseth som er gjest. Hun forteller at hun ikke turte å si til kollegene sine at hun skulle til psykolog. – Jeg sa til de på jobben at jeg gikk på yogakurs hver uke. Og jeg hadde med matte.
Else går til psykolog
Else Kåss FurusethElse går til psykolog består av to år med samtaler mellom den nevrotiske og pratsomme Else og terapeuten hennes. Det er en bok som åpner døren til terapirommet, et rom heftet med mange myter og feiloppfatninger, og som med vidd og en god porsjon alvor reiser et spørsmål som er like personlig som det er allmennmenneskelig: Hva bør vi bør vi snakke om, og hva er det lurest å la ligge?
Else Kåss Furuseth ble tildelt Mental helses Åpenhetspris for 2018 på Verdensdagen for psykisk helse.
Kjersti Bjørkmo
Jeg har prøvd å bli venn med dyrene
Kjersti BjørkmoKjersti Bjørkmos dikt preges av et stort lyrisk overskudd. Diktene har et overraskende og sterkt billedspråk, som utvider erkjennelsesrommet og gir en nostalgisk følelse av poetisk fryd. Jeg har prøvd å bli venn med dyrene er poesi-poesi på den gode måten, hvor bildene er uventede og vektige, morsomme og talende.
Les intervju med forfatteren her.
Gardinene mumler som om vi var statuer
Oldefar klarer ikke å holde munnen lukket.
Underkjeven har blitt for tung
og synker mot hjertet. For mange dager
har krøpet inn i skjelettet.
Han er skarp og gal ved vinduet og sier
det er ingenting som ordner seg.
I leilighetene over gaten ser vi at lamper tennes.
Han sier De overgir seg altså
én etter én.