Hvordan lage kardemommeboller fra Kardemomme by?

Hver lørdag bakes det kardemommeboller over hele Kardemomme by. Det et ikke så vanskelig, prøv du også! Her får du en nydelig oppskrift på de beste bollene. Du finner oppskriften lengre ned i teksten.

Oppskrift på Kardemommeboller fra Kardemommeby

(ca. 15–17 stk.)

Dette trenger du

550 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g gjær 3 dl væske
(gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller
½ dl vann en liten klype salt

Fyll


100 g brunt sukker
100 g mykt smør
1,5 ts kardemomme

Slik gjør du

1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperert eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.

2. Elt deigen godt på middels fart.

3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet i ca. 7–10 minutter. Fortsett eltingen i ca. 5 minutter til.

4. Pakk bakebollen inn i plast og la den stå på benken.

5. Når deigen har hvilt en times tid, kjevle deigen ut til et rektangel. Stryk fyllet på halve deigen (nederste del).

6. Brett deigen uten fyll over. Kjevle den litt ut igjen. Bruk en pizzakutter og lag ca. 15–17 strimler (vekt. ca. 60–70 g per deigemne).

7. Vri strimlene så de ser ut som spiraler. Rull så sammen.

8. Pensle en muffinsform i metall med smør eller margarin. Plasser bollene i formen.

9. Settes til etterheving i ca. 35–45 minutter.

10. Før steking, pensle med egg eller vann og dryss på en blanding av grovmalt kardemomme og sukker (1 ss kardemomme, 2 ss sukker).

11. Stekes midt i ovnen på 220 grader over- og undervarme i 10–12 minutter, eller på 210 grader varmluft i 8–10 minutter

TIPS: For å få grovmalt kardemomme: Kjøp hele, rensede kardemommekjerner. Mal dem i en morter, eller putt kjernene i en pepperkvern. Lykke til:)

Kokebok fra Kardemomme By

Kokebok fra Kardemomme by er en kreativ og flott kokebok for hele familien. Oppskriftene er inspirert av Thorbjørn Egners Kardemomme by og utviklet av konditor Elin Vatnar Nilsen, som driver nettstedet Krem.no.


Bli med til Kardemomme by og lær hvordan du kan lage god mat! Her finner du trikkefører Syversens trikkekaker, arme røvere, Løvens sjokoladekake, Kamomillas omelett og mye, mye mer. Tante Sofie bidrar med kjøkkenregler, og i boken finnes både enkle og gode oppskrifter og tips til Kasper, Jesper og Jonatan og andre som elsker å spise mat, men som ikke er like glade i å lage den.

Les mer
Kokebok fra Kardemomme By
Kokebok fra Kardemomme By
306,–
Veil. pris349,–Du sparer43,–