Boktips LIVE 2024
Krimspesial med Karin Fossum

Forlagsredaktør Anders Heger intervjuer krimdronningen Karin Fossum under Boktips Live Krimspesial 2024.

I begynnelsen var mørket

Karin Fossum

I begynnelsen var mørket er Fossums fjerde bok om Eddie Feber, den småfrekke, artige og kloke etterforskeren som har hjerte for mennesker som ikke alltid passer inn i samfunnets normer.


«Alt som høres i stillheten, er kniven når den dras over stålet i lange tak.»


Det er tidlig august, og det blåser en tørr vind. Ruben Kornell tilbringer natten i et gammelt grendehus, gjemt bak noen stoler. Han våkner til lyden av stemmer og overhører en samtale mellom to menn. Ruben er brennende opptatt av true crime, og stemningen tyder på at mennene planlegger en forbrytelse. Nå øyner han muligheten for å bli et viktig vitne i en kriminalsak. Hvis han bare får politiet til å ta ham på alvor.

Les mer

Karin Fossum

Karin Fossum er født i 1954 i Sandefjord. Hun debuterte allerede i 1974 med diktsamlingen Kanskje i morgen, som hun fikk Tarjej Vesaas' debutantpris for. Siden har hun gitt ut bøker i de fleste sjangre: dikt, noveller og romaner.

I 1995 kom Evas øye, den første kriminalromanen med den sindige Konrad Sejer som etterforsker, og Karin Fossums gjennombrudd i forhold til et stort publikum, var et faktum. Flere av romanene er filmatisert både for kino og TV. Fossum er tildelt Rivertonprisen to ganger.
Se oversikt over tilgjengelige utgaver i serien om Konrad Sejer her.

Karin Fossums bøker er oversatt til 25 språk, og belønnet med flere internasjonale priser. I 2005 var den engelske oversettelsen av Elskede Poona «runner up» i konkurransen om britiske Crime Writers' Associations Gold Dagger-pris, av mange regnet som verdens mest prestisjefulle pris for kriminallitteratur. Hun har også vunnet Los Angeles Times Book Prize for samme bok.

«I flere av hennes krimfortellinger er de psykologiske aspektene like interessante som selve oppklaringen. Dette samsvarer med en tendens man kan se i Fossums øvrige forfatterskap (...) nemlig en interesse for den avvikende eller skadde psyke.» Per Thomas Andersen: Norsk litteraturhistorie, 2. utgave.

Les mer
Foto: Pia Sønstrød