Ingeborg Arvola - En gang i tiden ofret jeg og mannen min alt for kjærligheten
Vidunderlig og storslagen roman fra Ingeborg Arvola, skriver VG. Kniven i ilden har høstet gode anmeldelser og blitt en leser favoritt nå i høst. Vi tok en prat med forfatteren for å bli litt bedre kjent.
Kniven i ilden
Ruijan rannalla - Sanger fra ishavetIngeborg ArvolaKniven i ilden er en fengslende historisk roman om arbeid og kjærlighet, sterkt samhold og fri erotikk, enkeltmennesket og øvrigheten.
Året er 1859. Brita Caisa Seipajærvi spenner på seg skiene og går den lange veien fra Finland til Norge med de to sønnene sine. Brita Caisa har stått i kirketukt for omgang med en gift mann. Hun kan helbrede dyr og mennesker. Målet for reisen er Bugøynes, der det sies at havet koker av torsk.
Kniven i ilden er første bok i serien Ruijan rannalla - Sanger fra ishavet, om kvener og landskapet de lever i. Brita Caisa var Ingeborg Arvolas tipp-tipp-oldemor. Arvola skriver så en kan lukte blodet etter reinslakten, kjenne smaken av multene, føle kulda fra snøen og varmen fra bålet.
Ingeborg Arvola
Ingeborg Arvola (f. 1974) er Tromsøjente, men født i Honningsvåg i Finnmark og bodde sine første år i Vaggetem i Pasvikdalen. Hun har sterk tilknytning til Sør-Varanger kommunen og Neiden. Arvola bor nå i Oslo. Hun debuterte i 1999 med romanen Korellhuset og har siden skrevet en rekke bøker for både barn og voksne. Blant voksenbøkene kan Neiden 1970(2016) og Plutselige varmegrader (2019) nevnes. Arvolas store gjennombrudd kom med den kritikerroste romanen Kniven i ilden (2022), som hun ble tildelt Brageprisen for, og som raskt ble en bestselger. Boken er også nominert til Bokhandlerprisen, Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris, LOs litteraturpris og Nordisk råds litteraturpris 2023. Dette er første bok i serien Ruijan rannalla - Sanger fra Ishavet. Andre bok utkommer høsten 2024.
Arvola har høstet svært gode kritikker og mottatt flere priser gjennom sitt forfatterskap, blant annet Cappelenprisen (2004). Det blir ofte fremhevet at hun er en mester i å skrive om barndom, og i å ta barnets perspektiv, både i voksen- og barnebøkene sine. Arvolas barnebøker dekker ellers et bredt spekter, og omfatter både enkelttitler og serier. I 2008 ble hun tildelt Havmannprisen for barneromanen Ingen dager uten regn. Seriene om hestejenta Carla og om Buffy By, har begge fått god mottagelse. Gjennom karakteren Buffy By, tematiserer Arvola et aktuelt og brennbart tema: Barnefattigdom i dagens Norge. Den første boken i serien, Buffy By er talenfull (2019), ble tildelt Litteraturprisen - Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur i tillegg til å bli nominert til Brageprisen.
Ingeborg Arvola er også dramatiker.