Britt Karin Larsen
Britt Karin Larsen (1945), bor i Hedmark, og har skrevet dikt, barnebøker, dokumentarbøker og romaner. Hun debuterte med samlingen 5 mg blues og andre dikt i 1978.
Serien om taterne regnes som gjennombruddet i hennes forfatterskap: De som ser etter tegn (1997), De usynliges by (1998) og Sangen om løpende hester (1999).
Britt Karin Larsens bøker om livet på Finnskogen - Det vokser et tre i Mostamägg (2009), Himmelbjørnens skog (2010), Som steinen skinner (2011), Før snøen kommer (2012), Det synger i lauvet (2013), Slik treet faller (2014) og Kaldere mot natten (2015) - har høstet strålende kritikker.
Titler i salg
Kategori
Format
Språk
Serier
Tatertrilogien
De som ser etter tegn. De usynliges by. Sangen om løpende hesterBritt Karin LarsenAnmeldelser
«kanskje blant de mest høyaktuelle skjønn-litterære utgivelsene i høst»
«Britt Karin Larsen har skrevet en lavmælt helsepolitisk sommerthriller.»
«Romanens virkelige kvalitet er likevel det intense emosjonelle trykket den er fortalt med. Fs klasseerfaringer, sorg og underspilte raseri har en litterær kraft som river leseren med, og som er helt samsvarende med det politiske budskapet. Ensomme hunder kan bjeffe mykt, men glefse til.»
Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen om Som hunder om natta"(...)sjelden har hun lykkes til de grader i å skape spenning, smerte og sårhet."
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad om Berøringen«Britt Karin Larsen er forfatteren for de svake. På en sterk måte. Slik er også Berøringen, hennes siste roman.»
Cathrine Loraas Møystad, Østlendingen om BerøringenIkke bare er hennes karakteristiske varme og omsorg for underklassefolk, utstøtte og sosialt mislykkete, ensomme og vildrende som sjelden fikk utnytte sitt potensiale i et beinhardt klassesamfunn, til stede hele veien. Uten å tippe over i sentimentalitet skildrer Britt Karin Larsen dem vakkert og behersket, med følsom fortrolighet og ømhet.
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad om Av lys er du kommet«Det er en god dose sentimentalitet også i denne serien, ment i ordets beste forstand. Poeten Larsen åpner hvert kapitel med et vakkert bilde - på livet og døden - for så å zoome inn de ulike skjebnene i denne bemerkelsesverdige serien. Det er nettopp denne blandingen av Hamsunsk poesi og gammeldags romanfortelling á la Anne Karin Elstad — serien lanseres ikke tilfeldig som «Folket på Finnskogen» - som gjør disse syv bøkene til en kjærkommen sjeldenhet i samtidslitteraturen.»
Cathrine Krøger, Dagbladet om Kaldere mot natten«- et epos som mangler sidestykke i nyere norsk litteratur. […] Britt Karin holder stilen og grepet om leseren til siste punktum.»
Anne Schäffer, TARA om Kaldere mot natten"Og det aller mest overbevisende er hvordan hun greier å gjennomføre satsingen uten dødpunkter, med et enormt persongalleri som stadig er i utvikling.(...) For romanene forteller om menneskets lengsel etter tilhørighet, men trangen til å dra ut er ikke mindre sterk. Og det er i spennet mellom disse kreftene at denne vidtfavnende slektskrøniken utvikler seg."
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad om Slik treet faller"Dette er klassisk historiefortelling med hjerte og hjerne og et poetisk språk som gir litterært løft."
Turid Larsen, Dagsavisen om Slik treet faller"Igjen fascinerer Britt Karin Larsen med sitt forunderlige språk som bare er hennes. "
Berit Kobro, VG om Det synger i lauvet"I sum er dette en frodig, underholdende folkelivsskildring spent ut mellom vakkert og heslig, det lattermilde og det alvorsfylte, et faktisk skogslandskap og en rekke fiktive menneskeskjebner."
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad om Det synger i lauvet"Det er utrolig at Larsen klarer å holde driv og tempo oppe på denne vakre, kritikerroste og underholdende serien. Ja, hun har skrevet seg så varm at serien blir bedre for hver bok. Disse bøkene er en gave til det boklesende publikum. (...) Tradisjonelle velskrevne historiske romaner med både driv og dramatikk. Selv nyter jeg hver side i disse bøkene, og håper Britt Karin Larsen bare skriver i vei. Serien tåler godt både en og to og tre oppfølgere."
Cathrine Krøger, Dagbladet om Det synger i lauvet"Det bare fortsetter. Britt Karin Larsens serie om folket på Finnskogen blir bare mer fullendt for hver bok som går. (...) Det er et storverk som er i ferd med å vokse fram."
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad om Det synger i lauvet"Larsen evnar å kombinere sansen for dramatiske hendingar med interessa for det vesle mennesket, individet som under fattige kår strevar seg fram i livet og som stundom finn litt lykke der det minst er venta"
Randi Brenden, Dag og tid om Det synger i lauvet"Alt skildret i et nydelig språk med sprelsk levende karakterer og flotte naturskildringer. Forfatteren imponerer med sine kunnskaper om samspillet mellom planter, folk og dyr. Historiske romanserier blir ikke stort bedre enn denne."
Berit Kobro, VG om Før snøen kommer"Det er blitt storslått litteratur, også etter internasjonal målestokk"
"Dette er topp!"
"Det er som en rus du bare vil skal vare og vare."
"Det er imponerende hvordan Britt Karin Larsen klarer å beholde både intensiteten og den veldige bredden i Finnskog-serien.(...) Dette er fortsatt romaner helt i toppklasse."
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad om Før snøen kommer"Britt Karin Larsen har no skrive den fjerde romanen i serien om folket på Finnskogen, og ho har gjort det med djup innleving og forståing, i djerve skildringar av så vel brutal lagnad som magisk og mystisk samkjensle med naturen."
Odd W. Surén, Dag og Tid om Før snøen kommer"Forfattaren kombinerer stor kunnskap, innleving og forteljekunst. Finnskogenromanane til Britt Karin Larsen er av dei sterkaste drammane samtidslitteraturen har å by på."
Marta Norheim, NRK P2 om Før snøen kommer"Britt Karin Larsen har en helt spesiell måte å skrive på. Hun må ha spasert gjennom skogen mens hun noterte ned inntrykk av lyd, lukter og sanser og på en eller annen mystisk måte klarer hun å formidle stemningen så levende og så nært at det er som om alt sammen har skjedd (...) Vakkert, spørrende og nært alt levende."
Solgunn Solli, Altaposten om Før snøen kommer"Den tredje boken om folket på Finnskogen er minst like gripende og stilsikker som de to foregående (...)jeg er overbevist om at Britt Karin Larsen fortjener minst én litteraturpris for denne serien"
Anne Schäffer, TARA om Som steinen skinnerBritt Karin Larsen er en unik norsk forfatter med et helt spesielt poetisk språk."
Berit Kobro, VG om Som steinen skinner"Britt Karin Larsen er prisbelønt for sin romantrilogi om taterne. Hun fortjener et nytt prisdryss"
Cathrine Krøger, Dagbladet om Som steinen skinner"Forventningene blir til fulle innfridd, og uansett om det blir en fortsettelse eller ikke, har Larsen allerede reist skogfinnene en skinnende litterær bautastein.(...)Men det er likevel fortelleren Britt Karin Larsens litterære virtuositet og sikre dramaturgiske grep som hever bøkene langt over det gjennomsnittlige i kategorien historisk roman."
Knut Fjeld, Østlendingen om Som steinen skinner"Men først og fremst er denne romanen en ny seier for Britt Karin Larsen som forteller. Den er frodig fabulerende og bredt episk, men også med dempede lyriske skildringer av naturen. Og alt er fint balansert til en helhet som er romanseriens kjennemerke."
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad om Som steinen skinner"Fortellingen om folket fra skogene slipper ikke. Den begynner
på begynnelsen og slutter med slutten og plutselig er vi et helt liv rikere."
"For Britt Karin Larsen er ein forfattar dedikert til eit prosjekt som skil seg frå det som dei fleste av dagens forfattarar bruker skaparkrafta si til."
Steinar Lillehaug, Klassekampen om Som steinen skinnerSom steinen skinner held same høge nivå som dei to føregåande bøkene frå Finnskogen. [...] Larsens bøker er ikkje berre sjeldne, dei er også framifrå.
Marta Norheim, NRK om Som steinen skinner"Britt Karin Larsen har skrevet nok en vakker og klok roman fra Finnskogen. (...)Jeg blir beveget som leser, for om Britt Karin Larsen skriver om folk som kunne vært prototyper fra historiebøkene, så gjør hun dem levende, gjennom språk, drømmer og overlevelsesvilje. Psykologiske portretter er noe hun behersker, Britt Karin Larsen. (...)Mer!"
Anne Cathrine Straume, NRK om Himmelbjørnens skog"Dette er en forfinet serieroman. (...).Det er tilsynelatende enkelt fortalt, men det er også sympatisk, innlevelsesfullt og klokt. Det er ærbødig, ikke minst overfor den skogfinske kulturen og de generasjoner av «torpare» som har tilbragt hele liv i de dype skoger."
Kjell-Richard Landaasen, Vårt Land om Himmelbjørnens skog"Himmelbjørnens skog er en uventet frodig beretning, rå i utrykket og samtidig sofistikert. Herlig!"
Maria Årolilja Rø, Adresseavisen om Himmelbjørnens skog"Himmelbjørnens skog følger fint opp Det vokser et tre i Mostamägg, som utkom på forsommeren i fjor. Denne leser er fortsatt like imponert.(...)Slik kan Larsen uten å nøle eller blunke ta opp temaer og handlingsgang med usvikelig sentimentalitetstilknytning, uten noen gang å deise uti det klissete og det lettrørte.
Terje Stemland, Aftenposten om Himmelbjørnens skogIgjen har Britt Karin Larsen skrevet en vakker og øm roman, om mørke og uforstand, men enda mer om evnen og viljen til å overleve, og ikke minst om kjærligheten som den bærende overlevelseskraften.
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad om Himmelbjørnens skog"Detaljene kommer utsøkt fram i Britt Karin Larsens særdeles kunnskapsrike og nøkterne, men samtidig berørende og bevegende fortelling. (...)Språkkunstneren Larsen blir bare bedre og bedre; Himmelbjørnens skog er en ren lyst å lese."
Knut Fjeld, Østlendingen om Himmelbjørnens skogBritt Karin Larsen er en god forteller, med en karakteristisk stil.
Ivar Olstad, Gudbrandsdølen Dagningen om Himmelbjørnens skog"Britt Karin Larsen er både dramatisk og lavmælt i sin beretning, og det i en prosa utrolig stram og dirrende av kraft. Jeg kan nesten ikke vente på neste bind, for Britt Karin Larsen er en stor forfatter."
Anne Schäffer, TARA om Himmelbjørnens skog"Forfatteren har store kunnskaper om naturen, tradisjonene og folketroen. Hun ser verden nedenfra i likhet med mange av sine litterære skikkelser. Nok en fengslende og lærerik bok av Britt Karin Larsen."
Berit Kobro, VG om Det vokser et tre i MostamäggDet växer ett träd i Mostamägg är oerhört vackert berättad – suggestiv och djupmörk i färgen – den luktar jord och barr. Det susar granskog om den. Det är tid att vi börjar läsa och uppmärksamma våra grannländers litteratur, i stället för att låta den ligga bortglömd som människorna i finnskogarna.
Magnus Dahlerus, Upsala Nye Tidning om Det vokser et tre i Mostamägg"Författaren har en berättarröst av Guds nåde (...) Vi är svaga för den här sortens flinka berättelser som hämtar sin inspiration ur det förgångna, men aldrig blir några historielektioner för det. En uppföljare om skogsfinnarna i Mostamägg har kommit ut i Norge – hoppas att Heidruns förlag redan satt Joar Tiberg att översätta den."
Martina Lowden, Dagens Nyheter om Det vokser et tre i MostamäggMed varsamt ordval och poetiskt språk skriver hon om hårda villkor, lidande, död och sorg, men också om värme och kärlek. [...] Det är en grym och spännande berättelse i litet format.
Eva Elmgren, Borås Tidning om Det vokser et tre i Mostamägg"Det er en sterk og god roman Britt Karin Larsen har levert."
Kjell Olaf Jensen, Aftenposten om Det vokser et tre i MostamäggDet vokser et tre i Mostamägg er vakker og grusom, lågmælt og høgdramatisk. Slutten er ein ekte cliff-hanger, som ber bod om nye romanar om tause bjørnejegerar, kåte kvinner og bortkomne prestar. Det er lov å håpe!
Marta Norheim, NRK om Det vokser et tre i Mostamägg"Undervegs gjenfinner en mange av Britt Karin Larsens fortellergrep, slik hun har utviklet dem til mesterskap gjennom et langt og omfattende forfatterskap. Det vokser et tre i Mostamägg er en stram roman, men med rikelig av den menneskelige varmen og den språklige rikdommen som preger romanene hennes på sitt beste. "
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad om Det vokser et tre i Mostamägg"Nå er det skogfinnene hun skriver så inderlig levende om, nok en minoritet som levde på siden av det norske samfunnet. Britt Karin Larsen skildrer minoritetsgruppen med varme, og hun gir dem mot og verdighet. Det kan synes som boka er begynnelsen på en ny serie – la oss håpe det!"
Anne Schäffer, Tara om Det vokser et tre i Mostamägg«Britt Karin Larsens prosa är rena lyriken och hennes inlevelseförmåga stor.»
Bengt Åkeblom, Wermlandia om Det vokser et tre i MostamäggBibliografi
Litterære priser
2014 Dobloug-prisen
2001 Amalie Skram-prisen
2001 Riksmålsforbundets litteraturpris
2000 Ossietzky-prisen
1998 Hedmark fylkeskommunes kulturpris
1998 Sarpsborgprisen
1993 Gyldendals legat