J.M. Coetzee
J.M. Coetzee (f. 1940, Cape Town) blir regnet som en av vår tids fremste forfattere. Han vokste opp i Sør-Afrika og studerte engelsk og matematikk ved Universitetet i Cape Town før han flyttet til England og senere USA. Der avla han doktorgraden i engelsk litteratur og tok fatt på sin universitetskarriere. Han ble professor i litteratur i 1984 og har undervist og forsket i USA, Sør-Afrika og Australia.
Coetzee debuterte i 1974 med Skumringsland (Dusklands, på norsk i 1985 og i 2007), bestående av to kortromaner lagt til USA under Vietnam-krigen og Sør-Afrika på slutten av 1700-tallet, da khoikhoi-folket ble brutalt utryddet. For Før barbarene kommer (Waiting for the Barbarians, 1980) mottok han Central News Agency Literary Award, den viktigste sørafrikanske litteraturprisen. Coetzee har blitt tildelt flere andre høythengende priser: Som en av ytterst få forfattere har han mottatt Booker-prisen to ganger og fikk i 2003 Nobelprisen i litteratur. Svenska Akademien trakk da frem hans intellektuelle ærlighet, evne til å krype inn under huden på det fremmede og hans analytiske briljans.
En av Coetzees mest kjente romaner er Vanære (Disgrace), som han mottok Booker-prisen for, og er filmatisert med John Malkovich i hovedrollen. Trilogien Barndom, Ungdom og Sommer står også sentralt i forfatterskapet. I 2014 kom romanen Jesu barndom, som ble fulgt opp med Jesu skoledager (2018) og til slutt Jesu død (2021). Coetzee har siden 2002 vært bosatt i Australia og har også australsk statsborgerskap.
Titler i salg
Kategori
Format
Språk
Serier
Sommer
Scener fra et provinsielt livJ.M. CoetzeeAnmeldelser
«Det er fort gjort å bli nyforelsket i den nye romanen til den sørafrikanske forfatteren J. M. Coetzee.»
«En litterær mester»
«Polakken er mindre i formatet enn Coetzees sentrale verk, men likevel av høy klasse.»
Knut Hoem, nrk.no om Polakken«Nobelprisvinner Coetzee framviser menneskelige grunnposisjoner i form av eksemplarisk plott og personer i en ny verden. Inntil det humørløse insisterer Coetzee på at vi ikke er her for moro skyld: vi er ansvarlige.»
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad om Jesu skoledager«Ei historie som så tydeleg peikar ut over seg sjølv, kan bli hylande banal. I Coetzees uvanleg presise, vakre og brutale språk blir det tvert om stor kunst som søkk i lesaren. Slik skriv berre ein aldrande meister.»
Marta Norheim, NRK P2 om Jesu skoledager"Nobelprisvinner Coetzee framviser menneskelige grunnposisjoner i form av eksemplarisk plott og personer i en ny verden. Inntil det humørløse insisterer Coetzee på at vi ikke er her for moro skyld: vi er ansvarlige."
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad om Jesu skoledager"Ei historie som så tydeleg peikar ut over seg sjølv, kan bli hylande banal. I Coetzees uvanleg presise, vakre og brutale språk blir det tvert om stor kunst som søkk i lesaren. Slik skriv berre ein aldrande meister."
Marta Norheim, NRK P2 om Jesu skoledager"En dypt fascinerende roman fra en moderne mester"
Gabriel Michael Vosgraff Moro , VG om Jesu barndom"Coetzee skriver knapt og polert, og tidvis skinner det av denne boka. For meg er det når Coetzee beskriver de dype, håpløse og ensomme følelsene - og den store lengselen etter samhørighet og tilhørighet."
Linn T. Sunne, Oppland Arbeiderblad om Jesu barndom"J. M. Coetzee skriv ukonvensjonelt, humoristisk alvor slik berre store intellekt maktar."
Merete Røsvik Granlund , Dag og Tid om Jesu barndom"Jesu barndom stiller basale spørsmål på til tider banale måtar. Men romanen sjølv er på ingen måte banal. Eg vil heller seie at Coetzee er inne på eit spennande spor som utfordrar lesaren."
Marta Norheim, NRK P2 om Jesu barndom"Det er mye for en leser å fundere over både under og etter å ha lest Coetzees nye bok. Det er noe av det meningsfulle ved å lese en roman som denne."
Stein-Arve Myrbakk, Rana Blad om Jesu barndom"Med analyser av idrettens grep på moderne mennesker."
Knut Faldbakken, VG"Skarpe, intellektuelle refleksjoner over verdens tilstand og sportens dårskap er bare noe av det man får servert av de to aldrende herrene."Turid Larsen, Dagsavisen
"Alt i alt er boka befriende selskap:To voksne menn som samtaler fritt og innsiktsfullt om den verden som angåross nå. Slikt er ikke hverdagskost."
Frode Helmich Pedersen, Bergens Tidende"Dette er ei bok full av tanketråder og analyser, private beskjeder og hverdagsligheter. Godt å lese."
Fredrik Wandrup, Dagbladet Magasinet"Ikke dermed sagt at Coetzee bare er samfunnskritisk, dyster lesning. Sommer er også en oppvisning i kreativ, humoristisk selvframstilling."
Tom Egil Hverven, Klassekampen om Sommer"Coetzees Sommer er en bok som gjør mange andre selvbiografiske fiksjoner ganske bleke."
Turid Larsen, Dagsavisen om SommerBibliografi
2003 - Mikael K - hans liv og tid
1995 - Mesteren fra Petersburg
1991 - Jernalder
1987 - Foe
1985 - I det mørke landet
1983 - Før barbarene kommer
1974 - Skumringslandet
Litterære priser
- 2003 Nobelprisen i Litteratur
- 1999 Bookerprisen
- 1983 Bookerprisen