
Jakob Wegelius
Jakob Wegelius (1966) er svensk barnebokforfatter og illustratør. Han debuterte med den illustrerte boka Spionerna i Oreborg i 1994 ( på norsk Spionene i Åreborg, 1996). Wegelius er utdannet fra den svenske kunst- og designhøyskolen Konstfackt i Stockholm. Jakob Wegelius' mest kjente verk er bøkene om gorillaen Sally Jones.
Titler i salg
Anmeldelser
"Den svenske forfatteren og tegneren Jakob Wegelius klarer å skape fascinerende univers, der tekst og tegning utfyller hverandre. [...] [Den] egner seg ypperlig for høytlesning, og som enhver god barnebok har den mye å by voksne lesere på også. [...] Alle prisene Wegelius har høstet for denne boka er altså på sin plass. « Morderens ape» er en fortelling både foreldre og barn vil leve seg dypt inn i, og lese om og om igjen."
Erle Marie Sørheim, Dagbladet om Morderens ape"Boka har klåre eventyrtrekk, men i vår tid er det naturleg å legge til, «fantacy-innslag». (...) Illustrasjonane må nemnast spesielt. Illustratøren har teikna alle hovudpersonane i svart-kvitt, slik det var på 1920-talet. Gode portrett, som tar fatt i personlegdomen til den enkelte."
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen om Morderens apeSpennende miks av reiseskildring og detektivhistorie med en apekatt i hovedrollen som kommer til å endre synet ditt på apekatter for alltid. Jakob Wegelius: «Morderens ape»Sally Jones setter seg ned for å skrive sannheten om mordet på portugiseren Alphonse Morro på skrivemaskinen sin. Hennes bestevenn og arbeidskamerat, finnen Henry Koskela, er arrestert og dømt for mordet. Det blir opp til den herreløse apekatten, som hverken kan snakke eller blir tatt særlig på alvor, å bevise hans uskyld.Opprullingen av mordet og den helt spesielle livshistorien til Alphonse Morro har mange avstikkere og bifortellinger. Romanen er suverent fortalt, men krever lesere med god utholdenhet og lesekondisjon. Til gjengjeld bugner den av interessante tema og personer. Her finnes bifortellinger som kunne fungert som egne bøker - eller tv-serier for den del.For eksempel reisen Sally Jones foretar seg til maharajaen av Bhapur i Punjabi-området i India. Den er like fantastisk og gripende som den er underfundig. Jeg grubler fremdeles, og ønsker meg en egen bok om maharajaen. Og om fadosangerinnen Ana Molina. Eller om instrumentmakeren Luigi Fidardo.Dette har nok sammenheng med de nydelige portrettene av hovedpersonene og illustrasjonene som innleder hvert kapittel. Det er forfatteren som står for dem. De er detaljrike, og fulle av melankoli og humor. Det føles som om leseren blir enda bedre kjent med personene i boken takket være tegningene. Sally Jones ensomhet og sårbarhet blir svært tydelig i dem.Hovedpersonen er avhengig av velvilje og hjelp av personene hun møter. Ofte opplever hun svik og ondskap. Etter hvert går det rutine i at så snart en fiende er unngått eller ufarliggjort, dukker det opp en ny.Boka har en klar moral: ingen går det så dårlig med som dem som er opptatt av gods og gull. Sally J. og vennene hennes fører enkle liv og er lykkelige når de får dyrke vennskap og skjøtte arbeidet sitt. Hovedpersonen er blottet for dårlige egenskaper og gjør alltid det moralsk riktige i enhver situasjon. Personutformingen av hovedpersonen er litt ensidig, men det hindrer ikke leseren i å ønske inderlig hele tiden at hun skal lykkes.«Morderens ape» oppleves aldri som en fantasyfortelling. Sally Jones har menneskelige egenskaper som ikke er utenkelige for en apekatt. Dette gjør ungdomsromanen til en real empativekker. Sally Jones er et menneske i apekattham, men et bedre menneske enn de fleste av oss. Kanskje alle apekatter er det.Utmerket oversatt av Bodil Engen.
Kristine Isaksen, VG om Morderens ape”Unik, underlig verden hos prisbelønnet svenske (…) Noen ganger får man lyst til å forklare hva som gjøre god litteratur god. Denne boka viser oss et av svarene: denne boka skaper sitt eget, minneverdige univers, og gjennomfører det med stilriktig og gripende konsekvens (…) Beviset på kvalitet er at både barn og voksen vil huske Sally i årevis etter å ha lest boka. Intet under at denne boka fikk den store svenske August-prisen i 2008.”
Morten Haugen, Adresseavisen om Legenden om Sally Jones”Teksten er en integrert del av de fine, detaljrike og forseggjorte illustrasjonene. Det er også rom for variasjon innenfor det egne uttrykket. Jakob Wegelius viser seg som en god forteller, både gjennom ord og bilder (…) Det er vanskelig å finne treffende ord for å beskrive denne boken uten å ty til klisjeer, men det ordet som kanskje kommer nærmest er «hudløs». Holdbarhetsdato: langt inn i evigheten.”
Jorid Mathiassen, Bok og samfunn om Legenden om Sally Jones"Boka er kjempefin og spennende. Dette er en bok du bør lese!"
Kamilla Spjelkavik og Maria Blekastad, Barnas Nyheter, Oppland Arbeiderblad om Legenden om Sally Jones”Merkelige hendelser, grusomme svik, kjærlighet griskhet og onde mennesker, fører gorillaen Sally Jones ut på storslåtte og dramatiske eventyr på verdenshavene. Som bildebok kan den også leses av yngre barn, men historien egner seg nok best for skolebarn. Det er sjelden man finner så fine bøker som denne!”
Elisabet Høye, Foreldre & Barn om Legenden om Sally Jones”Boken er full av eventyr og glede, latter og frykt. Selv satte jeg stor pris på boken og på å få ta del i det eventyrfylte livet til Sally Jones. Boken gir leserglede for alle, og jeg gir den terningkast 5. En bok som virkelig er verdt å lese!”
Ingrid Grødem (17), Aftenposten, Si ;D om Legenden om Sally JonesBibliografi
Litterære priser
- 2015 Nordisk Råds litteraturpris for Barne- og ungdomslitteratur - for Morderens ape
- 2014 Augustprisen - årets beste barne- og ungdomsbok - for Morderens ape
- 2008 Augustprisen - årets beste barne- og ungdomsbok - for Sally Jones
- 2008 Maria Gripe-prisen
- 1999 Expressens Heffaklump - for Esperanza