Kim Leine
Kim Leine er en dansk-norsk forfatter, vokste opp i Norge og flyttet som 17-åring til Danmark, og utdannet seg til sykepleier. Han flyttet til Grønland hvor han bodde i 15 år. I 2004 kom han tilbake til Danmark, og debuterte i 2007 med romanen Kalak som har sterke selvbiografiske trekk. Boken handler om sykepleieren Kim som drar til Grønland for å komme bort fra en far som misbruker ham seksuelt, men livet der blir preget av destruktiv bruk av alkohol og narkotika.
Det store gjennombruddet som forfatter kom med den bredt anlagte romanen Profetene fra Evighetsfjorden, som skildrer kristne misjonærers forsøk på å omvende den fordrukne og ugudelige befolkningen på Grønland. Kim Leine ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen i 2013.
Avgrunnen (2015) er en stor fortelling om krig og fred gjennom tvillingbrødrene Kaj og Ibs skjebne i første halvdel av det forrige hundreåret. Vi følger dem fra den finske borgerkrigen, gjennom mellomkrigstiden og okkupasjonstiden i Danmark.
Rød mann/Sort mann (2018) er en uavhengig oppfølger av Profetene i Evighetsfjorden, og handlingen er lagt noe før i tid. Den røde mann er presten Hans Egede som leder kristningen av Grønland. Hans motstander er sjamanen Appaluttoq. Det blir et voldsomt møte mellom to kulturer.
Profetene i Evighetsfjorden og Rød mann/Sort mann er de to første bøkene i en trilogi. Se oversikt over utgivelsene i Grønlands-trilogien her. I 2020 kom Dansk standard, en grøsser om et søskenpar som blir gjemsøkt av fortiden.
Leine har også skrevet romanene Valdemarsdag (2009), De søvnløse (2016), og barnebøkene Skogpiken Skjerv (2016), Gutten som dro nordover med faren sin for å finne julenissen (2016) og Jenta som kunne snakke med hunder (2017).
Kim Leine skriver først sine bøker på dansk, så oversetter han dem selv til norsk.
Lenker
Kim Leine: – Avhengighet behøver ikke være negativt.
Det gikk mange kaotiske år før Kim Leine oppdaget at han kunne kanalisere egen avhengighet over i skrivingen, hør han på Boktips Live.
Bokpod med Kim Leine
I denne podcasten snakker Kim Leine om Seljord, Jehovas Vitne, overgrep og det å være avhengig av alkohol, morfin og godteri.
Kim Leine Karolines kjærlighet
Nordisk råds litteraturpris-vinner Kim Leine tester ut en ny retning i forfatterskapet med Karolines kjærlighet, hør intervju med forfatteren her.
Podkast boktips med Kim Leine
Hør Kim Leine i samtale med Knut Gørvell om Grønlands-trilogien.
Titler i salg
Kategori
Format
Språk
Alder
Serier
Gutten som dro nordover med faren sin for å finne julenissen
Kim LeineAnmeldelser
«Kim Leine har fullført en imponerende trilogi.»
«Spenningen er krypende god»
«Leine har skrevet en svært aktuell roman»
«... først og fremst er boken en dynamisk og original pageturner.»
«... en litterær sensasjon»
«Med «Karolines kjærlighet» har han bevist at han også kan skrive krim.»
«Boken er skremmende aktuell»
«Forfatteren har en fortellerkunst de aller fleste kan drømme om»
Simen Ingemundsen, Randaberg 24 om Karolines kjærlighet«Kim Leine overbeviser igjen»
«Forfatteren beveger seg elegant inn i en ny sjanger, en kompleks spionroman»
«Kim Leine viser hvor dyktig og anvendelighaner som forfatter»
Stein Roll, Adresseavisen om Karolines kjærlighet«... en høyrepopulistisk og heftig lesefest du ikke vil gå glipp av.»
«Leine balanserer både temaene og karakterenes scenetid usedvanlig godt.»
«Leines treffende skildringer av indre liv gjør det til en sann glede å lese»
«Karolines kjærlighet» har kriminalromanens oppbygging og fortelleroverskuddet til et uforglemmelig storverk.»
«Som kriminalroman er den gråteverdig original.»
Joakim Tjøstheim, Dagbladet om Karolines kjærlighet«Karolines kjærlighet held grepet frå første side til siste avsnitt. Det er sant, ikkje kikk!»
«Leine er djevelsk god til å flette saman ulike historier og presse folk inn i kompliserte dilemma»
Marta Norheim, nrk.no om Karolines kjærlighet«Fullendt trilogi om koloniseringen av Grønland viser gjennom 800 sider forfatterens fenomenale fortellerferdigheter.»
«... ikke en side er overflødig, spennende som boken er.»
«Og hvilken forrykende, sidevendende bok det har blitt»
«Det er så mektigat mine superlativer antagelig ikke strekker til.»
Stein Roll, Adresseavisa om Etter åndemaneren«Kim Leine har klart det kunststykket å få terningkast 6 for alle tre bindene i sin store Grønlandstrilogi.»
«... for en fest det er å lese det avsluttende bindet!»
«... viser at historiefortelleren Kim Leine fremdeles kan sine kunster.»
«Serverer leseren et gedigent stykke klassisk romankunst.»
«Etter åndemaneren er en verdig avslutning på det som godt kan være det siste tiårets viktigste nordiske romanverk.»
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG om Etter åndemaneren«[...] her står vi i sum overfor en underholdningsroman med åpenbare, salgbare kvaliteter.»
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad om Etter åndemaneren«Med Etter åndemaneren har han klatret over siste hinder og er kommet vel i havn på en imponerende måte.»
«Kim Leines egen oppvekst i Seljord og etter hvert København rommer mørke kapitler som en trang og strengt religiøs oppdragelse samt seksuelle overgrep. Han har også bodd og jobbet noen år på Grønland, og disse traumene og erfaringene har sammen gitt emosjonell sprengkraft til hans Grønlands-trilogi, mens naturen males fram i all sin dramatiske og voldsomme prakt.»
Leif Gjerstad, Bok365.no om Etter åndemaneren«[...] kombinasjonen av forteljeglede, kunnskap og intrikate flettverk gjer grønlandstrilogien til eit eineståande verk i nordisk litteratur.»
«[...] det verkar som om forfattaren nyt å ta oss med til stader og situasjonar ein ikkje hadde fantasi til å drøyme om.»
Marta Norheim, NRK om Etter åndemaneren«Leine maler landskapet fram gjennom ulike årstider, fra land og sjøside, i storm og stille. I det hele tatt forener han sakkunnskap og kreativ fantasi, fakta og fiksjon på en unik måte. På sett og vis gjør han Grønlands-naturen til bokens egentlige hovedperson. (...) Etter Profetene i Evighetsfjorden antydet Leine at den var første bind i en påtenkt trilogi. Årets roman overgår nærmest den første i bredde og intensitet. Når kommer bind tre? Kanskje de høytflygende grønlandske ravnene vet noe. Vi er mange lesere her nede, og vi vil ha mer!»
Arne Hugo Stølan, VG om Rød mann/Sort mann«Det er ei historie som stinkar, både bokstavleg og i overført forstand. Av sveitte, brennevin, lik og død. Og av etnisk hovmod, religiøs fanatisme og rasisme.»
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen om Rød mann/Sort mann« Det har blitt en svært mektig leseopplevelse, spennende og underholdende (...) Jeg kan ikke huske å ha vendt sidene så hurtig om i en historisk roman på 602 sider før.»
Stein Roll, Adresseavisen om Rød mann/Sort mann"Ifølge Leine skriver han på et tredje bind om kolonialiseringen av Grønland. Den gleder jeg meg til, når jeg bare har fått summet meg litt. For dette er sterk kost."
Cathrine Krøger, Dagbladet om Rød mann/Sort mann"(…) den har et umiskjennelig sus av litterær storhet over seg."
Pål Gerhard Olsen, Aftenposten om Rød mann/Sort mann"Kim Leines roman Rød mann/sort mann om danskenes kolonisering av Grønland er blitt en storslått og ubehagelig fortelling om nordisk stormannsgalskap. Uvitenhet, grådighet, arroganse, brutalitet og dumhet, men også ekte religiøs fromhet, humor, dristighet og mot er rørt sammen i en roman som flyter lett og underholdende på en grunnmur av solide historiske fakta."
Turid Larsen, Dagsavisen om Rød mann/Sort mann"Med episk driv, sterke fargar og alle tenkjelege kroppsvæsker målar han eit menneskeleg og politisk drama på breitt lerret. (…) Her er det berre å gle seg til den tredje og siste romanen."
Marta Norheim, Nrk P2 om Rød mann/Sort mann"Intenst og fargerikt om erobringen av Grønland (…) Kim Leines nye roman, Rød mann/ sort mann, er en genistrek. (…) På imponerende vis forenes saftig fortellerkraft med historiske realiteter i en fargerik og nyansert, til tider grufull, men svært intens roman"
Astrid Fosvold, Vårt Land om Rød mann/Sort mann«Leine maler landskapet fram gjennom ulike årstider, fra land og sjøside, i storm og stille. I det hele tatt forener han sakkunnskap og kreativ fantasi, fakta og fiksjon på en unik måte. På sett og vis gjør han Grønlands-naturen til bokens egentlige hovedperson. (...) Etter Profetene i Evighetsfjorden antydet Leine at den var første bind i en påtenkt trilogi. Årets roman overgår nærmest den første i bredde og intensitet. Når kommer bind tre? Kanskje de høytflygende grønlandske ravnene vet noe. Vi er mange lesere her nede, og vi vil ha mer!»
Arne Hugo Stølan, VG om Rød mann/Sort mann«Kim Leines roman Rød mann/sort mann om danskenes kolonisering av Grønland er blitt en storslått og ubehagelig fortelling om nordisk stormannsgalskap. Uvitenhet, grådighet, arroganse, brutalitet og dumhet, men også ekte religiøs fromhet, humor, dristighet og mot er rørt sammen i en roman som flyter lett og underholdende på en grunnmur av solide historiske fakta.»
Turid Larsen, Dagsavisen om Rød mann/Sort mann« Det har blitt en svært mektig leseopplevelse, spennende og underholdende (...) Jeg kan ikke huske å ha vendt sidene så hurtig om i en historisk roman på 602 sider før.»
Stein Roll, Adresseavisen om Rød mann/Sort mann«Det er ei historie som stinkar, både bokstavleg og i overført forstand. Av sveitte, brennevin, lik og død. Og av etnisk hovmod, religiøs fanatisme og rasisme.»
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen om Rød mann/Sort mann«Ifølge Leine skriver han på et tredje bind om kolonialiseringen av Grønland. Den gleder jeg meg til, når jeg bare har fått summet meg litt. For dette er sterk kost.»
Cathrine Krøger, Dagbladet om Rød mann/Sort mann«Intenst og fargerikt om erobringen av Grønland (…) Kim Leines nye roman, Rød mann/ sort mann, er en genistrek. (…) På imponerende vis forenes saftig fortellerkraft med historiske realiteter i en fargerik og nyansert, til tider grufull, men svært intens roman»
Astrid Fosvold, Vårt Land om Rød mann/Sort mann«Med episk driv, sterke fargar og alle tenkjelege kroppsvæsker målar han eit menneskeleg og politisk drama på breitt lerret. (…) Her er det berre å gle seg til den tredje og siste romanen.»
Marta Norheim, NRK P2 om Rød mann/Sort mann«(…) den har et umiskjennelig sus av litterær storhet over seg»
Pål Gerhard Olsen, Aftenposten om Rød mann/Sort mann"Artig og alvorlig fortelling om menneskene på et sykehus et søvnløst sommerdøgn på Grønland, mens kriger raser rundt i Europa.
[...] Og i all denne turneringen av mennesker som har fått sine tildelte roller som komponenter i en elektrisk krets, seriekoblet der strømmen må gå gjennom alle for å fungere, skinner solen nådeløs, natt og dag, som røntgenstråler.
Det er en flott teknikk forfatteren, som mottok Nordisk råds litteraturpris i 2013 for den fantastiske romanen «Profetene i Evighetsfjorden», legger for dagen i denne litt mindre ambisiøse, men både morsomme og alvorlige romanen. Men med tanke på at Kim Leine (født i Norge, bor i Danmark, skriver på dansk og norsk) selv har arbeidet mange år som sykepleier på Grønland, sitter han inne med store kunnskaper om et lite sykehus sitt virke og dets pasienters engstelser og lindringer. "
«Kim Leines nye grønlandsroman er varm, menneskelig og tragikomisk, slik livet kan være.»
Maya Troberg Djuve, Dagbladet om De søvnløse"Stramt strukturert skildring av grønlandske hverdagsskjebner"
Steinar Sivertsen, Stavanger Afteblad om De søvnløseDen har noe elegant og skjødesløst ved seg, som er typisk for romaner fra svært talentfulle forfattere.
Knut Hoem, NRK om De søvnløse"Mesterlig om hva som får folk til frivillig å gå i krig."
Jon Åge Fiskum, Trønder-Avisa om Avgrunnen"Kim Leine skildrer tunge temaer med en stilistisk letthet anmelderen ikke trodde var mulig.(...)Han har et utrolig språklig overskudd, og de mange bibelske, litterære og idehistoriske referansene renner ut med den største letthet. Det samme gjør skildringen av de mange grusomhetene under den finske krigen, avstumpetheten til soldatene, det betente begjæret som ligger under. Leines selsomme humor bringer en letthet som forsterker brutaliteten."
Cathrine Krøger, Dagbladet om Avgrunnen"Leine har skrevet en medrivende tekst. Noe av det befriende er hvordan skjønnlitteraturen, og kanskje særlig romanen, kan tillate å la sine karakterer ta helt uventede veivalg og retninger uten at det nødvendigvis blir urealistisk. Både Kaj og Ib gjør saker og ting du skal ha god fantasi for å tiltenke en utdannet teolog og lege. Heldigvis har Leine denne fantasien, og vi følger gladelig med som lesere. Dette vitner om et overskudd, en fortellerglede som i denne voksne teksten er beundringsverdig."
Jan-Erik Østlie, LO Media om Avgrunnen"Det er eit driv i historiene slik Leine fortel dei, gjennom brev, minnetekster, krypterte meldingar, telefonsamtalar, refleksjonar, augevitneskildringar, piskande ritt gjennom finsk vinter og over meir eller helst mindre kvite laken. Ibs glede ved det formålslause drapet. Kajs kvaler ved mindre stolte deler av krigshistoria si. (...) Leine er ein av dei store i nordisk romankunst nett no, det skriv eg gjerne under på."
Marta Norheim, NRKP2 om Avgrunnen"Kim Leine skildrar godt og med sans for det groteske i både denne krigen og andre konfliktar brørne opplever, og det veks fram fleire spennande trådar og intrigar i romanen, som går føre seg på fleire kontinent og over meir enn tjuefem år, men det er skildringa av dei destruktive kreftene i mennesket som står att som det mest interessante."
Odd W. Surén, Dag og Tid om Avgrunnen"Kim Leine har skrevet en tankevekkende roman om krigens brutalitet og om menneskene som utfører den.(...) Samtidig åpner den intrikate handlingen for ulike tolkningsmuligheter og gjør at romanen engasjerer til siste side. (...)Sist men ikke minst er Kim Leine en stor prosaist, og til tross for at krigsskildringene knapt er historisk korrekte, er det med sterke, sanselige og tidvis groteske bilder han skildrer krigen og gjør barbariet levende for oss lesere.
Mari Reinholt Aas, Vårt Land om Avgrunnen"Sådan, Kim Leine! Så har den siste skeptiker også overgivet sig: Afgrunden er en bragende god roman.!
Henriette Bacher Lind, Jyllands-Posten om Avgrunnen"Kim Leine har begået endnu en medrivende afgrundsdyrkende roman, med stor forstand på uforståeligheden i menneskers adfærd."
Lasse Horne Kjældgaard, Politiken om Avgrunnen"Alt føres til ende, og alt griber ind i hinanden. Det er, når man har lukket denne fantastiske roman, ingen løse ender."
Jens Henneberg, Nordjyske Stiftstidende om Avgrunnen"Sådan spænder Kim Leine sine enorme sejl ud. Aldri større, sjældent bedre. Man kan sige, at han åbner mere, end han lukker, spørger mere, end han svarer. Udfolder mere, end han indhøster, sårer mere, end han heler. For afgrunden er det dominerende felt, og her gives ingern færdige løsninger. Her er kun fald og opstigning, afmagt og spring.
Men han har en stemme, der sjældent har været mere magtpåliggende at lytte til."
Liselotte Wiemer, Kristeligt Dagblad om Avgrunnen"Kjemperoman om kolonimakten Danmarks behandling av Grønland på slutten av 1700-tallet, om kåte misjonærprester og lokale spirituelle vekkelser, og om en fascinerende tvisynt hovedperson fanget mellom teologiens forjettelser og rasjonalismens klarhet."
"Glad i historiske romaner? Da er Kim Leine din mann!"
"Etter å ha vært med på en avslutning så dramatisk og så fintfølende poetisk at jeg nesten kjenner lukten av brent by i neseborene, drister jeg meg til å være litt profet selv. Om ikke romanen blir en vinner under juletreet, spår jeg at den vil bli husket av heldige lesere som bokhøstens mest spektakulære litterære opplevelsesreise."
Ellen Sofie Lauritzen, Dagbladet om Profetene i Evighetsfjorden"(...) en enormt spennende roman om da opplysningstiden, kolonitiden, urfolk og kristendom støtte hardt mot hverandre på et sted som virket avsides for nesten alle."
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv om Profetene i Evighetsfjorden"Historia er medrivande, og dei ekspressive skildringane av ulike livs- former på slutten av 1700-talet er fascinerande, frå kvalfangst til piping av
prestekragar."
"Leines uanstrengte skiftning mellom den gang og nå, samt den psykologiske utforskningen av en drapsmann, er overbevisende romankunst."
Terje Stemland, Aftenposten om Valdemarsdag"Med Valdemarsdag har Leine tatt enda et skritt opp mot nordisk litteraturs elitedivisjon.(...) fortellingen er blitt et lite litterært mesterstykke i antydningens kunst. Innholdet er så eksplosivt at det bare er bruk for de ørsmå virkemidler."
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen om Valdemarsdag"Når nå Valdemarsdag fra 2008 er kommet i forfatterens egen og praktisk talt lytefrie norskspråklige versjon, har alle som ikke gidder å lese dansk, all mulig anledning til å fryde seg over en sann forteller. Og rystes.
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad om Valdemarsdag"Boka er godt skriven, forfattaren har blikk for dei rette detaljane og sans for dramaturgi.(...)Sjøl om boka er god, til tider svært god, ser eg henne først og fremst som framsyning av glimrande forteljeteknikk. Men det er ikkje lite, berre det!"
Odd W. Surén, Dag og Tid om ValdemarsdagBibliografi
Litterære priser
- 2013 Nordisk Råds litteraturpris for Profetene i Evighetsfjorden
- 2020 Vestfold og Telemarks Litteraturpris