Kolbein Falkeid
Kolbein Falkeid (1933-2021) debuterte som lyriker i 1962 med samlingen Gjennom et glass-skår. I mer enn femti år har han vært et sentralt navn i norsk lyrikk. Han utgav mangeogtyve diktsamlinger, skuespill og gjendiktninger.
Blant disse kan nevnes En annen sol (1989),som måtte trykkes i flere opplag, Utrøstelig bøddel (1997), Enslige utsikter (2000) og Vind,eple (2003). I 2003 kom også Samlede dikt, med forord av Lars Saabye Christensen, som ble en bestselger. Det er laget flere utvalg av Falkeids dikt. I 1998 kom De store strendenes samtale med etterord av Paal-Helge Haugen, og i 2011 Uvisshetens land, med illustrasjoner av Ivar Rudi og etterord av Torgeir Schjerven.
Schjerven skriver: "Om man leser hans samlede produksjon, danner det seg et bilde av en vaktsom observatør i stadig bevegelse. Alt dette konkrete i diktene hans, lite som stort, utgjør en strøm som gir forestillingsevnen smidighet og utvider fantasien som forutsetning for våkenhet og tilstedeværelse."
I sitt åttiende år skrev Falkeid samlingen Øyet og virkeligheten (2014). Det er både en blidhet og et dypt eksistensielt alvor over disse poetiske betraktningene fra en bauta i norsk samtidspoesi. Falkeid bodde i Haugesund og skrev flere av tekstene til visegruppa Vamp.
Kolbein Falkeid fikk Doblougprisen i 1993, og ble tildelt Herman Wildenveys poesipris for sitt forfatterskap under Wildenvey-dagene i Stavern sommeren 2001. I 2011 fikk han Brages hederspris, og Rogaland fylkeskommunens kulturpris for 2016.
I forbindelse med Falkeids 75-års dag i 2008, utga forlaget Ketil Bjørnstads bok, Kolbein Falkeid - et nærbilde. Bjørnstad har i mange år vært fascinert og inspirert av Falkeids dikt. Gjennom flere samtaler nærmet Bjørnstad seg dikteren og hans dikteriske univers.
I 2019 utkom boken Nomaden og bonden – et umulig par, skrevet av Herborg Kråkevik som en hommage til Falkeids poesi.
Lenker
Bokpod med Kolbein Falkeid
I denne podcasten snakker Kolbein Falkeid om dikt, livet, makrokosmos og det å miste et barn.
Titler i salg
Kategori
Format
Språk
Kolbein Falkeid - et nærbilde
Den som ser i brønnen stirrer nedenfraKetil BjørnstadKolbein Falkeid - et nærbilde
Den som ser i brønnen stirrer nedenfraKetil BjørnstadAnmeldelser
"Samlingen framstår som en velskrevet og imponerende godt komponert poetisk katalog over et levd liv. Men like mye er den et dypt menneskelig vitnesbyrd om den kampen vi alle må kjempe, om vi er unge eller gamle, menn eller kvinner. Kampen mot alt som vil forsure og bryte ned våre liv: meningsløshetens, mismotets, dødsangstens og uvisshetens demoner. (...)Ofte underveis kommer poeten med bilder og utsagn som mer enn antyder at han har bestemt seg: dette får bli hans siste samling. La oss ikke håpe det."
Arne Hugo Stølan, VG om Øyet og virkeligheten"Øyet og virkeligheten er stor skrivekunst av ein klok mann."
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen om Øyet og virkeligheten"Godt å se at han har levert et solid og generøst verk, fulle av fine bilder og det falkeidske blikket på verden.(...)Jo visst er dette en samling som vil glede mange. Måtte vi få beholde dikteren som er på fysiske og litterære fotturer lenge. De to Bukowski-gjendiktningene gir mersmak; la oss få en hel bok. Du har jo de liggende, Falkeid.."
Truls Horvei, Haugesunds Avis om Øyet og virkelighetenDa Kolbein Falkeid sytti år gammel ga ut Samlede dikt i 2003, trodde mange kanskje at forfatterskapet var avsluttet. Men i 2011 kom det en ny diktsamling, og i år er han igjen ute med nye dikt. Og takk for det"
Henning Howlid Wærp, Aftenposten om Øyet og virkeligheten"Boka er full av tilsynelatende små hendelser som poeten trekker opp i en mer almen dimensjon og dermed gir mening. Falkeid skildrer mennesker fra alle generasjoner, ikke minst barn, han byr på innsikter, aforistiske formuleringer, livs- og dødserkjennelse. Men uten sentimentalitet. Den har Falkeid alltid skydd."
Fredrik Wandrup, Dagbladet om Øyet og virkeligheten"Kolbein Falkeid er ein bauta i samtidslyrikken vår."
Knut Ødegård, Vårt land om Øyet og virkeligheten"Dikta er like varierte som før. Dei tek for seg barn og ungdom, naturen, universet, små kvardagsepisodar i nabolag og familie, framande kulturar. Vi gjenkjenner også den varme, personlege vinkelen og det at dikta står på eigne bein, at komposisjonen er tilsvarande fri.(...) Falkeid er i dag ein nestor i norsk lyrikk, elska og beundra av lek og lærd."
Tore Elias Hoel, Dag og Tid om Øyet og virkeligheten"Uvisshetens land» er ingen dårlig tittel for en bred og fyldig kartlegging av Falkeids poesi. For det ligger en livsferdens og livsinnholdets uvisshet like under overflaten i mange av Falkeids natursansningerog reisebeskrivelser, hans refleksjoner og følelsesmessige frodighet, hans fortellerglede, hans ja til hverdagens folkelighet, til livsenergiensog livsgledens umiddelbarhet"
Arne Hugo Stølan, VG om Uvisshetens land"Dette må være en av årets fineste utgivelser, selv om vi kun har kommet til mai(...) Det er en fryd å bla i dette diktutvalget. Falkeid snekrer aldri sammen en tilfeldig strofe. Hvert dikt er en helhet der bildene stemmer med hverandre, og noe usigelig, hemmelig strømmer ut av diktlinjene."
Truls Horvei, Haugesunds Avis om Uvisshetens land"Som sagt, Kolbein Falkeids lyrikk er fascinerande både når det gjeld dikta og substansen i dei, og når det gjeld språket og ordvalet. Ålesa Falkeid er som å vera på oppdagingsreise."
Johannes Kleppa, Dagen om Uvisshetens landBibliografi
1998 - De store strendenes samtale
1997 - Utrøstelig bøddel
1996 - Linedanseren
1995 - Gjest
1988 - Kaffekjelens vinger
1985 - Gledepunkter
1984 - De andre
1983 - Redningsforsøk
1981 - Robinson
1980 - Terrorisme
1980 - Noen skritt unna
1979 - Vagabondering
1978 - Opp- og utbrudd
1975 - Horisontene
1973 - Reisenotater
1971 - Gjenskinn
1968 - Dissonans
1966 - Vi
1962 - Gjennom et glass-skår
Litterære priser
- 1985 Cappelenprisen
- 1993 Doblougprisen
- 1998 Årets festspilldikter
- 2001 Herman Wildenveys poesipris
- 2011 Brages Hederspris