Marit Larsen
Marit Larsen (f.1983) er en norsk artist, musiker, produsent og låtskriver. Sammen med illustratør Jenny Løvlie har hun skapt flere kritikerroste og vakre bildebøker. Hun debuterte i 2019 med Der Agnes bor, som fikk flotte anmeldelser og ble solgt til åtte land. I 2023 kom Sofia finner en sang. Begge bøkene er illustrert av Jenny Løvlie.
Som tenåring var Marit Larsen del av den populære popduoen M2M sammen med Marion Ravn. De to tenåringene oppnådde internasjonal suksess, og ga ut to album før duoen ble oppløst i 2002. Larsen og Ravn startet da på hver sin suksessrike solokarriere.
Marit Larsens første soloalbum kom ut i 2006, og i 2016 kom hennes femte plate. Hun har mottatt en rekke gjeve priser for musikken sin. I 2006 ble hun tildelt både MTV Europe Music Award for Best Norwegian Act, Spellemannsprisen i klassen Årets kvinnelige artist og utmerkelsen Årets musikkvideo. Et år senere, i 2007, vant hun Alarmprisen i klassen Pop. I 2009, kun 26 år gammel, ble hun æret med Norsk Artistforbunds hederspris, som den yngste noen sinne, og i 2017 mottok hun TONOs EDVARD-pris.
Lenker
Å skrive for barn og å skrive musikk med Marit Larsen
I «Sofia finner en sang» blir vi med på oppdagelsesferd etter en melodi med magnetisk kraft. Hvor kommer sanger fra? Og hvor leter man?
Marit Larsen og Jenny Løvlie om samarbeidsprosessen rundt å lage barnebok
Hvordan er det egentlig å skulle samarbeide om å lage en barnebok? Illustratør Jenny Løvlie og forfatter og artist Marit Larsen er enige om at jo flere kokker slettes ikke ender i mere søl.
Titler i salg
Anmeldelser
Musikeren har laget en fin, poetisk hyllest til det å bo i en bygård.
Sangtekster og bildeboktekster har såpass mye til felles at man skulle tro musikkartister kunne bidra til å fornye bildeboksjangeren. Dessverre er det ofte sånn at deres berømte navn på omslaget er det som imponerer mest. Med «Der Agnes bor» gir Marit Larsen meg troen tilbake. I Jenny Løvlie har forlaget skaffet henne en lydhør og barnevennlig illustratør å spille på.
For det er litt med bildebokbilder som med musikk: De setter stemningen, de bygger ut forestillingen teksten skaper og de bestemmer rytmen ved å regulere når det er på tide å bla videre. Det Larsen lykkes langt bedre med enn for eksempel Madonna i sine bildebøker, er å invitere illustratøren inn som medforteller.
Et proft og tett lydbilde, umiddelbart forståelig.
«(...) et tema mange barn kan kjenne seg igjen i.»
«Boka er akkurat passe kunstnerisk, og speiler på mange måter hvordan et barn ser verden.»
Tina Maria Karlseng Nygård, Nettavisen Livsstil om Der Agnes bor« (...) Marit Larsen skriver overbevisende om barns unike evne til å skape mening i hverdagen.»
«Illustrasjonene er lune og rikt eventyrlige, uttrykket er gjenkjennelig og naivistisk. Kompleksiteten vitner om at det nok ligger et stort stykke arbeid bak dette. Løvlie plasserer leseren umiddelbart inn i en god, barnemagisk stemning (...) Farger, teknikk, utførelse – alt stemmer (...)»
«Boken holder høy kvalitet, og jeg gleder meg til en eventuell ny bok fra disse kunstnerne. Er du en voksen og vil bli et barn igjen, så les boken. Aller helst bør du lese den for et barn.»
Katrine Kalleklev, Barnebokkritikk.no om Der Agnes bor«Marit Larsens debutbok er ei historie om usikkerhet, vennskap og hva det vil si å høre til et sted.»
«Den klassiske oppvekstskildringa på landet viker for byen (...) interessant er bruddet med kjernefamilien som bygårdens familieliknende konstellasjon utgjør. Mangfoldet kommer også til syne blant de mange menneskene med ulike hudfarger i bybildet, også hos hovedpersonen selv (...) Det er befriende lesning i en hvit, norsk barnelitteratur.»
«Det er ei tvers igjennom fin fortelling (...) Styrken ligger imidlertid i en original forestilling om et fellesskap. Sammen med de detaljrike illustrasjonene gjør den at boka kan leses om igjen og om igjen og fremdeles la leseren oppdage noe nytt.»
Ingeborg Sivertsen Landfald, Periskop.no om Der Agnes bor«En klokkeren vakker bildebok som berører så mange viktige følelser i barns (og voksnes) liv: å høre til et sted, å «eie» nabolaget i beste forstand, ubehaget ved forandring, å nærme seg en mulig venn. Kanskje #åretsdebutant?»
Morten Olsen Haugen, @bokmorten på Instagram om Der Agnes bor