Sigbjørn Skåden
Sigbjørn Skåden (f. 1976) er en samisk forfatter fra Skånland, bosatt i Tromsø. Skåden har både samisk og norsk som skrivespråk og debuterte i 2004 med det episke langdiktet Skuovvadeddjiid gonagas. For denne boka ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Siden debuten har han gitt ut ytterligere ei diktsamling, ei barnebok og to romaner, og i tillegg vært tekstforfatter for en rekke tverrkunstneriske og performative prosjekter. Skåden har blant annet vært årets ungkunstner på urfolksfestivalen Riddu Riddu, prologforfatter for Festspillene i Nord-Norge og utvalgt forfatter til den europeiske poesiplattformen Versopolis. For romanen Våke over dem som sover ble han nominert til P2-lytternes romanpris og vant Havmannprisen for 2014.
Titler i salg
Anmeldelser
”Amund planlegger å avsløre det samiske samfunnets selvbedrag, og handlingene han utfører for å nå sitt mål fikk meg til å måpe – mer enn en gang. Romanen tar for seg tematikk knyttet til samisk identitet, stolthet over å være samisk, skam for det samme, seksuelle overgrep, samfunnets møte med seksuelle overgrep, og en rekke andre komplekse problemstillinger.”
Solgunn Solli, Altaposten om Våke over dem som sover«Språket i Våke over dem som sover er gjennomgående nøkternt og effektivt. Skåden framstår som en forfatter som prioriterer presisjon og driv, men når han innimellom uttrykker seg i mer billedlige ordelag,er det tydelig at man har å gjøre med en poetisk begavelse (...) Sigbjørn Skådens første roman på norsk er en sjeldent velskrevet bok»
Aksel Kielland, Klassekampen om Våke over dem som sover"Romanen er velskriven og reflektert, og når Skåden skildrar naturen og landskapet og skiftingane mellom lys og mørker, skriv han med kjærleik og innleving."
Oddmund Hagen, Dag og Tid om Våke over dem som sover”Amund [hovedpersonen] planlegger å avsløre det samiske samfunnets selvbedrag, og handlingene han utfører for å nå sitt mål fikk meg til å måpe – mer enn en gang. Romanen tar for seg tematikk knyttet til samisk identitet, stolthet over å være samisk, skam for det samme, seksuelle overgrep, samfunnets møte med seksuelle overgrep, og en rekke andre komplekse problemstillinger.”
Solgunn Solli, Altaposten om Våke over dem som sover"Romanen er velskriven og reflektert, og når Skåden skildrar naturen og landskapet og skiftingane mellom lys og mørker, skriv han med kjærleik og
innleving."
"Språket i Våke over dem som sover er gjennomgående nøkternt og effektivt. Skåden framstår som en forfatter som prioriterer presisjon og driv, men når han innimellom uttrykker seg i mer billedlige ordelag,er det tydelig at man har å gjøre med en poetisk begavelse (...) Sigbjørn Skådens første
roman på norsk er en sjeldent velskrevet bok"
"Den er en spennende roman, historisk og sosiologisk interessant, mystifiserende i all sin enkelhet, nifs er den også(...)
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad om Våke over dem som sover"Skåden føyer seg inn i rekken av forfattere som kommenterer de tette båndene mellom fiksjonen og virkeligheten. Hans løsning er intelligent planlagt og briljant gjennomført.(...) I en flora av norske romaner skiller Skådens roman seg kraftig ut. Han befinner seg helt enkelt i en egen divisjon med sin ekstremt modne debut. Både stilen og grepet er suverent. Skåden skriver i stein. Jeg tror Våke over dem som sover blir stående som en av de sterkeste utgivelsene i 2014."
Eskild Skjeldal, Vårt Land om Våke over dem som sover"Sigbjørn Skåden er virkelig god når han skildrer romanpersonenes begjær. Begjæret er ikke noe man slipper unna som leser når det er skildret godt, selv om det foregår på premisser man ikke vil identifisere seg med. Verken forfatter eller hovedperson skyr sterke virkemidler for å få frem det han vil fortelle. Derfor blir boken også interessant å diskutere."
Knut Hoem, NRK P2 om Våke over dem som soverBibliografi
2014 - Våke over dem som sover
2010 - Ihpil: De fortapte barns frelser (Roman)
2009 - Prekariáhta lávlla (Lyrikk)
2008 - Ihpil: Láhppon mánáid bestejeaddji (Roman)
2007 - Skomakernes konge (Lyrikk)
2004 - Skuovvadeddjiid gonagas (Lyrikk)