Zora Neale Hurston
Zora Neale Hurston (1891–1960) er et sentralt navn i Harlem-renessansen, og flere kjente forfattere som Toni Morrison, Zadie Smith og Jesmyn Ward har uttalt at de betrakter henne som sin litterære formor. Hun ble født inn i en stor søskenflokk i Alabama som datter av en predikant og en lærerinne. Hurston utdannet seg til antropolog og gjorde mye feltarbeid, blant annet på voodoo-kulten på Jamaica og Haiti. I sin levetid publiserte hun fire romaner og bortimot femti noveller, skuespill og essays.
Da Hurston i 1937 utga Blikket var vendt mot Gud (til norsk i 2021), visste hverken hun eller leserne hennes, som den gangen var få, at boken kom til å endre det amerikanske litteraturfeltet for godt. Forfatteren endte i 1960 i en umerket grav, glemt av de fleste, og romanen kom først frem i offentligheten igjen i 1973. Det skjedde etter at forfatteren av Purpurfargen, den da 29 år gamle Alice Walker, oppsøkte det hun regnet med var graven hennes. Walker satte opp et minnesmerke med påskriften «Genius of the South» og publiserte to år etter essayet «In Search of Zora Neale Hurston». Dette var den spede starten på gjenoppdagelsen av Hurstons forfatterskap. I dag er Blikket var vendt mot Gud obligatorisk lesning for alle videregående-elever i USA og kommer i stadig nye opplag rundt om i verden.
Blikket var vendt mot Gud er første bok i serien Oversette mesterverk, til norsk ved Aase Gjerdrum.
Lenker
Titler i salg
Anmeldelser
«...en engasjerende fortelling med fargerike personligheter som omhandler både rase, frihetslengsel, kjønnskamp og ikke minst den store kjærligheten.»
Leif Gjerstad, BOK365 om Blikket var vendt mot Gud