Advokatforeningens ærespris 2023 til ekteparet Nadia Ansar og Abid Raja
Nadia Ansar og Abid Raja er tildelt Oslo krets' ærespris for 2023. Under prisutdelingen sa juryleder og leder i Advokatforeningens Oslo krets, advokat Trygve Staff, at ekteparet gjennom sine bøker og deres dypt personlige historier har vist en sjelden åpenhet som bidrar til bedret faktisk rettssikkerhet og styrking av minoriteters rettsvern.
– De har ved sine dypt personlige historier bidratt til holdningsendringer og til bedret faktisk rettssikkerhet og styrking av minoriteters rettsvern. Prisvinnerne har opplevd vold i egen barndom, kvinneundertrykkelse og patriarkalske holdninger, som de har kjempet imot og vunnet over. Åpenheten som de to prisvinnerne har utvist, gjør det enklere for andre å snakke, der det frem til nå har vært tiet. Dette er avgjørende bidrag for faktisk rettssikkerhet, sa Trygve Staff under prisutdelingen.
En glede å motta prisen
Nadia Ansar og Abid Raja sier de er svært stolte over å motta æresprisen.
– Bøkene er for oss et slags ektefelle-prosjekt, hvor vi ønsker å bidra til frihet for alle, sier Nadia Ansar.
–Jeg blir ekstra stolt over å få motta denne prisen sammen med Nadia, sier Abid Raja. – Vi har stått i så mange kamper sammen.
Til Advokatbladet har Abid Raja også uttalt: – Målet med bøkene er å bane vei for yngre mennesker, og vise dem at foreldrene ikke eier dem, og at det kommer til å gå bra hvis de velger sin egen vei. Vi reiser rundt og holder foredrag på skoler og sier til de unge at de kan velge sin egen bekledning, sin utdanning, sin livsstil og sin partner. Vi måtte kjempe i fem år, veldig mange gir opp. Vi møter mange unge som ikke tror at de kan gjøre opprør mot foreldrene sine. Dette er et viktig arbeid for oss, og denne æresbevisning er en sterk motor og motivasjon. Tusen hjertelig takk, og takk for alt dere har lært meg
Min skam
En historie om forventninger og løsrivelseNadia AnsarNadia Ansar ble oppkalt etter den rumenske turneren Nadia Comăneci. Hun var symbolet på «the perfect 10»; det uoppnåelige, feilfrie og perfekte. Utad var hun den plettfrie datteren, den store kjærligheten til Abid Raja, det gode innvandreralibiet og den velintegrerte psykologen, ekspert på følelser som skam og skyld. Det ingen så var at hun bar på en ryggsekk full av skam og mørke hemmeligheter. Selv ikke Abid visste alt.
I ektemannens bestselgende bok Min skyld var hun det forbudte blikket i T-banevognen, kjæresten forkledd i burka, bruden han fryktet aldri ville komme – og kvinnen som gråt på bryllupsnatten. Men Nadias stemme manglet. Med boken Min skam ønsker hun nå å bruke sin personlige og faglige stemme til å fortelle historien om den flinke minoritetsjentas kamp for å få lov til å være seg selv. Om å vokse opp på Ekeberg i Oslo som datter av den lokale kjøpmannen og den eneste jenta i klassen med minoritetsbakgrunn. Om hennes fars halsbrekkende spagat mellom det likestilte, norske samfunnet og den patriarkalske kulturens forventninger. Om kampen for likestilling i forholdet til Abid som fortsatte, selv etter at kjærligheten hadde vunnet fram.
Som voksen ser Nadia Ansar flere velutdannede medsøstre med minoritetsbakgrunn gi opp den smertefulle balansekunsten i det likestilte Norge. De blir husmødre med hijab, og noen flytter tilbake til foreldrenes hjemland. Nadia Ansar mener det er skammen som hindrer dem i å leve frie liv.
Nadia Ansar
Nadia Ansar (f. 1979) er psykolog, spesialist i emosjonsfokusert terapi og spesialist i klinisk familiepsykologi. Hun har de siste 19 årene jobbet som psykolog og prosjektleder i blant annet Alternativ til vold, i barne- og ungdomspsykiatrien, i familievernet, og som avdelingsleder i Blå Kors Kompasset. De siste 6 årene har hun jobbet ved Institutt for psykologisk rådgivning i Oslo og har nylig fullført en doktorgrad i emosjonsfokusert ferdighetstrening for foreldre, i regi av Norsk Institutt for Emosjonsfokusert terapi, Norges forskningsråd og Universitetet i Oslo.
Hun debuterte med biografien Min skam i 2023. Med boken ønsket hun å bruke sin personlige og faglige stemme til å fortelle historien om den flinke minoritetsjentas kamp for å få lov til å være seg selv. For Min skam ble hun tildelt Formidlingsprisen for Kvinners Helse, Advokatforeningens Ærespris og nominert til Bokhandlerprisen.
Min skyld
En historie om frigjøringAbid RajaTidligere kulturminister Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende.
Hans liv har handlet mye om det motsatte: Om å skjule smertene og handikappet han ble født med, å skjule seg for volden og mobbingen – og å skjule kjærligheten til den han elsker. Skyldfølelsen hans – en blanding av skam og frykt, har hindret ham i å kjenne på de andre følelsene han som menneske er utstyrt med. Alt han har kjent, er et voldsomt sinne.
Da han som voksen oppsøkte en erfaren, kvinnelig psykolog for å få hjelp til å beherske temperamentet sitt, spurte hun: «Har du noen idé om hvor det sinnet kommer fra? Er det noe annet i livet ditt som du egentlig er sint for?»
Dette er den brutalt ærlige historien om Abid Rajas turbulente klassereise, hans mangeårige kamp for kjærligheten og den smertefulle frigjøringen fra skam, skyld og utenforskap.
Abid Raja
Abid Raja (1975) er advokat, Venstre-politiker og tidligere kultur- og likestillingsminister, og har gitt ut bøkene Dialog (2010), Min skyld (2021) og Vår ære og vår frykt (2024) på Cappelen Damm. Han har tidligere stått bak Dialogmøtene og tenketanken Minotenk, som han etablerte i 2009. I 2010 ble han tildelt Fritt Ord-prisen for sitt arbeid, og i 2017 mottak han den internasjonale religionsfrihetsprisen for sitt arbeid for å grunnlegge IPPFORB.com og fremme religionsfrihet globalt. For boken Min skyld mottok han, som første sakprosaforfatter på 20 år, Bokhandlerprisen i 2021. I 2022 mottok han Åpenhetsprisen for boken, og i 2023 ble han tildelt YS´Likestillingspris sammen med sin søster og sin kone. Min skyld har et samlet opplag på over 170 000 eksemplarer.
Raja er gift med psykologen Nadia Ansar. De bor i Oslo med sine tre barn.