Nadia Ansar er tildelt Formidlingsprisen 2024

Nadia Ansar med boken min skam
«Min skam» av Nadia Ansar ble hyllet i mediene når den kom ut høsten 2023. 

Organisasjonen For Kvinners Helse, som fremmer forskning på kvinnehelse, har tildelt Formidlingsprisen 2024 til Nadia Ansar.

Nadia Ansar er psykologspesialist i klinisk familiepsykologi og emosjonsfokusert terapi. Hun tok sin doktorgrad i emosjonsfokusert ferdighetstrening for foreldre høsten 2022. 

Hun har lang erfaring, både personlig og faglig, innen arbeid med depresjon, skam, relasjonstraumer, lav selvfølelse og veileder i dag både psykologer og helsepersonell. Dette er kompetanse hun bruker både som forfatter og formidler, skriver For Kvinners Helse i en pressemelding.

I boken Min skam som kom høsten 2023 forteller hun om kampen til en flink jente med pakistansk bakgrunn for å få lov til å ta egne valg og være seg selv. Med både personlig og faglig kunnskap bidrar hun til å fokusere på hvordan skamfølelsen forhindrer jenter og kvinner i å leve egne liv.

For Min skam ble Nadia Ansar også nominert til Bokhandlerprisen 2023 og hun ble tildelt  Advokatforeningens ærespris 2024 sammen med sin mann Abid Raja.

Juryens begrunnelse

Med både egne erfaringer og høy faglig kompetanse er Nadia Ansar en tillitsverdig og dyktig formidler, som bidrar til økt kunnskap og forståelse for viktige problemstillinger. Gjennom personlig og profesjonell kommunikasjon, hjelper hun andre til å heve stemmen og våge å ta skrittene som skal til for å bli frie individer. Vi er svært glade for å kunne gi Nadia Formidlingsprisen. 

Prisen deles ut på organisasjonens årlige arrangement på Hotel Bristol den 11. november 2024.

Min skam

Min skam

En historie om forventninger og løsrivelseNadia Ansar

Nadia Ansar ble oppkalt etter den rumenske turneren Nadia Comăneci. Hun var symbolet på «the perfect 10»; det uoppnåelige, feilfrie og perfekte. Utad var hun den plettfrie datteren, den store kjærligheten til Abid Raja, det gode innvandreralibiet og den velintegrerte psykologen, ekspert på følelser som skam og skyld. Det ingen så var at hun bar på en ryggsekk full av skam og mørke hemmeligheter. Selv ikke Abid visste alt.


I ektemannens bestselgende bok Min skyld var hun det forbudte blikket i T-banevognen, kjæresten forkledd i burka, bruden han fryktet aldri ville komme – og kvinnen som gråt på bryllupsnatten. Men Nadias stemme manglet. Med boken Min skam ønsker hun nå å bruke sin personlige og faglige stemme til å fortelle historien om den flinke minoritetsjentas kamp for å få lov til å være seg selv. Om å vokse opp på Ekeberg i Oslo som datter av den lokale kjøpmannen og den eneste jenta i klassen med minoritetsbakgrunn. Om hennes fars halsbrekkende spagat mellom det likestilte, norske samfunnet og den patriarkalske kulturens forventninger. Om kampen for likestilling i forholdet til Abid som fortsatte, selv etter at kjærligheten hadde vunnet fram.


Som voksen ser Nadia Ansar flere velutdannede medsøstre med minoritetsbakgrunn gi opp den smertefulle balansekunsten i det likestilte Norge. De blir husmødre med hijab, og noen flytter tilbake til foreldrenes hjemland. Nadia Ansar mener det er skammen som hindrer dem i å leve frie liv.

Les mer
Min skamEn historie om forventninger og løsrivelseNadia Ansar
399,–

Nadia Ansar

Nadia Ansar (43) er psykolog, spesialist i emosjonsfokusert terapi og spesialist i klinisk familiepsykologi. Hun har de siste 19 årene jobbet som psykolog og prosjektleder i blant annet Alternativ til vold, i barne- og ungdomspsykiatrien, i familievernet, og som avdelingsleder i Blå Kors Kompasset. De siste 6 årene har hun jobbet ved Institutt for psykologisk rådgivning i Oslo og har nylig fullført en doktorgrad i emosjonsfokusert ferdighetstrening for foreldre, i regi av Norsk Institutt for Emosjonsfokusert terapi, Norges forskningsråd og Universitetet i Oslo. Dette er hennes første bok.

Les mer
Foto: Lars Petter Pettersen

Organisasjonen For kvinners helse

For Kvinners Helse har som formål å spre objektiv informasjon om kvinners helse, og ha fokus på mer forskning på kvinnerelaterte lidelser, samt forbedre kvinners livskvalitet basert på økt kunnskap og styrket helse.