Bokhandlernes egen pris
Vigdis Hjorth og Nadia Ansar er nominert til Bokhandlerprisen 2023

vigdis-hjorth-og-nadia-ansar
De nominerte til Bokhandlerprisen 2023; Vigdis Hjorth for romanen Gjentakelsen og Nadia Ansar for biografien Min skam.

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Vigdis Hjorth er nominert for Gjentakelsen og Nadia Ansar for Min skam.

Kan vinne Bokhandlerprisen for andre gang

Vigdis Hjorth har mottatt en rekke litterære utmerkelser, blant annet Kritikerprisen, Brages hederspris, og hun har vært nominert til Nordisk råds litteraturpris to ganger. Vigdis Hjorths roman Er mor død ble i 2023 nominert til den prestisjetunge Booker International Prize. Hjorth var i tillegg vinner av Sara Danius Stiftelsens pris 2023. Bøkene hennes er oversatt til over 20 språk. Hun vant Bokhandlerprisen i 2016 for Arv og miljø.

Gjentakelsen fikk strålende anmeldelser. Både VG og Dagbladet ga romanen terningkast 6, Aftenposten mente den ville stå igjen som et av årets høydepunkter.

«Det er stor stas å bli nominert til selveste Bokhandlerprisen! Bokhandlerne utgjør et uvurderlig ledd i vårt, enn så lenge, velfungerende litterære system! Hvor ofte har jeg ikke kommet inn i en bokhandel med et litterært eller personlig problem (og ofte henger de sammen) og blitt geleidet av av en elskverdig bokhandler til boka som kan løse opp mine floker? Når jeg ser en bokhandel blir jeg glad!» Vigdis Hjorth

Gjentakelsen

Gjentakelsen

Vigdis Hjorth

Gjentakelsen er en rå og heftig framstilling av ungt liv. En voksen kvinne ser tilbake på seg selv som 16 år gammel jente, hun gransker en sentral hendelse fra oppveksten.



Gjentakelsen handler om å kysse for første gang, å skulle gjøre det for første gang, å drikke og kjenne rus i kroppen, på fest hos noen gutter i et rekkehus i Oslo. Å løpe til Ullevålseter for å forberede seg til maraton, å kjenne en enorm sult og tørst. Hele tida vokter mor over jenta som en hauk. Far holder seg i bakgrunnen. Fars avstand er påtakelig, mors kontroll er uhørt. Det fins hemmelighet i familiens hus.

Les mer
GjentakelsenVigdis Hjorth
393,–
Veil. pris449,–Du sparer56,–

Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo og har bodd i København, Bergen, Sveits og Frankrike. Hun er cand.mag. med fagene idehistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap.

Hjorth debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant, fikk hun Kritikerprisen. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene.

Bernhard Ellefsen skrev i en artikkel i Vagant fra 2013 følgende om Hjorths forfatterskap: «Sosiale mønstre og omgivelsenes forventninger er blant Hjorths store temaer. Viljen til å diskutere og konfrontere måtene vi tenker om hverandre på finner vi et eklatant eksempel på i Hjulskift. ... Hjorth er en forfatter som ofte lykkes med å plukke våre bilder fra hverandre, sette dem sammen igjen og dermed rote til forventninger og bedøvende positurer. ... Ved å skrive med utgangspunkt i forventninger, stereotypier og mønstre, er det at Hjorth med nesten årlige romanutgivelser nærmer seg sitt største litterære spørsmål: Hvordan kan vi leve et sannere liv, og hva er prisen for å forsøke? ... Siden debuten med barneboka Pelle-Ragnar i den gule gården i 1983, har Vigdis Hjorth skrevet 27 bøker. Ser vi på et knippe av de viktigste romanene fra de siste 10-15 årene, er det ikke urimelig å påstå at hun er en slik kunstner som stadig gjenskaper og utvider det samme verket for å nærme seg ett altavgjørende anliggende. Romanene befinner seg i et fruktbart krysspress mellom Hjorths litterære og intellektuelle valgslektskaper – Søren Kierkegaard, Tove Ditlevsen, Bertolt Brecht og Dag Solstad – og går opp ulike tankestier inn mot én gåte. Hvert verk bygger på det forrige, de samme situasjonene tas opp på nytt og settes i andre sammenhenger. ... Et påfallende trekk ved Hjorths skrivemåte er hvordan hun tar opp igjen de samme motivene, de samme scenene, i ulike romaner og med ulike heltinner.»

Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og hun har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Med Hjulskift (2007), Snakk til meg (2010), Tredve dager i Sandefjord (2011), Leve posthornet! (2012) og Et norsk hus (2014) har hun markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter. Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess. I 2018 kom Lærerinnens sang, en roman om å bli grundig rokket i sin selvforståelse. Hjorths romaner er oversatt til 33 språk, og Arv og miljø ble nominert til National Book Award og Millions Best Translated Book Award da den utkom i USA og Storbritannia i 2019.

Hun ble tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap og Kritikerprisen 2012 for Leve posthornet! Romanen ble også dramatisert og ble en suksess for Riksteateret. I 2014 fikk hun Amalie Skram prisen og Brages Hederspris, i 2015 Aschehougprisen.

For Arv og miljø ble Hjorth nominert til Ungdommens Kritikerpris og P2-lytternes romanpris. Hun vant Bokhandlerprisen, Kritikerprisenog ble nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Våren 2017 var Vigdis Hjorth Festspilldikter i Bergen.

Er mor død (2020) fikk svært god mottakelse og ble nominert til Brageprisen og Subjektprisen. Romanen er også nominert til Kritikerprisen, Ungdommens Kritikerpris og Nordisk råds litteraturpris. I 2023 ble Er mor død nominert til den prestisjetunge Booker International Prize. Hjorth ble da den tredje norske forfatter noensinne som er nominert til Bookerprisen. Prisen er en av de mest prestisjetunge, litterære utmerkelsene i den engelskspråklige verden.

I Femten år. Den revolusjonære våren (2022) skriver Vigdis Hjorth lysende og innsiktsfullt om et ungt liv, om å oppdage løgn og velge å leve sant.

I 2023 ble Vigdis Hjorth vinner av Sara Danius Stiftelsens pris. I juryens begrunnelse het det at Hjorth fikk prisen for sin banebrytende og storslåtte fortellerstemme som med stil og brodd utfordrer det etablerte.

Les mer
Foto: Sara Angelica Spilling

Takker bokhandlerne

Nadia Ansar debutert i høst med sakprosaboken Min skam. Med boken ønsker Nadia Ansar å bruke sin personlige og faglige stemme til å fortelle historien om den flinke minoritetsjentas kamp for å få lov til å være seg selv. 

Anmelderne roste Min skam «Dette er en viktig bok» skrev Andreas Wiese i Dagbladet og ga boken terningkast 6. Sindre Hovdenakk i VG mente «Skam og skadelig selvkritikk lever i beste velgående i altfor mange miljøer. Dette er den store frigjøringskampen som det norske samfunnet nå står overfor. Nadia Ansars bok kan bli et viktig bidrag i denne kampen.» og «Boken er krystallklart skrevet, lett tilgjengelig og viktigst av alt: Engasjerende.» Hovdenakk ga boken terningkast 5.

«Jeg vil rette en stor takk til alle bokhandlerne som har stemt på boka mi og gjort denne nominasjonen mulig. Det har kostet å finne motet til å fortelle denne historien, og dette føles som en enorm anerkjennelse av det arbeidet. 

 
Arbeidet mot den sosiale kontrollen, og kampen for likestilling har så vidt begynt i minoritetsmiljøene. Derfor er denne nominasjonen ikke bare til meg, men til hele frigjøringsprosjektet. Det har allerede vært to norskpakistanske menn som har vunnet denne prisen på rad. Ved å nominere meg til Bokhandelprisen, er dere med på å skape historie.» sier Nadia Ansar.

Min skam

Min skam

En historie om forventninger og løsrivelseNadia Ansar

Nadia Ansar ble oppkalt etter den rumenske turneren Nadia Comăneci. Hun var symbolet på «the perfect 10»; det uoppnåelige, feilfrie og perfekte. Utad var hun den plettfrie datteren, den store kjærligheten til Abid Raja, det gode innvandreralibiet og den velintegrerte psykologen, ekspert på følelser som skam og skyld. Det ingen så var at hun bar på en ryggsekk full av skam og mørke hemmeligheter. Selv ikke Abid visste alt.


I ektemannens bestselgende bok Min skyld var hun det forbudte blikket i T-banevognen, kjæresten forkledd i burka, bruden han fryktet aldri ville komme – og kvinnen som gråt på bryllupsnatten. Men Nadias stemme manglet. Med boken Min skam ønsker hun nå å bruke sin personlige og faglige stemme til å fortelle historien om den flinke minoritetsjentas kamp for å få lov til å være seg selv. Om å vokse opp på Ekeberg i Oslo som datter av den lokale kjøpmannen og den eneste jenta i klassen med minoritetsbakgrunn. Om hennes fars halsbrekkende spagat mellom det likestilte, norske samfunnet og den patriarkalske kulturens forventninger. Om kampen for likestilling i forholdet til Abid som fortsatte, selv etter at kjærligheten hadde vunnet fram.


Som voksen ser Nadia Ansar flere velutdannede medsøstre med minoritetsbakgrunn gi opp den smertefulle balansekunsten i det likestilte Norge. De blir husmødre med hijab, og noen flytter tilbake til foreldrenes hjemland. Nadia Ansar mener det er skammen som hindrer dem i å leve frie liv.

Les mer
Min skamEn historie om forventninger og løsrivelseNadia Ansar
350,–
Veil. pris399,–Du sparer49,–

Nadia Ansar

Nadia Ansar (43) er psykolog, spesialist i emosjonsfokusert terapi og spesialist i klinisk familiepsykologi. Hun har de siste 19 årene jobbet som psykolog og prosjektleder i blant annet Alternativ til vold, i barne- og ungdomspsykiatrien, i familievernet, og som avdelingsleder i Blå Kors Kompasset. De siste 6 årene har hun jobbet ved Institutt for psykologisk rådgivning i Oslo og har nylig fullført en doktorgrad i emosjonsfokusert ferdighetstrening for foreldre, i regi av Norsk Institutt for Emosjonsfokusert terapi, Norges forskningsråd og Universitetet i Oslo. Dette er hennes første bok.

Les mer
Foto: Lars Petter Pettersen

Om Bokhandlerprisen

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.