SkrivekursFortellekunst
Skrivekurset Fortellekunst med forfatter Henrik H. Langeland egner seg for alle som har en historie de vil formidle på best mulig måte.
«Henrik er en inspirerende foredragsholder. Han vet hva som gir en fortelling liv og evner å lære det bort. Kurset ga meg nytt perspektiv på min egen tekst og verktøy til å forbedre den.»
— Hege Duckert, forfatter og tidligere kulturredaktør
Kurset passer for alle som er glad i å skrive
- Hva gjør en god fortelling god?
- Hvorfor er det slik at vi synes noen historier er kjedelige, mens vi lar oss begeistre av andre?
- Hvilke grep er det forfattere bruker for å skape fortellinger vi blir oppslukt av?
Skrivekurset retter seg mot dem som vil lære seg de konkrete mekanismene gode fortellinger er basert på. Det er nyttig for enhver som har en historie de vil formidle på best mulig måte.
Meld deg på eller kjøp gavekort
Kurset er helgebasert og arrangeres tre ganger i året.
Kursdatoer 2024:
9.-10. november. Meld deg på her
Kursdatoer 2025:
25.-26. januar. Meld deg på her
23.-24. august. Meld deg på her
1.-2. november. Meld deg på her
Det er også mulig å kjøpe kurset i presang som gavekort.
Praktiske opplysninger
Sted: Cappelen Damm, Akersgata 47/49, OSLO
Varighet: Ca 4,5 time per dag inkludert pauser
Start: 09.30 begge dager. Dørene åpnes 15 minutter før
Kursavgift: kr 2989,-. Påmeldingen er bindende
Kursavgift student: 1989,- (Gyldig studentbevis)
Enkel servering
Velkommen til skrivekurs!
Om skrivekurset
Over to dager går Langeland gjennom de grunnleggende bestanddelene i fortellekunsten.
Temaer som forholdet mellom språk og handling, interessevekkere, tidsperspektiver, spenningsstrukturer, faktaformidling, verdivendinger og kapitteloppbygging blir forklart på en grundig og anvendelig måte.
Karakterutvikling og synsvinkelbruk blir presentert slik at deltakerne forstår hvordan disse elementene sammen virker i å skape en levende og interessant fortelling - en fortelling man kan bli fengslet av.
I kurset tar også Langeland opp de rent praktiske delene ved skriveprosessen, slik som stoffinnsamling, arbeidsrutiner og forlagsrelasjoner.
Seminaret er basert på Langelands Ut og stjæle lesere - Håndbok i fortellekunst men inneholder også et utvidet materiale.
Mange av teksteksemplene vil bli hentet fra Per Pettersons Ut og stjæle hester, så det er en fordel å ha lest den romanen i forkant.
Skrivekurset er foredragsbasert. Deltakerne skal ikke levere eller diskutere egne tekster.
Kursansvarlig: Henrik H. Langeland
Henrik H. Langeland er en av våre ledende samtidsforfattere og har utgitt en rekke bøker, blant annet romanene Wonderboy, Francis Meyers lidenskap, Fyrsten, Showtime! og Paradis.
Han har doktorgraden i litteraturvitenskap på en avhandling om Marcel Proust, vært redaktør for tidsskriftet Vinduet og hatt en rekke engasjementer i norsk nærings- og samfunnsliv.
Siden 2008 har over tusen personer deltatt på Langelands seminarer i fortellekunst – ikke bare skjønnlitterære forfattere, men alle med ambisjoner om å skape bedre fortellinger.
Tidligere deltakere har vært alt fra sakprosaforfattere og barnebokforfattere til journalister, arkitekter, pr-rådgivere, politikere, universitetsakademikere, film- og tv-aktører, advokater, lærere og psykologer.
Tilbakemeldinger
Kurset er åpent for alle, og opp gjennom årene har svært mange deltakere har hatt stort utbytte av å delta på Langelands fortellekunst-seminar. Her er noen tilbakemeldinger:
«Dette kurset har jeg tatt to ganger. Første gang da jeg bestemte meg for å bli krimforfatter, andre gang etter at jeg var blitt det. Kurset var like verdifullt begge ganger, med ulik forkunnskap hos meg. Henrik H. Langeland er dessuten en super formidler av faget. Dette er hard core kunnskap for fortellere, formidlet med vidd og humør!»
— John Unsgård, forfatter og biolog
«Henrik er en inspirerende foredragsholder. Han vet hva som gir en fortelling liv og evner å lære det bort. Kurset ga meg nytt perspektiv på min egen tekst og verktøy til å forbedre den.»
— Hege Duckert, forfatter og tidligere kulturredaktør
«Det finnes mange der ute som kan fiksjonsskrivingens håndverk, og som kan akademisk litterær analyse, men ikke mange som kan begge deler. Det kan Henrik. Kombinasjonen av solid akademisk bakgrunn og hands-on håndverkskunnskap er nok det som gjør kurset hans så bra.»
— Espen Ytreberg, professor i medievitenskap
«Verktøyene og metodene Langeland sverger til er nyttige for alle, og uansett hvordan man velger å forholde seg til tekst, bør man ha grunnleggende kjennskap til tradisjonell dramaturgi.»
— Nicolai Houm, forfatter og redaktør
«Det er fint å få en gjennomgang av det teoretiske ved skrivefaget konsentrert over en helg.»
— Axel Hellstenius, manus- og barnebokforfatter
«Dette var et supert kurs. Akkurat det jeg trengte for å sette ting på plass i eget hode, og i egen tekst.»
— Gro T. Fykse, forfatter
«Kurset var helt avgjørende for meg. Jeg trodde at jeg hadde skrevet ferdig halve debutboken min, men etter kurset dro jeg hjem og skrev om hele romanen.»
— Kristine Tofte, forfatter
«Anbefalast! Henrik Langeland er ein framifrå kurshaldar og skriveinspirator.»
— Per Roger Sandvik, biblioteksjef Nesodden
Ut og stjæle lesere
Håndbok i fortellekunstHenrik H. LangelandSiden boken opprinnelig ble utgitt som Fortellekunst i 2011, er den blitt et referanseverk i skriveteknikker.Både kurset og denne boka er rettet mot alle som er glad i å skrive.