Stig Sæterbakkens minnepris
Stig Sæterbakkens minnepris deles ut årlig. Prisen er åpen for alle sjangre innenfor det skjønnlitterære feltet. Sæterbakken (1964-2012) var en av Cappelen Damms sterke, litterære stemmer gjennom 28 år.
Stig Sæterbakken var en viktig forfatter for forlagets litterære profil, først og fremst gjennom sin egen skriving, men også ved sin entusiastiske formidling av andres forfatterskap. På skriveskolene var han en høyt verdsatt lærer for mange unge, skrivende, og Litteraturfestivalen på Lillehammer ble et høydepunkt under hans ledelse.
Stig Sæterbakkens minnepris deles ut årlig. Vinneren får 100 000 kr. og et verk av kunstneren Sverre Malling. Prisen går til en forfatter med overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter, og forfatteren bør ha utgitt mellom 2-4 skjønnlitterære bøker. På samme måte som Stig Sæterbakken gjorde mye for å hjelpe fram unge forfatterskap, er vår intensjon at denne prisen vil kunne gi et allerede lovende forfatterskap, mulighet og tid til å utvikle seg.
Prisen er åpen for alle sjangre innenfor det skjønnlitterære feltet, og krever ingen forlagstilhørlighet.
Stig Sæterbakken
Stig Sæterbakken (1966–2012), fra Lillehammer. Han debuterte som forfatter bare 18 år gammel, med diktsamlingen Flytende paraplyer, mens han ennå var elev ved Lillehammer Gymnas.
Eirik S. Røkkum
Vi har funnet en forfatter vi ønsker å heie på, og istemmer gjerne i utropet fra debuten: «Les!», sier juryen.
Kirstine Reffstrup
For dette er også en forfatter som ikke viker tilbake for det grufulle, det frastøtende og det uforståelige. Det skjønne blander seg med det heslige i legeringer som setter leseren på prøve, men som skinner med en egen glans.
Tore Kvæven
Juryen mener hans romaner er preget av «sterk innlevelse og en glødende episk kraft».
Viktoria Kielland
Siden debutboken har Kielland markert seg som en av sin generasjons mest særegne stemmer, skriver juryen.
Joakim Kjørsvik
Juryen har latt seg imponere av Kjørsviks vilje til å utforske ulike sjangre, til å stadig fornye seg, samtidig som han har utviklet en lett gjenkjennelig stemme.
Aina Villanger
At Villanger evner å sette enkeltmenneskets erfaringer i sammenheng med verdens idémangfold og mylder, ja, med det ubegripelige kosmos, er med på å gjøre henne til en av de mest forstandige og løfterike yngre forfatterne av i dag.
Bjørn Vatne
Vatne skriver fra to forskjellige romanverdenene. I seg selv plasserer det ham i et lite og celebert selskap her i Norge, hvor de to verdenene bare sjelden eksisterer innenfor ett og samme forfatterskap.
Cathrine Knudsen
Knudsen forfølger sine spørsmål med en nysgjerrighet og egenrådighet svært få, kanskje ingen, forfattere i hennes generasjon kommer opp mot.
Morten Langeland
Årets vinner av Stig Sæterbakkens minnepris utviser, som sine langt eldre forgjengere, også en høy grad av bemerkelsesverdig følsomhet og tankekraft; gjennom diktekunsten settes verden i bevegelse som fra alle steder.
Tina Åmodt tildelt
Det er med særlig vekt på fjorårets roman Det blir aldri lyst her at Tina Åmodt blir overrakt Stig Sæterbakkens minnepris. Med den viser hun seg som en fullbefaren forfatter, og bekrefter at et interessant og særegent forfatterskap er under utvikling.
Kristin Berget
Prisen går til Kristin Berget på bakgrunn av hennes fire diktsamlinger, som i en særegen stil holder opp komplekse tematikker, og vitner om en sterk dikterisk vilje.
Jan Roar Leikvoll
Jan Roar Leikvoll er ein original forteljar som tør å gå heilt eigne vegar.
Mette Karlsvik
Karlsvik er den første som får Stig Sæterbakkens minnepris. Prisen går til en forfatter med overbevisende litterære kvaliteter .