Æresrelatert kriminalitet

Terje Bjøranger og Gunnar Valentin Svensson, 2024, Fleksibind, Bokmål

Vinner av Shabana Rehmans minnepris 2024!
Les mer tildelingen og juryens begrunnelse

399,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.
Dette stoffet er så betent at bare det å gjengi innholdet kan gi berøringsangst (...) Styrken til Bjøranger og Svensson ligger i et inngående kjennskap til tematikken.
Cathrine Krøger, Dagbladet
Temaet bør nå langt utover fagmiljøa som arbeider med det til dagleg. Dette er ein del av norsk røyndom vi må ta på alvor.
Einar Haakaas, Dag og Tid
Forlaget mener at dette kan være årets viktigste bok. Jeg tror de kan få rett.
Erik Stephansen, Nettavisen

Omtale

Æresrelatert kriminalitet beskriver æresbegrepet som styrer hverdagen innenfor en æreskultur, og viser hvordan æresrelaterte handlinger rammer dem som utsettes for dem. I Norge knytter æresrelaterte konflikter seg særlig til innvandrergrupper med røtter i Midt-Østen, Nord-Afrika, Pakistan og Afghanistan – men også andre miljøer er berørt. Æresrelatert kriminalitet rammer særlig jenter og kvinner, og omfatter blant annet vold og drap, berøvelse av personlige frihet og påtvungne arrangerte ekteskap.

Forfatterne av boka har arbeidet med æresrelaterte konflikter i mer enn 25 år innenfor politiet, migrasjonsmyndighetene og barneverntjenesten. Terje Bjøranger er politiadvokat i Kripos, mens Gunnar Svensson er politioverbetjent og politiets representant i Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold , som begge var med å starte i 2004.