Bare litt spesiell? En psykiaters dagbok

Marianne Mjaaland, 2020, Innbundet, Bokmål

399,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.

Omtale

I Bare litt spesiell? retter psykiater og overlege Marianne Mjaaland et analyserende søkelys mot seg selv og sine egne mønstre.

Allerede fra hun var barn har hun strevd med å holde balansen. I det ene øyeblikket svever hun høyt, i det neste har hun kræsjlandet. Er det bare hun som mer enn andre overser snublesteiner, tror hun kan kutte hjørner andre omhyggelig går rundt, tar snarveier, overkjører både seg selv og andre? Tror, håper og vil for mye, er for stri og sårbar, tåler ganske enkelt ikke livet?

Svake nerver og hodepine, sa moren, det er kvinnearven.
Barndommen, sa behandleren hun oppsøkte da hun var 19, forson deg.
Skjevutvikling av karaktertrekk og uhensiktsmessig adferd, sa en psykolog hun gikk til som 40-åring, skjerp deg!
Diagnose bipolar 2, hevdet psykiateren, medisiner resten av livet.

I jobben som overlege ved en psykiatrisk institusjon treffer hun dem som virkelig mister fotfestet i alvorlige sinnslidelser. Kan det samme skje med henne? Alt dette blir det maktpåliggende for Marianne å utforske. Er det kropp eller sjel, kjemi eller biologi, eget sinn eller samspill med andre? Og hvordan bevege seg fra erkjennelse til aksept, fra offer til aktør?

Bare litt spesiell? er en berørende bok, skrevet med brodd og vidd, om menneskesinnets innerste hemmeligheter, om sårhet og storslagenhet, fall og oppreisning, skam og ustyrlig livssult – og om hvordan barndommens sår kan leges og sjelen slippe fri.