Barn og deres voksne behandler spørsmål om barns muligheter til frihet, rettferdighet, deltakelse, utdanning, lek, glede, undring og fantasi. Forfatterne tar også opp samfunnsmessige, politiske og historiske betingelser for utdanning. Boktittelen minner oss om at barn er subjekter som har andre perspektiver på livet enn de voksnes, samtidig som barndom og voksenliv er tett sammenvevd. En barnetilværelse som skaper frihet og styrke forutsetter et samfunn med et stort handlingsrom for barn og en relasjon mellom voksne og barn som preges av gjensidig respekt og tillit. Av pedagoger og lærere krever det både takt og et åpent sinn.
Boka har sytten bidragsytere fra seks forskjellige land. Disse bidragsyterne er forskere innenfor pedagogisk filosofi, historie og samfunnsvitenskap. De skriver om relasjonen mellom barn og voksne, om barns lekelyst og om en fantasi som skaper andre estetiske og sansemessige opplevelser og erfaringer enn hva voksenverdenen hadde tenkt og planlagt for. De problematiserer både pedagogikkens paradoksale vesen og dens dannende og transformerende aspekter. De behandler også skolens politiske og samfunnsmessige oppdrag og ser både framover og bakover i tid. Boka henvender seg til pedagoger, lærere, studenter og forskere – og til alle som interesserer seg for barn og for utdanningens vilkår.Barn og deres voksne
Omtale
Forfatter(e)

Moira von Wright
Mer om Moira von Wright

Tone Kvernbekk
Mer om Tone Kvernbekk

Inga Bostad
Inga Bostad er professor ved Universitetet i Oslo og professor 2 ved Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo. Hennes forskning dreier seg om grunnleggende spørsmål i pedagogisk filosofi, erkjennelsesteori, språkfilosofi, skeptisme og annerledeshet. Hun har utgitt en rekke publikasjoner, blant annet bøkene Å se seg spørrende omkring – introduksjon til pedagogisk filosofi (2017), Søk (2006), Tenkepauser – filosofi og vitenskapsteori (2003) sammen med Hilde Bondevik, og Arne Næss (1998).
Mer om Inga Bostad

Joseph Dunne
Mer om Joseph Dunne

Tomas Englund
Mer om Tomas Englund

Marit Haldar
Mer om Marit Haldar

Turid Løyte Harboe
Turid Løyte Hansen er universitetslektor ved Institutt for pedagogikk, Universitetet i Oslo. Hennes faglige interessefelt er i skjæringspunktet mellom pedagogisk historie og pedagogisk filosofi. Forskningsfokuset hennes er særlig knyttet til lærer- og lærerutdanning i et kultur- og danningshistorisk perspektiv. Hun har publisert flere artikler om temaer innenfor dette området og er blant annet medforfatter i bøkene Danningens filosofihistorie (2013) og Pedagogiske fenomener (2016).
Mer om Turid Løyte Harboe

Hansjörg Hohr
Hansjörg Hohr er professor emeritus i pedagogisk filosofi ved Universitetet i Oslo, institutt for pedagogikk. Hans faglige tyngdepunkt ligger i estetikk, kunnskapsbegrep og sosialiseringsteori. Av nyere bokutgivelser kan nevnes Erfahrungstheoretische Begründung ästhetischer Erzieung (2017), Das Märchen – zwischen Kunst, Mythos und Spiel (2012), Gesellschaft, Religion und Ästhetik in der Erziehungsphilosophie John Deweys (2012) sammen med Hein Retter.
Mer om Hansjörg Hohr

Elin Rødahl Lie
Mer om Elin Rødahl Lie

Jan Masschelein
Mer om Jan Masschelein

Maarten Simons
Mer om Maarten Simons

Paul Standish
Mer om Paul Standish

Torill Strand
Mer om Torill Strand

Einar Sundsdal
Einar Sundsdal er førsteamanuensis i pedagogikk ved Institutt for pedagogikk og livslang læring, NTNU. Sundsdal har i sin forskning vært særlig opptatt av danningsteori og pedagogiske grunnlagsspørsmål. Han har publisert en rekke artikler som tar opp barnehagepedagogiske problemstillinger. Seneste bøker er Leklust i skolan. Främja lekens egenvärde (2017) med Maria Øksnes og antologien Ungdom, danning og fellesskap (2018), redigert med Maria Øksnes og Cecilie Haugen. Sundsdal er, sammen med Øksnes, Løvlie og Kavm, redaktør for Nordisk tidsskrift for pedagogikk og kritikk.
Mer om Einar Sundsdal

Harald Thuen
Mer om Harald Thuen

Alexander von Oettingen
Mer om Alexander von Oettingen

Maria Øksnes
Maria Øksnes er professor i pedagogikk ved Institutt for lærerutdanning, NTNU. Hennes forskningsinteresser er først og fremst knyttet til områdene lek, fritid, barndom og ungdom. Øksnes har særlig tatt opp emner som danning, demokrati og motstand og barns lekekultur. Hennes bok Lekens flertydighet. Om barns lek i en institusjonalisert barndom (2010) er oversatt til flere språk. Øksnes er sammen med Sundsdal, Løvlie og Kvam, redaktør for Nordisk tidsskrift for pedagogikk og kritikk.
Mer om Maria Øksnes
Innholdsfortegnelse
Flere bøker av Moira von Wright og Tone Kvernbekk
Pedagogiske fenomener
Ole Andreas Kvamme, Tone Kvernbekk og Torill Strand
Pedagogisk utvikling
Mats Ekholm, Øivind Haaland, Peder Haug, Geir Haugsbakk, Harald Jarning, Tone Kvernbekk, Rolf Lander, Yngve Troye Nordkvelle, Lene Nyhus, Harald Thuen, Tom Tiller og Ingrid Tvete
Andre aktuelle titler
Pedagogiske fenomener
En innføring