Catch-22

Joseph Heller, 2014, Heftet, Bokmål
Herbert Svenkerud (Oversetter)
149,–
Tittelen finnes ikke lenger i sortimentet.

Omtale

Catch-22, en sylskarp antikrigsroman om andre verdenskrig, som er skrevet av en tidligere bombepilot, er en av forrige århundrets største romaner. Femti år etter at den kom ut første gang, er romanen fremdeles en hjørnesten i amerikansk litteratur og en av de morsomste og mest bejublede bøker noensinne. De senere år har boka figurert på så å si alle Må lese-lister verden over. Catch-22 er en klassiker i alle betydninger av ordet.

Handlingen utspiller seg på en fiktiv øy utenfor Italia og beskriver den håpløse situasjonen til amerikanske bombeflygere under andre verdenskrig. Hovedpersonen, krigsflyger Youssarian, er rasende fordi tusener av mennesker han aldri har møtt forsøker å drepe ham. Hans virkelige problem er imidlertid ikke fienden - det er hans egen armé, som fortsetter å øke antall operasjoner soldatene må utføre for å fullføre sin tjeneste.

Yossarian har femti bombetokt bak seg, er livredd for flere og vil slippe unna krigen. Han spiller fullstendig sprø, men frontkolliderer med krigsreglementets paragraf 22 når han oppgir galskap som grunn til å bli dimittert. Paragrafen fastsetter at man kunne bli fritatt for flyving hvis man var sinnssyk. Men den som har vett nok til å søke om fritakelse, med dette beviser at han er ved sine fulle fem. Dermed er Yossarian fanget i paragraf-fellas dilemma og dømt til å fortsette å fly meningsløse bombetokt.