Churchills ilddåp

En historie om familie og motstandskraft under bombingen av London 1940-1941

Erik Larson, 2020, Innbundet, Bokmål
Rune R. Moen (Oversetter)
449,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.
Forfriskende, fartsfylt og dypt rørende.
The New York Times

Omtale

Churchills ilddåp er den gripende historien om bombingen av London under den andre verdenskrig fortalt gjennom de daglige opplevelsene til Winston Churchill, hans familie og nærmeste rådgivere.
På Winston Churchills første dag som statsminister invaderte Adolf Hitler Nederland og Belgia. Polen og Tsjekkoslovakia hadde allerede falt, og evakueringen av Dunkirk var bare to uker unna. I løpet av de neste tolv månedene skulle Hitler opprettholde en uavbrutt serie med luftangrep mot London, som til slutt tok livet av 45 000 briter. Det ble Churchills oppgave å samle landet og overbevise Franklin Roosevelt om at Storbritannia var en verdig alliert ­­­– som var villige til å kjempe til siste slutt.

Med litterær presisjon skildrer stjerneforfatteren Erik Larson hvordan den britiske statsministeren lærte sine landsmenn «kunsten å være fryktløse». Det er en historie om et svært risikabelt storpolitisk spill. Men også en fortelling om et hjemlig drama som utspilte seg på Churchills landsted Chequers, på hans tilfluktssted Ditchley, der han og følget hans søkte ly da månen lyste på sitt sterkeste og bombetrusselen var størst, og sist men ikke minst i 10 Downing Street i London.

Ved hjelp av dagbøker, arkivdokumenter og frigitte etterretningsrapporter får du et nytt blikk på Churchills liv og virke under den såkalte blitzen. Du får også historien om kona hans Clementine, om den yngste datteren deres Mary som irriterer seg over foreldrenes beskyttertrang, om sønnen Randolph, hans ulykkelige kone Pamela og hennes hemmelige elsker – en elegant amerikansk utsending. Men også om Churchills «hemmelige krets», den innerste sirkelen av rådgivere som han søker råd hos i de mørkeste stunder.

Churchills ilddåp tar leseren med tilbake til en tid med ekte politisk lederskap, da Churchills veltalenhet, kampmoral og motstandskraft holdt en nasjon, og en familie, samlet.