Diktaturklubben av Anne Applebaum (Innbundet)

Diktaturklubben

Autokratene som ønsker å styre verden

Anne Applebaum, 2024, Innbundet, Bokmål
Rune R. Moen (Oversetter)
399,–
Forventes i salg 16.09.2024

Omtale

Diktatorklubben er en skremmende fremstilling av hvordan autokratier samarbeider for å undergrave den demokratiske verden, og en innsiktsfull refleksjon rundt hvordan vi bør organisere oss for å bekjempe dem.

Vi tror vi vet hvordan et autokratisk stat ser ut: Det er en allmektig leder på toppen. Han kontrollerer politiet. Politiet truer folket med vold. Det finnes onde samarbeidspartnere og kanskje noen modige dissidenter. Men i det 21. århundre stemmer dette lite overens med virkeligheten. Nå om dagen støttes autokratiene ikke bare av én diktator, men av sofistikerte nettverk som består av kleptokratiske finansielle strukturer, overvåkningsteknologier og profesjonelle propagandister som opererer på tvers av flere regimer – fra Kina til Russland til Iran. Korrupte selskaper i ett land driver handel med korrupte selskaper i et annet land. Politistyrker i ett land kan bevæpne og trene politi i et annet, mens propagandister deler ressurser og temaer, hamrer inn de samme budskapene om demokratiets svakhet og ondskapen ved Amerika.

Internasjonal fordømmelse og økonomiske sanksjoner greier ikke å rokke ved autokratene. Selv populære opposisjonsbevegelser – fra Venezuela til Hong Kong til Moskva – står maktesløse i møte med dem. Medlemmene av Diktaturet & Co. er ikke knyttet sammen gjennom en samlende ideologi som kommunisme; deres fellesnevner er snarere et begjær etter makt, rikdom og straffefrihet.

I denne brennaktuelle og nødvendige boken ber Anne Applebaum verdens demokratier om å fundamentalt endre strategi i kampen mot en helt ny type trussel.