En kort introduksjon til Vietnamkrigen

En kort introduksjon

Stein Tønnesson, 2023, Heftet, Bokmål
329,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.
Et imponerende arbeid om en av historiens blodigste konflikter.
Kjetil Vikene, Forskerforum
En briljant bok om et tragisk tema.
Harald Høiback, Norsk Militært Tidsskrift

Omtale

En kort introduksjon til Vietnamkrigen gir en grundig, men lett tilgjengelig innføring i det som inkluderte flere kriger i Indokina, blant annet Frankrike-krigen 1946–1954 og Amerika-krigen 1957–1975.

Vietnamkrigen startet som et opprør i Sør-Vietnam og utviklet seg til en amerikansk intervensjonskrig, der også Laos og Kambodsja ble trukket inn. Forfatteren forklarer på levende vis hvordan krigen utviklet seg, fram til Nord-Vietnam og Frigjøringsfronten i Sør-Vietnam (FNL) sto igjen som seierherrer i 1975.

Mer enn to millioner mennesker ble drept i Vietnamkrigen. Det er flere enn i noen annen krig siden 1945. Ifølge forfatteren var det fire hovedårsaker til at krigen ble så langvarig og blodig: Den var både en frigjøringskrig fra vestlig imperialisme og en intern borgerkrig. Samtidig var den en regional krig som trakk inn nabolandene, og den var en kaldkrigskonflikt med USA på den ene siden, og Kina og Sovjetunionen på den andre.

Vietnamkrigen var også den første «TV-krigen». Den preget medier og stimulerte solidaritetsbevegelser over hele verden i årene 1965–1975. Motstanden mot krigen ble en sentral del av det student- og ungdomsopprøret som skjøt fart fra 1968 – og som vi fortsatt kjenner etterdønningene av.