Grå bier

Andrej Kurkov, 2023, Innbundet, Bokmål
Dina Roll-Hansen (Oversetter)
429,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.
... en unik krigsroman sett gjennom en birøkters omsorgsfulle blikk.
Mia Bull-Gundersen, BOK 365
Andrej Kurkov sparer ikke på kruttet når han tar leseren med på en følelsesladd reise gjennom i krigens Ukraina.
Marius Wulfsberg, Dagbladet

Omtale

Andrej Kurkov (f. 1961) regnes i dag som Ukrainas viktigste forfatter. De som har lest Døden og pingvinen og Venn av avdøde, vil kjenne igjen Andrej Kurkovs uforlignelige svarte humor og situasjonskomikk i denne boka. Men det er et annet alvor nå. Grå bier er en trist, men varm historie om kjærlighet, medmenneskelighet og om birøktingens kunst – som alle havner under press og må vike under krigens trusler.

Grå bier er en fortelling om birøkteren Sergej Sergejitsj, som forsøker å leve mest mulig normalt i landsbyen der han har bodd hele sitt voksne liv. Problemet er at landsbyen ligger i den såkalte grå sonen, like ved frontlinjen der ukrainske soldater og russiskstøttede separatister skyter på hverandre uten stopp. Vi skal altså et par år tilbake i tid, hvor det er krig i Donbass, men Russland har ennå ikke starta sitt fullskala angrep på Ukraina.

All skytingen gjør at Sergej Sergejitsj ikke tør slippe biene sine løs i nabolaget. Så når våren kommer, og biene skal samle nektar, laster Sergej kubene på en tilhenger og begir seg av gårde. Han legger ut på en reise som introduserer leseren til kamuflasjekledde og sivile på begge sider av konflikten: regimetro, separatister, russiske okkupanter og Krim-tatater. Biene klarer seg bra og produserer honning; menneskene som Sergej Sergejitsj treffer på, står det verre til med.